Γάζα: Νέα επίθεση του Ισραήλ στη Χαν Γιούνις - Τουλάχιστον 70 νεκροί, πάνω από 200 τραυματίες


Το Ισραήλ έστειλε τανκς στην ευρύτερη περιοχή Χαν Γιουνίς με τουλάχιστον 70 Παλαιστίνιους να χάνουν τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά, ενώ περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν.

Οι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από άρματα μάχης στην πόλη Bani Suhaila και σε άλλες πόλεις που περιβάλλουν την ανατολική πλευρά του Khan Younis, με την περιοχή να βομβαρδίζεται επίσης από αέρος, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Κάτοικοι της πυκνοκατοικημένης περιοχής της νότιας Γάζας είπαν ότι τα τανκς προχώρησαν για περισσότερα από δύο χιλιόμετρα προς το Μπάνι Σουχάιλα, αναγκάζοντας τους κατοίκους να φύγουν κάτω από τα πυρά, αναφέρει το Reuters.

«Οι άνθρωποι φεύγουν κάτω από τα πυρά, πολλοί είναι νεκροί και τραυματίες στους δρόμους», δήλωσε κάτοικος της περιοχής.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας σημείωσε ότι μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται πολλές γυναίκες και παιδιά και ότι τουλάχιστον 186 άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά.

Περίπου 400.000 άνθρωποι ζουν στις στοχευμένες από το Ισραήλ περιοχές και δεκάδες οικογένειες έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους επισημαίνοντας ότι δεν τους δόθηκε χρόνος να ξεφύγουν από το κακό πριν ξεκινήσουν τα ισραηλινά χτυπήματα.

Μερικές οικογένειες τράπηκαν σε φυγή με γαϊδούρια κάρα, άλλες με τα πόδια, κουβαλώντας στρώματα και άλλα υπάρχοντα.

Στο Νοσοκομείο Nasser του Khan Younis, μερικοί άνθρωποι στάθηκαν έξω από το νεκροτομείο για να αποχαιρετήσουν τους νεκρούς συγγενείς τους.

«Είμαστε κουρασμένοι στη Γάζα, κάθε μέρα τα παιδιά μας μαρτυρούν, κάθε μέρα, κάθε στιγμή», είπε ο Ahmed Sammour, ο οποίος έχασε πολλούς συγγενείς του σε βομβαρδισμούς στο ανατολικό Khan Younis.

Στο κοντινό Deir Al-Balah, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι βρίσκουν καταφύγιο, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε μια σκηνή που χρησιμοποιούν ντόπιοι δημοσιογράφοι μέσα στο νοσοκομείο Al-Aqsa, σκοτώνοντας έναν από αυτούς και τραυματίζοντας άλλους δύο ανθρώπους, ανέφερε το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης της Γάζας που διευθύνεται από τη Χαμάς.

Ο νέος θάνατος αύξησε τον αριθμό των Παλαιστινίων δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν στην ισραηλινή επίθεση σε 163.

Εντολές εκκένωσης

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι εξέδωσε νέες εντολές εκκένωσης λόγω των νέων επιθέσεων παλαιστίνιων μαχητών, συμπεριλαμβανομένων των ρουκετών που εκτοξεύτηκαν από τις στοχευμένες περιοχές στο ανατολικό Khan Younis. Οι παραγγελίες δεν περιελάμβαναν ιδρύματα υγείας, ανέφεραν Παλαιστίνιοι.

Οι Παλαιστίνιοι, τα Ηνωμένα Έθνη και οι διεθνείς οργανώσεις αρωγής έχουν δηλώσει ότι δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα.

Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να εξαλείψει τη Χαμάς αφού μαχητές σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και πήραν περισσότερους από 250 ομήρους σε μια διασυνοριακή επίθεση στις 7 Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με ισραηλινούς καταλογισμούς.

Μια προσπάθεια κατάπαυσης του πυρός υπό την ηγεσία του Κατάρ και της Αιγύπτου και την υποστήριξη των ΗΠΑ έχει μέχρι στιγμής αποτύχει λόγω διαφωνιών σχετικά με τους όρους μεταξύ των μαχητών, οι οποίοι κατηγορούν ο ένας τον άλλον για το αδιέξοδο.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη