Delivery Hero: H μητρική εταιρεία της e-food, ερευνάται από την Κομισιόν για δημιουργία καρτέλ


Eπίσημη έρευνα ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά δύο πολυεθνικών εταιρειών. Θα εξετάσει εάν η Delivery Hero και η Glovo παραβίασαν τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ συμμετέχοντας σε καρτέλ στον τομέα των ηλεκτρονικών παραγγελιών και παράδοσης τροφίμων και άλλων καθημερινών καταναλωτικών αγαθών.

Η Delivery Hero και η Glovo είναι δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες διανομής τροφίμων στην Ευρώπη. Η πρώτη έχει αποκτήσει το 2022 τον αποκλειστικό έλεγχο της δεύτερης. Μάλιστα έχει εξαγοράσει την ελληνική εταιρεία e-food.

Η Κομισιόν ερευνά αν η Delivery Hero και η Glovo έχουν κατανείμει γεωγραφικά τις αγορές και έχουν μοιραστεί εμπορικά ευαίσθητες πληροφορίες (π.χ. για εμπορικές στρατηγικές, τιμές, χωρητικότητα, κόστος, χαρακτηριστικά προϊόντος).

Τον Ιούνιο του 2022 και τον Νοέμβριο του 2023, η Κομισιόν πραγματοποίησε αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις στις εγκαταστάσεις της Delivery Hero και της Glovo, στο πλαίσιο έρευνας για πιθανές παραβάσεις των κανόνων του ανταγωνισμού στον τομέα της παράδοσης τροφίμων.

Η Delivery Hero, με έδρα τη Γερμανία, είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο παραγγελιών και παράδοσης τροφίμων. Αυτή τη στιγμή είναι παρούσα σε περισσότερες από 70 χώρες παγκοσμίως και συνεργάζεται με περισσότερα από 500.000 εστιατόρια. Η Delivery Hero είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης

Η Glovo, με έδρα την Ισπανία, είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο παραγγελιών και παράδοσης τροφίμων. Αυτή τη στιγμή είναι παρούσα σε περισσότερες από 1.300 πόλεις σε 25 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη