Φωτιά στην Εύβοια: Στο έλεος του πύρινου εφιάλτη για δεύτερη μέρα


Στο έλεος του πύρινου εφιάλτη παραμένει για δεύτερη μέρα η Εύβοια που για μια ακόμα φορά δοκιμάζεται σκληρά από μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες Τετάρτη (31/7) σε πυκνό δάσος της περιοχής και απείλησε και οικισμούς.



Τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης αναμένεται να ξεκινήσουν τη μάχη με το πύρινο μέτωπο ενώ όλη τη νύχτα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας με τη βοήθεια εθελοντών μάχονταν για να περιορίσουν το μέτωπο αλλά και να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι επίγειες δυνάμεις μαζί με τη δασική υπηρεσία έριξαν τις δυνάμεις τους όλο το βράδυ στα ανατολικά του οικισμού Αφράτι, δημιουργώντας με μηχανήματα έργου αντιπυρικές ζώνες ώστε να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες ώστε να περιορίσουν το μέτωπο της πυρκαγιάς, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας πάνω από 20 εναέρια μέσα θα διατεθούν σε δύο κύκλους για να ξεκινήσουν τις ρίψεις νερού από αέρος.

Να σημειωθεί ότι στο πύρινο μέτωπο παραμένουν και επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και συγκεκριμένα 183 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντος και 52 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών, ενώ από αέρος επιχείρησαν 19 εναέρια μέσα (11αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων 2 ελικόπτερα για συντονισμό).

Επιπλέον τοπική αυτοδιοίκηση και Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με μηχανήματα έργου και υδροφόρες, ενώ δυνάμεις της ΕΛΑΣ έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για την διευκόλυνση της μετακίνησης των κατοίκων.

Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πολιτικής προστασίας γίνεται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επισημαίνεται ότι μετά το ξέσπασμα της μεγάλης φωτιάς το 112 ήχησε τρεις φορές και απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι από το Αφράτι, το Καμαριό, τα Καλύβια και τον Άγιο Γεώργιος Άλμας.

 

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη