ΗΠΑ: Τι θα σημαίνει η νίκη Τραμπ στις εκλογές και η εφαρμογή του Project 2025 για το κλίμα



Στις 22 Ιουλίου 2024, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βίωσαν την πιο καυτή μέρα στην καταγεγραμμένη ιστορία. Η επιστήμη μας λέει ξεκάθαρα ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμη στιγμή για να αποτρέψουμε τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν ο κόσμος απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό των εκπομπών του πλανήτη τόσο επειδή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εκπομπής αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο που εκτοπίστηκε από την πρώτη θέση από την Κίνα το 2006 όσο και επειδή πολλές άλλες χώρες είναι πιθανό να μην είναι πρόθυμες να κάνουν οικονομικές θυσίες για να μειώσουν τις εκπομπές τους, εάν οι ΗΠΑ αρνηθούν να το κάνουν.

Η Αμερική βρίσκεται τώρα σε καλό δρόμο για να μειώσει τις εκπομπές της κατά 37% έως το 2030, σε σύγκριση με το 2005 πολύ πιο κοντά στην επίτευξη του κλιματικού της στόχου. Ωστόσο, η επερχόμενη εκλογική μάχη στις ΗΠΑ αναδεικνύεται ως κρίσιμη για το μέλλον της κλιματικής πολιτικής της χώρας.

Η Καμάλα Χάρις, υποψήφια των Δημοκρατικών και αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση Μπάιντεν, έχει συμβάλει σημαντικά στην προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον νομοθεσιών, όπως ο Νόμος για τη Μείωση του Πληθωρισμού του 2022. 

Οι πολιτικές αυτές οδήγησαν στην δημιουργία περισσότερων από 300.000 νέων θέσεων εργασίας στις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, καθώς και στο διπλασιασμό του ρυθμού μείωσης των εκπομπών στις ΗΠΑ.

Μια τέτοια πρόοδος θα μηδενιζόταν, ωστόσο, εάν ο Τραμπ εκλεγεί. Aν o Ντόναλντ Τραμπ εφαρμόσει τις κλιματικές πολιτικές του Project 2025. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν θα μπορούν να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι των ΗΠΑ, θα εξαλειφθούν οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια αλλά και θα χαθούν περισσότερες από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας.

Στην ομιλία της στο συνέδριο στο Σικάγο, η Κάμαλα Χάρις εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο και αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ κατηγορώντας τον πως θέλει να γυρίσει τη χώρα «πίσω», στο «παρελθόν», με το εξαιρετικά συντηρητικό πρόγραμμά του.

«Ξέρουμε πως θα έμοιαζε μια δεύτερη θητεία του Τραμπ. Είναι όλα γραμμένα στο Project 2025», είπε, παραπέμποντας στο άκρως συντηρητικό πρόγραμμα που καταρτίστηκε από συνεργάτες του μεγιστάνα κι έχει σκοπό, κατ’ αυτή, να «γυρίσει τη χώρα μας στο παρελθόν». Το πλήθος των συνέδρων αντέδρασε φωνάζοντας ρυθμικά ένα από τα συνθήματα της εκστρατείας της, «δεν γυρνάμε πίσω».
Τι προβλέπει Project 2025 για το κλίμα

Το συντηρητικό Heritage Foundation, το οποίο ηγείται του Project 2025, θεωρεί ότι η νέα κυβέρνηση Τραμπ πρέπει μέχρι και «να εξαλείψει τις αναφορές στην κλιματική αλλαγή από παντού».

Το Project 2025 ζητά ακόμα «να τερματιστεί η εστίαση στην κλιματική αλλαγή και τις πράσινες επιδοτήσεις», με την ανατροπή των προσπαθειών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης από τη Συμφωνία του Παρισιού και της προώθησης εξορύξεων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σε περίπτωση που ο Τραμπ εκλεγεί και εγκρίνει τις ενεργειακές και περιβαλλοντικές πολιτικές του Project 2025, οι εκπομπές των ΗΠΑ θα «αυξηθούν σημαντικά» κατά 2,7 δισεκατομμύρια τόνους έως το 2030, ποσό συγκρίσιμο με το σύνολο των ετήσιων εκπομπών της Ινδίας, σύμφωνα με την έκθεση της Energy Innovation.

Ο στόχος δεν θα είναι οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά περισσότερη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Έτσι, οι ΗΠΑ δεν θα εστιάζουν πλέον στη μείωση των εκπομπών αερίων και τις «πράσινες» επιδοτήσεις. Μια τέτοια έκρηξη επιπλέον ρύπανσης θα τορπιλίσει κάθε πιθανότητα των ΗΠΑ να ανταποκριθούν στους στόχους τους για μείωση των εκπομπών στο μισό έως το 2030, κάτι που σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι επιτακτική ανάγκη για να αποτρέψουμε την κλιματική κατάρρευση.

Η υιοθέτηση του Project 2025, θα είχε ως αποτέλεσμα 2,7 δισεκατομμύρια τόνους επιπλέον εκπομπών έως το 2030 και 26 δισεκατομμύρια τόνους περαιτέρω εκπομπών έως το 2050, το σημείο στο οποίο ο κόσμος θα έπρεπε να είχε εξαλείψει νέα ρύπανση από ορυκτά καύσιμα που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα για να αποφευχθεί η κλιματική κατάρρευση, διαπίστωσε η Energy Innovation.

Ως συνέπεια, θα προκαλούσε αρκετές χιλιάδες επιπλέον πρόωρους θανάτους μέχρι το τέλος της δεκαετίας λόγω της επιδείνωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και θα προκαλέσει αύξηση στο κόστος των νοικοκυριών των Αμερικανών σε σύγκριση με μια πορεία πιο φιλόδοξης δράσης για το κλίμα.

Τέλος, θα είχε ως αποτέλεσμα 1,7 εκατομμύρια χαμένες θέσεις εργασίας το 2030, λόγω της μειωμένης χρήσης καθαρής ενέργειας που δεν αντισταθμίζεται από μικρότερα κέρδη στις θέσεις εργασίας στα ορυκτά καύσιμα και ένα πλήγμα 320 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο ΑΕΠ των ΗΠΑ ως κύμα νέων εγχώριων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων αντιστρέφεται.

Στις 10 Σεπτεμβρίου, στην Πενσιλβάνια, Τραμπ και Χάρις θα αναμετρηθούν δια ζώσης στην πρώτη μεταξύ τους τηλεμαχία. Η Χάρις, που έχει την υποστήριξη πολλών πράσινων ομάδων, κατηγόρησε τον Τραμπ ότι σκοπεύει να «παραδώσει τον αγώνα ενάντια στην κλιματική κρίση». Ωστόσο, ακόμα κι αν η Χάρις κερδίσει και εξασφαλίσει τις πολιτικές του Μπάιντεν για το κλίμα, θα απαιτηθούν περαιτέρω ενέργειες για να επιτευχθούν οι στόχοι του κλίματος.

Αν η κλιματική αλλαγή συνεχίσει να επιδεινώνεται, μπορεί να φτάσει σε ένα σημείο όπου οι προσπάθειές μας να μειώσουμε τις εκπομπές θα είναι ανεπαρκείς για να σταματήσουν την αύξηση της θερμοκρασίας. 

Σύμφωνα με την παγκόσμια απογραφή που δημοσιεύτηκε το 2023 στην COP28, η ανθρωπότητα εκπέμπει αυτή τη στιγμή περίπου 55 δισεκατομμύρια τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο. 

Ακόμα κι αν σταματήσουμε εντελώς τη χρήση ορυκτών καυσίμων και την αποψίλωση των δασών, θα μειώσουμε τις εκπομπές μόνο κατά 15 δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα ετησίως, κάτι που μπορεί να μην είναι αρκετό για να αντιστρέψει την κλιματική αλλαγή.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη