Ακρίβεια: Έρχεται νεο κύμα ανατιμήσεων στα τρόφιμα – Την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές παραγωγού με κύρια αιτία... το πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα



Απέναντι σε μια κοινωνία που παλεύει με τις υψηλές τιμές ρεύματος και τον ακραίο καύσωνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα συστημικά μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να δημιουργήσουν μια παραπλανητική εικόνα επιτυχίας.

Η πρόσφατη επιβράδυνση της αύξησης του πληθωρισμού των τροφίμων στο 1% για τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη Eurostat, χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση ως ένδειξη βελτίωσης. 

Σε συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός μίλησε για την αποκλιμάκωση των τιμών, αποφεύγοντας να αναλάβει ευθύνες για την εκμετάλλευση που πλήττει τα νοικοκυριά, την οποία απέδωσε σε πανευρωπαϊκό πρόβλημα.

Παράλληλα, το ΙΟΒΕ, που έχει συχνά υποστηρίξει την κυβερνητική πολιτική, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός μειώνεται σταδιακά, παρά τις πρόσφατες αρνητικές επιδόσεις. 

Τον Απρίλιο του 2024, η Ελλάδα είχε την δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη, με ετήσια αύξηση 5,4% στις τιμές των τροφίμων, σύμφωνα με την Eurostat.

Αυτή η κατάσταση δεν είναι πρωτόγνωρη. Πέρυσι, οι προσδοκίες για μείωση του πληθωρισμού διαψεύστηκαν από τις καταστροφές του καλοκαιριού. Αν και ο πληθωρισμός μειώνεται κατά τις ήπιες εποχές, η αυξημένη ζήτηση κατά το καλοκαίρι οδηγεί σε κερδοσκοπικές πρακτικές στην αγορά ενέργειας και καυσίμων.

Δυσκολίες για τα Νοικοκυριά

Παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς, η πραγματικότητα δείχνει ότι οι τιμές θα αυξηθούν και πάλι, λόγω της ανόδου της χονδρικής τιμής του ρεύματος και του κόστους παραγωγής και μεταφοράς προϊόντων.

Η αύξηση των τιμών παραγωγού στη γεωργία και κτηνοτροφία προσθέτει επιπλέον βάρος στους καταναλωτές.

Η ψαλίδα μεταξύ των τιμών παραγωγού και των τιμών στα ράφια παραμένει μεγάλη, με την κυβέρνηση να μην ελέγχει την αισχροκέρδεια στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Η αύξηση των τιμών στα φυτικά και ζωικά προϊόντα επιβαρύνει τα νοικοκυριά, καθώς το κόστος μεταφοράς και συντήρησης προστίθεται στις ήδη υψηλές τιμές.

Η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει μια δύσκολη οικονομική πραγματικότητα, με τις αυξήσεις στις τιμές να επιδεινώνουν την καθημερινή ζωή των πολιτών. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραμένει σε δύσκολη θέση, προσπαθώντας να παρουσιάσει μια αισιόδοξη εικόνα που απέχει από την πραγματικότητα.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη