Μέση Ανατολή: Φόβοι για νέα κλιμάκωση μετά την αιματηρή επίθεση του Ισραήλ στην Υεμένη


Νέα δεδομένη στη Μέση Ανατολή προκαλεί το αιματηρό αεροπορικό χτύπημα του Ισραήλ στην Υεμένη, εγείροντας ανησυχία για νέα κλιμάκωση στην περιοχή. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 87 τραυματίστηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Ισραήλ στο λιμάνι Χοντέιντα και τη γύρω περιοχή, στη δυτική Υεμένη, όπως μεταδίδει σήμερα το προσκείμενο στους Χούθι τηλεοπτικό δίκτυο Al Masirah.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη θεωρήθηκαν αντίποινα στην επίθεση με drone που εξαπέλυσαν οι αντάρτες Χούθι εναντίον του Τελ Αβίβ τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε σε χθεσινό τηλεοπτικό του μήνυμα ότι το λιμάνι της Υεμένης, που βομβαρδίστηκε από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, αποτελεί πύλη εισόδου για τα ιρανικά όπλα που λαμβάνουν οι Χούθι.

Είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ επιτίθεται απευθείας στην Υεμένη, μια χώρα που απέχει περισσότερο από 1.000 μίλια.


Το συγκεκριμένο λιμάνι αποτελεί βασικό σημείο εισόδου για καύσιμα και αγαθά σε περιοχής της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι και τώρα εκφράζονται φόβοι πως, αν συνεχιστούν τα χτυπήματα, η ήδη μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή στη βόρεια Υεμένη θα επιδεινωθεί.

Η λιβανική σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ προειδοποίησε ότι οι ισραηλινές επιδρομές κατά των Χούθι – συμμάχων της Χεζμπολάχ – στην Υεμένη, σηματοδοτούν μια «επικίνδυνη» καμπή, εννέα μήνες μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η ανόητη ενέργεια του σιωνιστή εχθρού προαναγγέλλει μια νέα, επικίνδυνη φάση στη σύγκρουση σε ολόκληρη την περιοχή» προειδοποίησε η Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν, καθώς και από τους Παλαιστίνιους και τους συμμάχους της Υεμένης.

Από την πλευρά τους, οι Υεμενίτες αντάρτες προειδοποίησαν ότι το Ισραήλ θα «πληρώσει το τίμημα» για τις επιθέσεις του που, σύμφωνα με τους ίδιους, προκάλεσαν θύματα. Οι Χούθι δεν θα διστάσουν να επιτεθούν σε «ζωτικής σημασίας στόχους» στο Ισραήλ, δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος του κινήματος μετά τις αεροπορικές επιδρομές.

«Η σιωνιστική οντότητα θα πληρώσει το τίμημα για τη στοχοθέτηση μη στρατιωτικών εγκαταστάσεων και θα απαντήσουμε στην κλιμάκωση με κλιμάκωση» προειδοποίησε ο Μοχάμεντ αλ Μπουχαΐτι, μέλος του πολιτικού γραφείου των Χούθι.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος των ανταρτών, ο Μοχάμεντ Αμπντελσαλάμ, καταδίκασε μια «βάρβαρη επίθεση του Ισραήλ» εναντίον του στρατηγικού λιμανιού της Χοντέιντα. Όπως δήλωσε ο ίδιος, η επίθεση έπληξε «εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας» στη Χοντέιντα και είχε στόχο «να πιέσει την Υεμένη να σταματήσει να υποστηρίζει» τους Παλαιστίνιους.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη