Μητσοτάκης – Πεντέλη : Επίσκεψη με MAT, αποκλεισμούς και αποδοκιμασίες-Αποχώρησε σαν τον «κλέφτη»


Με αποδοκιμασίες και συνθήματα υποδέχτηκαν φορείς και οργανώσεις τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το κυβερνητικό κλιμάκιο, στην Πεντέλη, όπου πραγματοποιήθηκε δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Μια διαδηλώτρια στεκόταν μπροστά στα ΜΑΤ κρατώντας ένα χαρτί για τις εκτάσεις που έχουν γίνει στάχτη στην Ελλάδα από τις καταστροφικές φωτιές, ενώ συγκλονιστικό ήταν και το μήνυμα «Μας έπνιξε. Μας μπάζωσες (Τέμπη). Μας έκαψες. Μας εξαθλίωσες» που αναγραφόταν σε χαρτόνι που κρατούσε γυναίκα.

Ανάμεσα στα συνθήματα των συγκεντρωμένων «Έκαψες Χαλάνδρι, Βαρνάβα και Πεντέλη, Κικίλια δολοφόνε, ο κόσμος δεν σε θέλει» - «Πάρτε τώρα μέτρα αντιπυρικά αλλιώς θα φτάσει Ομόνοια η φωτιά» - «Κάθε χρόνο μια από τα ίδια γέμισε η ζωή μας αποκαΐδια» - «Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές» και «Λαέ μην σκύβεις το κεφάλι ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλι».


 

 Αλληλέγγυοι και τοπικοί φορείς, όπως εργατικά σωματεία της περιοχής, πολιτιστικοί και άλλοι σύλλογοι έδωσαν το παρών στην κινητοποίηση, έξω από το το παλαιό δημαρχείο, ενώ διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν παραταχθεί ετοιμοπόλεμες απέναντι του, με την αστυνομία να μην αφήνει τον κόσμο να προσεγγίσει.

Μάλιστα υπήρξαν καταγγελίες από τις κοινότητες των περιοχών που επλήγησαν από τη φωτιά ότι δεν δέχεται να τους δει ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι λίγο μετά τις 17:30 ξεκίνησε η σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τους συναρμόδιους υπουργούς, την περιφέρεια και τους δήμους των περιοχών που επλήγησαν την μεγάλη φωτιά στην Αττική.

Ιδιώτες στη διαχείριση όλων των δασών της Αττικής

Κατα την διαρκεια της σύσκεψης στο δημαρχειο της Πεντέλης η κυβέρνηση επιχείρησε να κανει damage control αθώς ανακοίνωσε σχέδιο 10 σημείων για την επόμενη ημέρα στην Αττική, μετά την τεράστια και καταστροφική φωτιά που ξεκίνησε από το Βαρνάβα και έφτασε να μπει ακόμα και σε αστικό ιστό αφήνοντας πίσω της μία νεκρή γυναίκα και χιλιάδες καμένα στρέμματα, σπίτια και περιουσίες.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στο γεμάτο από «θα» σχέδιο ξεχωρίζει ότι με βάση το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη προβλέπεται η ανάθεση της διαχείρισης των δασών της Αττικής και σε υβριδικά σχήματα στα οποία θα συμμετέχουν κατά 50%ιδιώτες.

Στη σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο της Πεντέλης, παρουσία του πρωθυπουργού, η μόνη αγωνία του κυβερνητικού επιτελείου ήταν οι διαμαρτυρίες των πληγέντων να μείνουν «μακριά» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η φωτιά στην Αττική ανέδειξε για ακόμα μία φορά τις τραγικές ελλείψεις σε μέτρα πρόληψης και πυροπροστασίας, ωστόσο η κυβέρνηση έρχεται σήμερα κατόπιν εορτής να ανακοινώσει «σχέδιο 10 σημείων».

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με το σχέδιο των 10 σημείων «άμεσα έχουν ξεκινήσει ήδη καθαρισμοί στο πλαίσιο του προγράμματος anti-nero και της έκτακτης επιχορήγησης του υπ. Εσωτερικών προς τους πυρόπληκτους δήμους όλων των δημόσιων χώρων (πάρκα, άλση, δρόμοι, πεζόδρομοι) εντός των οικισμών που εισέβαλε η φωτιά.

Από σήμερα, Τρίτη, 20/8/2024, έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων πρώτης αρωγής από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους.


Το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τους δήμους θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες έως το τέλος Αυγούστου του ειδικού προγράμματος «πρασινίζω τον κήπο μου - πρασινίζω την Πεντέλη» για τον άμεσο καθαρισμό και την ανάπλαση των ιδιωτικών κήπων που έχουν καεί, με fast track διαδικασίες σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες.

Η κυβέρνηση αναθέτει στον ΟΦΥΠΕΚΑ και στις δασικές υπηρεσίες την εκπόνηση και παρουσίαση έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ειδικού σχεδίου για την αντιπυρική προστασια και την ανάταξη των δασών και των ρεμάτων της Αττικής.

Ταυτόχρονα, συμβασιοποιούνται ήδη με πόρους του ΤΑΑ και φορέα υλοποίησης το ΤΑΙΠΕΔ και τις δασικές υπηρεσίες, αναδασώσεις σε 58.340 στρέμματα στην Αττική μέσω του προγράμματος Antinero.

Υλοποιούνται και θα παρουσιαστούν τις προσεχείς εβδομάδες ολοκληρωμένες διαχειριστικές μελέτες για όλα τα δάση και τους ορεινούς όγκους της Αττικής, συνολικής επιφάνειας 1,4 εκ. στρεμμάτων. Στη συνέχεια με βάση τις μελέτες αυτές ανατίθεται, με βάση το νόμο που πρόσφατα ψηφίστηκε για τη δασική μεταρρύθμιση, για πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες η ενεργή διαχείριση των δασών της Αττικής (καταρχήν) σε Δασικούς Συνεταιρισμούς ή υβριδικά σχήματα (ΥΣΧΗ) με συμμετοχή και δασικών συνεταιρισμών, μετά από σχετικούς διαγωνισμούς. Οι εργασίες καθαρισμού, αραίωσης, συντήρησης δρόμων και αντιπυρικών ζωνών κ.λπ. υλοποιούνται από τους αναδόχους με τη βοήθεια επιδότησης της απομακρυνόμενης υπερβάλλουσας βιομάζας που θα αξιοποιείται παραγωγικά.

Εκπονούνται αντιπυρικές μελέτες για όλη τη χώρα συνολικής επιφάνειας 42 εκατ. στρεμμάτων.

Εκπονούνται για πρώτη φορά τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης «Κ. Δοξιάδης» που ενσωματώνουν ειδικές προβλέψεις για την προστασία των οικιστικών ζωνών που γειτνιάζουν με δάση από τους κινδύνους της κλιματικής κρίσης και των πυρκαγιών.

Συνολικά διατίθενται πέραν των 2,1 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των συστημάτων και των υποδομών της πολιτικής προστασίας και περίπου 1 δισ. ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για την προστασία και διαχείριση των δασών μας.

Ενόψει της επόμενης αντιπυρικής περιόδου, αναβαθμίζεται και ενισχύεται με πρόσθετα εποπτικά εργαλεία, δυνατότητες ελέγχων και κυρώσεων, η πολιτική για τους καθαρισμούς οικοπέδων».

Αποχώρηση Μητσοτάκη κατώ υπό άγριες αποδοκιμασίες και σαν τον «κλέφτη»

Άγριο γιουχάρισμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Πεντέλη, από τους συγκεντρωμένους, μετά τη σύσκεψη για την καταστροφική φωτιά στην Αττική, με τον κόσμο να φωνάζει συνθήματα κατά του πρωθυπουργού.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δέχτηκε σφοδρές αποδοκιμασίες και κατά την άφιξή του, έφυγε σαν τον κλέφτη από το κτίριο, με μέλη φορέων και οργανώσεων που συμμετείχαν στην δυναμική κινητοποίηση να τον γιουχάρουν και να φωνάζουν «Ο λαός δεν ξεχνά».

Ακόμα οι συγκεντρωμένοι φώναζαν μεταξύ άλλων «Παραιτήσου» και «Δολοφόνοι, δολοφόνοι».

Όπως φαίνεται και στο βίντεο του Avgi.gr και του Κώστα Παπαντωνίου τα ΜΑΤ είχαν παραταχθεί μπροστά από τον κόσμο, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης απομακρύνθηκε άρον, άρον από το σημείο.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου, συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με την παρουσία της αστυνομίας να είναι ισχυρή, και τον κόσμο να παραμένει στο σημείο μέχρι και το τέλος της σύσκεψης.



Ανάμεσα στα συνθήματα τους ήταν: «Έκαψες Χαλάνδρι, Βαρνάβα και Πεντέλη, Κικίλια δολοφόνε, ο κόσμος δεν σε θέλει» και «Πάρτε τώρα μέτρα αντιπυρετικά αλλιώς θα φτάσει Ομόνοια η φωτιά».


α

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη