Ελληνοτουρκικά: Το τουρκικό γεωτρύπανο Abdülhamid Han κοντά στη Λέσβο



Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία λίγες μέρες μετά το περιστατικό στην Κάσο. Το τουρκικό γεωτρύπανο Abdülhamid Han βρέθηκε την Τετάρτη νοτιοδυτικά της Λέσβου, προκαλώντας έντονο ενδιαφέρον και ανησυχία στην περιοχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του marinetraffic.com, το Abdülhamid Han απέπλευσε από το Αλιαγά της Σμύρνης στις 11:22 και κατευθύνεται προς λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας. Το πλοίο πλέει με ταχύτητα 6 μιλίων την ώρα και βρίσκεται σε κατάσταση αβλαβούς διέλευσης.

Το Abdülhamid Han είχε χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν από την Τουρκία για γεωτρήσεις, προκαλώντας αντιδράσεις από γειτονικές χώρες. Συγκεκριμένα, το γεωτρύπανο είχε αναλάβει αποστολές στη Μεσόγειο το 2022 και το 2023, ενώ η Άγκυρα έχει επανειλημμένα τονίσει την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει τις έρευνες για ενεργειακούς πόρους στην περιοχή.

Μάλιστα η τρέχουσα κίνηση θυμίζει το περιστατικό του 2020, όταν το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και διπλωματική κρίση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, λόγω των ερευνών του στην Ανατολική Μεσόγειο. Τότε, οι εντάσεις είχαν κλιμακωθεί σημαντικά, απειλώντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.


Σχόλια

Διαβάστε ακόμη