Ηλεκτρικό ρεύμα: 42 εκατ. ευρώ μέσα σε 10 ημέρες έβγαλαν οι ηλεκτροπαραγωγοί



Μια από τις αιτίες της ακρίβειας των τελευταίων περίπου 15 ημερών στο ρεύμα είναι οι υψηλές τιμές της ελληνικής χονδρεμπορικής αγοράς και όχι το αποτέλεσμα μιας αποκλειστικά ξενόφερτης κρίσης, όπως προσπαθεί αγωνιωδώς να πείσει η κυβέρνηση της Ν.Δ καλύπτοντας φαινόμενα αισχροκέρδειας που σημειώνονται στην ηλεκτροπαραγωγή.

Σύμφωνα με ανάλυση της Balkan Energy για την κατάσταση με τις ακραίες τιμές στην χονδρεμπορική αγορά και ειδικότερα στην Ουγγαρία και στη ΝΑ Ευρώπη από τις 8 Ιουλίου και μετά, ένας από τους λόγους για τις υψηλές τιμές είναι «η αύξηση των τιμών προσφορών πώλησης σε όλες τις αγορές, κυρίως στην ελληνική αγορά». 

Το άγχος στην αγορά απλώς τροφοδοτεί ακόμα μεγαλύτερο άγχος αναφέρει και σημειώνει ότι η πρώτη άκρως αγχωτική ημέρα (08.07.2024) προκάλεσε αύξηση της τιμής των προσφορών πώλησης, που είχαν ως αποτέλεσμα ακόμη υψηλότερες τιμές αγοράς, οι οποίες με τη σειρά τους τροφοδότησαν πρόσθετη αύξηση των τιμών των προσφορών πώλησης για την επόμενη και τη μεθεπόμενη ημέρα. 

Όπως επισημαίνεται δεν είναι μόνο η έλλειψη ενέργειας που προκάλεσε υψηλές τιμές στην ουγγρική αγορά, αλλά επίσης η τιμή της ενέργειας από τις ίδιες πηγές προσφέρεται σε πολύ υψηλότερη τιμή από ό,τι προηγουμένως. Κάτι που όπως τονίζεται μπορεί να παρατηρηθεί μέσω των συγκεντρωτικών καμπυλών στις ανταλλαγές ισχύος, αφού οι καμπύλες πώλησης έχουν το ίδιο σχήμα όπως και την εβδομάδα που προηγήθηκε, αλλά πολύ υψηλότερες τιμές.

Η ακριβή ελληνική αγορά

Βάσει της ανάλυσης, στην ελληνική αγορά τα τελευταία 2.000 MW προσφερόμενης ηλεκτρικής ενέργειας προσφέρονται σε πολύ υψηλότερη τιμή σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ των ωρών 19.00-24.00. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ότι κάθε μέρα στην ελληνική αγορά προσφέρονται περίπου 2.000 MW σε σταδιακά αυξανόμενα βήματα, αλλά το πρώτο βήμα προσφέρθηκε στα 190 ευρώ/μεγαβατώρα στις 4/7/2024, στα 300 ευρώ στις 8/7/2024 και στα 530 ευρώ στις 10/7/2024.

Αυτή η αυξανόμενη τιμή των προσφορών πώλησης κάνει τους εμπόρους να φοβούνται να ορίσουν εξαγωγές από την Ελλάδα στα σύνορα της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας προκειμένου να παραδώσουν ενέργεια σε Ουγγαρία, Κροατία ή Ρουμανία επισημαίνεται και «ο πανικός προκαλεί αύξηση των τιμών και η αύξηση των τιμών πυροδοτεί τον πανικό» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται δε ότι δεν υπάρχει έλλειψη ενέργειας στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου, της Σερβίας και της Κροατίας -είναι ακριβώς η περίπτωση που η διαθέσιμη ενέργεια προσφέρεται σε πολύ υψηλότερη τιμή σε σχέση με την περσινή χρονιά. Πραγματική έλλειψη ενέργειας εμφανίζεται μόνο στις αγορές της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας.

Αισχροκέρδεια και υπερκέρδη

Προφανώς η ανάλυση δείχνει ότι Έλληνες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας δίνουν προσφορές σε συγκεκριμένες ώρες σε πολύ υψηλά επίπεδα, κάτι που δεν συνιστά ούτε καν κλασικά «ουρανοκατέβατα» κέρδη, που προκύπτουν δηλαδή μόνο από τη στρεβλή έστω λειτουργία της αγοράς, αλλά η ακρίβεια προκαλείται από συνειδητές συμπεριφορές και πρακτικές ορισμένων τουλάχιστον συμμετεχόντων ηλεκτροπαραγωγών, που ως φαίνεται εκμεταλλεύονται γενικότερα την συγκυρία.

Εν προκειμένω δεν υπάρχει ενεργειακή κρίση όπως η παρελθούσα (από το 2021 έως το 2023), αφού η τιμή του φυσικού αερίου βρίσκεται στα ίδια περίπου επίπεδα (στα 31-32 ευρώ/μεγαβατώρα), ενώ και τα δικαιώματα CO2 διαμορφώνονται χαμηλότερα κοντά στα 64-65 ευρώ/τόνο. Αν αυτό δεν είναι αισχροκέρδεια τότε τι είναι;

Μάλιστα κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι μέσα σε 10 ημέρες οι ηλεκτροπαραγωγοί έβγαλαν 42 εκατ ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και σήμερα που η χονδρεμπορική τιμή στην ελληνική αγορά έχει πέσει αρκετά σε σχέση με τα χθεσινά εκρηκτικά επίπεδα (στα 140,51 ευρώ/μεγαβατώρα από 219,28 ευρώ/μεγαβατώρα), είναι η δεύτερη ακριβότερη στην ΕΕ, ενώ η μέγιστη τιμή φτάνει στα 471,86 ευρώ, από 850 ευρώ χθες.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη