ΣΥΡΙΖΑ για Τουρκία: Καλούμε την κυβέρνηση να βγει από τη θερινή ραστώνη και να αντιδράσει στην νέα πρόκληση


Μια πράξη βεβήλωσης καταγράφηκε χθες στο Ορθόδοξο Κοιμητήριο του Αγίου Ελευθερίου στην Κωνσταντινούπολη, στην περιοχή Ταταούλων.Το περιστατικό συνέβη την ίδια ημέρα που πραγματοποιήθηκε η Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, στην Τραπεζούντα, κατά την οποία εθνικιστικές ομάδες είχαν εκφράσει εχθρότητα προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν και στον τουρκικό Τύπο, στις 23 Αυγούστου, οι εργαζόμενοι του Κοιμητηρίου του Αγίου Ελευθερίου εντόπισαν ζημιές σε μνήματα, παραβιασμένο συρματόπλεγμα, σκαμμένους λάκκους, καθώς και σκυλιά που βρέθηκαν σε κατάσταση νάρκωσης.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η αστυνομία κλήθηκε άμεσα στο σημείο, όπου κατέγραψε τις ζημιές και συνέλεξε αποδεικτικά στοιχεία.

Ειδεχθής και απαράδεκτη πράξη αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η βεβήλωση του Ελληνορθόδοξου Κοιμητηρίου του Αγίου Ελευθερίου στην κοινότητα Ταταούλων στην Κωνσταντινούπολη συνιστά μια ειδεχθή και απαράδεκτη πράξη, η οποία μάλιστα σημειώθηκε παραμονή της Θείας Λειτουργίας στη Μονή της Παναγίας Σουμελά της Τραπεζούντας, σημειώνει με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει την καλοκαιρινή της αδράνεια και να αντιδράσει άμεσα σε αυτή τη νέα πρόκληση, απαιτώντας από την Τουρκία να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες της ελληνικής μειονότητας. Αυτά τα δικαιώματα είναι ρητώς κατοχυρωμένα από τη Συνθήκη της Λωζάννης και έχουν συστηματικά καταπατηθεί επί δεκαετίες.

Η Τουρκία πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τον άμεσο εντοπισμό και την παραπομπή στη Δικαιοσύνη των υπευθύνων αυτής της αποτρόπαιας ενέργειας.

Επιπλέον, πρέπει να γίνει σαφές στην τουρκική πλευρά ότι η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξαρτάται αποκλειστικά από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την τήρηση της αρχής της καλής γειτονίας, χωρίς να επιτρέπονται εθνικιστικές εξάρσεις, επισημαίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε ακόμη:

Δούρου για Κάσο: Επιθετική στάση της Τουρκίας, αφωνία από την ελληνική κυβέρνηση


Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Η βεβήλωση του Ελληνορθόδοξου Κοιμητηρίου του Αγίου Ελευθερίου στην κοινότητα Ταταούλων στην Κωνσταντινούπολη, αποτελεί μία ιδιαιτέρως ειδεχθή πράξη, η οποία μάλιστα πραγματοποιήθηκε μία ημέρα πριν την Θεία Λειτουργία στην Μονή της Παναγίας Σουμελά της Τραπεζούντας.

Καλούμε την κυβέρνηση να βγει από τη θερινή της ραστώνη και να αντιδράσει απέναντι στην νέα αυτή πρόκληση προκειμένου η Τουρκία να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία τα οποία προβλέπονται ρητώς από την Συνθήκη της Λωζάννης και καταπατούνται εδώ και δεκαετίες. 

Η Τουρκία οφείλει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τον άμεσο εντοπισμό των υπευθύνων της αποτρόπαιας αυτής ενέργειας και της παραπομπής τους στη Δικαιοσύνη.

Παράλληλα, επιβάλλεται να καταστεί σαφές στην τουρκική πλευρά ότι ο δρόμος για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά αποκλειστικά και μόνο μέσα από τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στην αρχή της καλής γειτονίας χωρίς εθνικιστικές εξάρσεις».

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη