Politico: Δημοσίευμα κόλαφος κατά κυβέρνησης Μητσοτάκη για Τέμπη, υποκλοπές και ναυάγιο στην Πύλο


Ως χώρα στην οποία δεν αποδίδεται δικαιοσύνη, χαρακτηρίζει την Ελλάδα ακόμη ένα δημοσίευμα - κόλαφος του Politico για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Το εν λόγω ειδησεογραφικό μέσο αναφερόμενο σε τρεις μεγάλες υποθέσεις που έχουν συγκλονίσει την Ελλάδα, Τέμπη, ναυάγιο στην Πύλο και υποκλοπές κάνει λόγο για «συγκαλυψη» και «αποτυχημένες έρευνες». Την ίδια στιγμή αναφέρεται σε «γενική αίσθηση ατιμωρησίας» στη χώρα που ενώ «φημίζεται για την ίδρυση της δημοκρατίας, υπάρχει η αίσθηση ότι αυτή φθείρεται».

«Η Ελλάδα έχει βιώσει μια σειρά από σκάνδαλα που, αν και όλα είναι πολύ διαφορετικά, συμβάλουν στην αίσθηση ότι η Δικαιοσύνη καταρρέει και ότι όσοι κατέχουν την εξουσία δεν θέλουν να τη διορθώσουν. Ή χειρότερα, είναι ένοχοι» αναφέρει χαρακτηριστικά το Politco εξαπολύοντας ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.



«Τρεις τεράστιες υποθέσεις έχουν δοκιμάσει την πίστη της χώρας στο δικαστικό σύστημα τα τελευταία δύο χρόνια. Δύο από αυτές σχετίζονται με καταστροφές: Ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα τον Φεβρουάριο του 2023 στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι και ένα ναυάγιο ανοιχτά των ακτών της Πελοποννήσου το περασμένο καλοκαίρι στο οποίο πνίγηκαν εκατοντάδες μετανάστες από την Ασία και την Αφρική» σημειώνει αρχικά το Politico.

Αναφερόμενο στο σκάνδαλο των υποκλοπών τονίζει ότι σε αυτό είχε εμπλοκή η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσθέτοντας ότι «την περασμένη εβδομάδα, εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου απάλλαξε τους πολιτικούς, την αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας από αδικήματα».

«Ο χειρισμός τους εγείρει ανησυχητικά ερωτήματα» σημειώνει για τις τρεις υποθέσεις το Politico επισημαίνοντας ότι «τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι συγγενείς των θυμάτων και οι ανεξάρτητοι ερευνητές μιλούν για συγκάλυψη και ισχυρίζονται ότι κρίσιμοι μάρτυρες μπλοκαρίστηκαν, νομικά έγγραφα αγνοήθηκαν και τα θύματα παραγκωνίστηκαν. Οι κοινοβουλευτικές έρευνες έχουν κάνει ελάχιστα αλλά θόλωσαν τα νερά».

«Υπάρχει η αίσθηση μιας συστηματικής και συντονισμένης προσπάθειας να υποβαθμιστούν ορισμένα περιστατικά», δήλωσε στο Politico ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης προσθέτοντας ότι αυτό γεννά «υποψίες για απόπειρα συγκάλυψης» και αμέλεια που «θα μπορούσε να αφορά την πολιτική ηγεσία».

Παράλληλα το ίδιο δημοσίευμα περιγράφοντας αναλυτικά τις τρεις εν λόγω μεγάλες υποθέσεις επικαλείται έρευνα του Ινστιτούτου Έτερον για τα 50 χρόνια από την επιστροφή στην Ελλάδα σύμφωνα με την οποία μόλις 29% εμπιστεύονται τη δικαιοσύνη στη χώρα.

Τέλος περιγράφοντας εν συντομία την κατρακύλα της χωράς όσον αφορά στο κράτος – δικαίου το Politico επισημαίνει: »Οι Έλληνες αντιλαμβάνονται ότι τα δημόσια πρότυπα έχουν διαβρωθεί, όπου οι λεκτικές επιθέσεις σε δημοσιογράφους από υψηλόβαθμους πολιτικούς έχουν γίνει συνηθισμένες, οι ανεξάρτητες αρχές υπονομεύονται, πολλές επαναπροωθήσεις μεταναστών έχουν καταγγελθεί, η αστυνομική βία αυξάνεται και η κοινωνία των πολιτών και ο πλουραλισμός των μέσων ενημέρωσης βρίσκεται υπό απειλή».

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη