Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Σωρεία σκανδάλων - Αttica Bank, Predator-ΕΥΠ και Τέμπη



Η κυβερνητική μηχανή έχει μεταβληθεί σε μια μπάμπουσκα σκανδάλων σκανδάλων καινούργιων ή νέων αποκαλύψεων για τα παλιά. 

Πριν καν ξεκαθαρίστει το τι ακριβώς συμβαίνει με την Τράπεζα Αττικής, ήρθαν νέα στοιχεία για τις παράνομες παρακολουθήσεις, αποκαλύπτοντας μια συντονισμένη προσπάθεια παρακολούθησης από την ΕΥΠ, αλλά και μέσω του Predator. Και πριν απ’ αυτά έρχονται διαρκώς νέα στοιχεία για την τραγωδία των Τεμπών και την προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει την αλήθεια και τους υπευθύνους.

Μικρότερες και μεγαλύτερες υποθέσεις συνθέτουν μια μηχανή διαμοιρασμού του πλούτου των Ελλήνων, των χρημάτων του κράτους (φορολογουμένων) και εκποίησης βασικών υποδομών στο όνομα της ανάπτυξης, χωρίς κανόνες και διαφάνεια. 

Την ώρα που οι οικονομικές δυνατότητες της μεγάλης πλειονότητας έχουν ελαχιστοποιηθεί στα όρια των βασικών αναγκών.

Ενα τραπεζικό σκάνδαλο

Το ερώτημα που έθεσε ο Στέφανος Κασσελάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι απλό: Πώς είναι δυνατόν το Δημόσιο να έχει πληρώσει περισσότερα από 900 εκατ. ευρώ για να έχουν την πλειοψηφία της Τράπεζας Αττικής οι ιδιώτες που θα έχουν βάλει μόλις 268 εκατ. ευρώ; Καταγγέλλοντας ότι «ο Κ. Μητσοτάκης κάνει δώρο μια τράπεζα στους “φίλους” του και το δώρο το πληρώνει ο ελληνικός λαός». 

Στο ερώτημα αυτό η κυβέρνηση απαντά ότι η συγχώνευση είναι επωφελής για να μην χαθούν οι καταθέσεις των πελατών. Πότε προέκυψε θέμα για τις καταθέσεις στην Παγκρήτια και στην Τράπεζα Αττικής; Το ήξεραν όλοι οι ελεγκτές και οι αρμόδιοι και δεν το έλεγαν;

Οσα ανέδειξε ο Στέφανος Κασσελάκης περιγράφουν με σαφήνεια το εύρος του σκανδάλου: «Ιδιωτική τράπεζα με δημόσιο χρήμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να δώσει ένα bank pass στο ιδιωτικό μετοχικό σχήμα της Τράπεζας Αττικής. 

Έχοντας καταβάλει οι ιδιώτες 268 εκατ. ευρώ, θα αποκτήσουν το 56% της τράπεζας, ενώ το Δημόσιο, δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι, έχοντας καταβάλει 920 εκατ. ευρώ, θα διαθέτει μόλις το 35%. Καπιταλισμός των “φίλων” με χρηματοδότηση του Δημοσίου». 

Εξηγώντας αναλυτικότερα το θέμα, ο κ. Κασσελάκης είπε: «Αντί να διασφαλίσει την ύπαρξη δημόσιου τραπεζικού πυλώνα, έρχεται και μετατρέπει την τελευταία πρακτικά δημόσια τράπεζα, δηλαδή την Τράπεζα Αττικής, σε ακόμη μία ιδιωτική τράπεζα. Με αυτόν τον τρόπο καταργεί, στο πλαίσιο των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη δυνατότητα του κράτους να παρέμβει ρυθμιστικά υπέρ των πολιτών στο τραπεζικό οικοσύστημα.

Ολοι αυτοί που σήμερα με κατηγορούν για την πεισματική μου αντίδραση στη μεθοδευμένη ολοκλήρωση του καρτέλ των τραπεζών τι θα λένε όταν καταπιεί ολόκληρη την κοινωνία αυτό το καρτέλ;

Η διερεύνηση των πιθανών επενδυτών από την J.P. Morgan διήρκεσε μόλις 3 ημέρες -από την 1η Ιουλίου έως τις 4 Ιουλίου-, διάστημα εξαιρετικά σύντομο.

Παραδόξως και αναιτιολόγητα απευθύνθηκαν ΜΟΝΟ σε επενδυτές που συνήθως επενδύουν σε μειοψηφικά δικαιώματα.

Εκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι ενώ η συμφωνία ΤΧΣ-Thrivest παρουσιάζεται από τις εκθέσεις αξιολόγησης ως αξιόλογη και επικερδής, οι συστημικές τράπεζες δεν θα ασκήσουν τα δικαιώματα προτίμησης ούτε θα τα πουλήσουν σε τρίτους. Επίσης, ενδιαφέρον είναι ότι δεν υπάρχει εισήγηση από τη Νομική Υπηρεσία του ΤΧΣ, αλλά το έργο το αναλαμβάνουν ιδιωτικές νομικές εταιρείες.

Στην επιστολή της η Τράπεζα της Ελλάδος δεν κάνει σαφές σε ποιες ενέργειες ανάκαμψης αναφέρεται ότι έχουν κάνει η παρούσα αλλά και οι προηγούμενες διοικήσεις των δύο τραπεζών για την αναζήτηση στρατηγικού ιδιώτη επενδυτή.

Εμείς θα συνεχίσουμε να διερευνούμε το συγκεκριμένο ζήτημα και θα αναζητήσουμε να κατατεθούν όλα τα έγγραφα, που είτε δεν μας παραδόθηκαν είτε ήταν ελλιπή».

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει, όμως, ευρύτερα το ζήτημα της λειτουργίας των τραπεζών.

Η τραγωδία των Τεμπών τελικώς έχει πολλά κεφάλαια

Τις τελευταίες μέρες ήρθαν νέα στοιχεία για την άγνωστη σύσκεψη που οδήγησε στο μπάζωμα στον χώρο του σιδηροδρομικού δυστηχήματος στα Τέμπη, καθώς αποκαλύπτεται η παρέμβαση από κυβερνητικό στέλεχος προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο της αλλοίωσης του τόπου του εγκλήματος

Στη νέα δικογραφία που σχημάτισαν οι δικαστικές Αρχές της Λάρισας επιβεβαιώνεται τόσο ότι πραγματοποιήθηκε η άγνωστη σύσκεψη το απόγευμα της 3ης Μαρτίου 2023 όσο και τα πρόσωπα τα οποία συμμετείχαν. Το «παρών», μεταξύ άλλων, είχαν δώσει ο τότε υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς, ο τότε περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός, καθώς και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και του ΟΣΕ.

Σε κρίσιμη συνεδρίαση υπήρχαν και… κρίσιμα τηλέφωνα μέσω των οποίων δόθηκαν εντολές, όπως όλα δείχνουν. Και αυτές οι νέες αποκαλύψεις δείχνουν ότι έχουμε πολλά ακόμα να μάθουμε για την προσπάθεια μπαζώματος μιας τόσο μεγάλης τραγωδίας.

ΕΥΠ και Predator είχαν κοινούς στόχους

«Κανένα σχόλιο. Η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη» λένε κυβερνητικές πηγές μετά τις αποκαλύψεις για το κοινό κέντρο ΕΥΠ και Predator που δρούσε σε γνώση του Μητσοτάκη. 

Σύμφωνα με το insidestory.gr, έναν στους τρεις στόχους του Predator τους άκουγε και επισήμως η ΕΥΠ, κάποιους για διάστημα δύο ολόκληρων ετών, με πρόφαση λόγους εθνικής ασφάλειας. Από αυτούς τους 27 τους 22 τους άκουγαν νομότυπα το ίδιο διάστημα ή κοντινό με αυτό της απόπειρας μόλυνσής τους με Predator.

Οι νέες αποκαλύψεις αποδεικνύουν, όπως λέει το insidestory, ότι «τα ευρήματα της έρευνας των εμπειρογνωμόνων πιστοποιούν πέραν πάσης αμφιβολίας αυτό που γράφουμε εδώ και χρόνια: ότι οι νομότυπες (και συχνά καταχρηστικές) επισυνδέσεις και οι παράνομες παρακολουθήσεις εκπορεύονται από το ίδιο κέντρο και είναι σε γνώση του πρωθυπουργικού γραφείου». 

Στους κοινούς στόχους νόμιμης και παράνομης υποκλοπής των επικοινωνιών τους συγκαταλέγονται υπουργοί και υψηλόβαθμα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, ένας εφοριακός, ένας εισαγγελέας, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της αστυνομίας, όπως και μία τραπεζικός.

Για να μην υπάρχουν άλλες ψευδαισθήσεις…

Τα τελευταία χρόνια ο πλούτος των Ελλήνων μοιράζεται χωρίς προσχήματα, την ώρα που η μεγάλη πλειονότητα αδυνατεί πλέον να αντεπεξέλθει στη διατήρηση του βιοτικού της επιπέδου.

Η ακρίβεια έγινε αισχροκέρδεια, η συσσώρευση πλούτου είναι το αποτέλεσμα της άρνησης της κυβέρνησης να εφαρμόσει κανόνες και στοιχειώδεις ελέγχους. Η διάλυση του κοινωνικού κράτους φαίνεται περίτρανα στην Υγεία, στη διαδικασία σταδιακής εγκατάλειψης των νοσοκομείων και της πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Οι διακηρύξεις για την προστασία της μεσαίας και μικρομεσαίας τάξης δεν ήταν απλώς απατηλές, καθώς δεν υπήρξαν ποτέ στα σχέδια της κυβέρνησης της Ν.Δ. Τα σκάνδαλα είναι ακόμα μία απόδειξη για την πολιτική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη