Ευρωπαία Συνήγορος Πολίτη: Η Κομισιόν να δώσει τα έγγραφα για τις διακοπές της Φον Ντερ Λάιεν στο σπίτι του Μητσοτάκη


Η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη καλεί την Κομισιόν να ξαναψάξει προκειμένου να δοθούν τα έγγραφα για τις διακοπές της Φον Ντερ Λάιεν στο σπίτι του Μητσοτάκη στην Κρήτη, σύμφωνα με όσα αναφέρει το politico στη στήλη Playbook.

Το γεγονός ότι η Κομισιόν δεν έχει καταθέσει κανένα έγγραφο ως απάντηση σε αίτημα ενημέρωσης για τις διακοπές που είχε κάνει πέρσι το καλοκαίρι η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, στην Κρήτη, καλεσμένη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προκάλεσε την παρέμβαση της Ευρωπαίας Συνηγόρου του Πολίτη.

Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα για δημόσια πρόσβαση στα στοιχεία που αφορούσαν τη συγκεκριμένη επίσκεψη είχε γίνει αρχικά από την ευρωβουλεύτρια Σόφι ιντ Φελντ.

Η Ιντ Φελντ είχε είχε βάλει ευθέως κατά της φον ντερ Λάιεν για παραβίαση των συνθηκών της ΕΕ. Η Κομισιόν απέρριψε το σκεπτικό της Ιντ Φελντ λέγοντας ότι δεν είχε καμία σχετική πληροφορία.


Η ευρωβουλεύτρια απαντά ότι θα ήταν απίθανο η Επιτροπή να μην έχει έγγραφη τεκμηρίωση σχετικά με την επίσκεψη της προέδρου της στον πρωθυπουργό μιας χώρας-μέλους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει στείλει κανένα έγγραφο ως απάντηση σε αίτημα δημόσιας πρόσβασης σχετικά με τις διακοπές της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως φιλοξενούμενος του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της συζύγου του στο σπίτι τους στην Κρήτη το περασμένο καλοκαίρι, γεγονός που προκάλεσε έντονη κριτική εκείνη την εποχή.

Η Διαμεσολαβήτρια της ΕΕ Emily O’Reilly ζήτησε δημόσια πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με τις διακοπές, μετά από καταγγελία της πρώην ευρωβουλευτριας Sophie in ’t Veld, η οποία κατηγόρησε τη von der Leyen για παραβίαση των συνθηκών της ΕΕ – ισχυρισμούς που η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ απέρριψε. 

Η Επιτροπή απέρριψε αίτημα της ευρωβουλευτού για έγγραφα σχετικά με το ταξίδι, λέγοντας ότι δεν είχε καμία πληροφορία σχετικά με το εύρος του αιτήματός της. Η In’t Veld υποστήριξε ότι ήταν απίθανο ότι η Επιτροπή δεν θα είχε τεκμηρίωση σχετικά με την επίσκεψη του προέδρου της στον πρωθυπουργό μιας χώρας-μέλους.

Στις 2 Αυγούστου όμως, η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη έστειλε επιστολή στην Σόφι ιντ Φελντ, στην οποία αναφέρει ότι η Κομισιόν απάντησε και στην ίδια ότι δεν έχει έγγραφα σχετικά με την επίσκεψη, γεγονός που οδήγησε σε νέο, αυστηρότερο αίτημα προς την Κομισιόν να «ξαναψάξει» για τα έγγραφα.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη