ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Το «σκληρό» ροκ για ακρίβεια - διαπλοκή και το σφυροκόπημα στην κυβέρνηση


Επί ποδός «πολέμου» με την ακρίβεια και την διαπλοκή παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με την Κουμουνδούρου να σφυροκοπά αδιάλειπτα την κυβέρνηση ως αποκλειστικά υπεύθυνη και τον Στέφανο Κασσελάκη να κάνει λόγο για καπιταλισμό των «φίλων» με δημόσιο χρήμα. Ψηλά στην ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται την ίδια ώρα και το Κυπριακό με αιχμή σε αυτή την φάση, το ζήτημα των αγνοουμένων καθώς και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Επίθεση στη διαπλοκή

Το deal της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα εισάγεται σήμερα στη Βουλή και στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Επιθέσεων, ενώ αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή 26 Ιουλίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ από την πρώτη στιγμή έχει ξεκαθαρίσει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί του θα λογοδοτήσουν.

Στην εξόχως καυστική ανάρτηση του για το deal της Attica bank με την Παγκρήτια Τράπεζα, ο Στέφανος Κασσελάκης επισήμανε χτες: «Ιδιωτική τράπεζα με δημόσιο χρήμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να δώσει ένα bank pass στο ιδιωτικό μετοχικό σχήμα της τράπεζας Αττικής.

Έχοντας καταβάλει οι ιδιώτες 268 εκ.€ θα αποκτήσουν το 56% της τράπεζας, ενώ το Δημόσιο- δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι- έχοντας καταβάλει 920 εκ.€ θα διαθέτει μόλις το 35%.

Καπιταλισμός των «φίλων» με χρηματοδότηση του Δημοσίου.


Νωρίτερα η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Βούλα Κεχαγιά προειδοποίησε ότι «η κυβέρνηση θα κληθεί να λογοδοτήσει. Η συγκεκριμένη συγχώνευση με τις ευλογίες του ΤΧΣ συνιστά μία εξαιρετικά ζημιογόνα πράξη για το Δημόσιο και τα συμφέροντα των Ελλήνων φορολογουμένων», υπογράμμισε η Βούλα Κεχαγιά μιλώντας προς τους πολιτικούς συντάκτες.
«Καρπούζι με φέτα»

Με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις σε υψηλούς τόνους, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σφυροκοπά διαρκώς την κυβέρνηση τόσο για την ακρίβεια, όσο και για την κατάσταση του ΕΣΥ αλλά και το «μπάζωμα» στα Τέμπη.

Με τίτλο «από το μισό κιλό φέτα στη μια φέτα καρπούζι» το γραφείο Τύπου σχολίασε δηκτικά:

«Αν τα πράγματα δεν ήταν πολύ σοβαρά, αν η ακρίβεια δεν συνέχιζε να τσακίζει τα νοικοκυριά, ο θίασος της ΝΔ θα πρόσφερε άφθονο γέλιο και θα ήταν sold out αν ανέβαζε φαρσοκωμωδία. Στο πιο πρόσφατο νούμερο θα πρωταγωνιστούσε, κρατώντας μια φέτα καρπούζι, ο κ. Μακάριος Λαζαρίδης, βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, και «επί δεκαετία τουλάχιστον» συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως αναφέρει κι ο ίδιος.

Αναφερόμαστε φυσικά στην απάντηση που έδωσε ο κ. Λαζαρίδης όταν ρωτήθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή για την ακρίβεια και τους τουρίστες που στέλνουν στους φίλους τους φωτογραφίες με τις εξωφρενικές τιμές στα τρόφιμα στην Ελλάδα. Το μόνο που βρήκε να απαντήσει ήταν «μα στη Γερμανία δεν αγοράζουν ολόκληρο καρπούζι, αγοράζουν μια φέτα»!

Στη Γερμανία όμως, προσθέτουμε, ο μέσος μισθός είναι περίπου τριπλάσιος (μια απλή αναζήτηση στη Eurostat το αποδεικνύει, δείτε π.χ. εδώ τα στοιχεία για το 2022) – 46 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο έναντι ούτε 17 στην Ελλάδα. Η Γερμανία, επίσης, υπερβαίνει κατά τι τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, ενώ η Ελλάδα είναι στη γνωστή προτελευταία θέση με 67%.

Τα στοιχεία είναι άπειρα, αλλά εκεί στη ΝΔ αδιαφορούν: το να ζουν «μισή ζωή» οι Έλληνες και οι Ελληνίδες δεν είναι αστοχία της πολιτικής Μητσοτάκη. Είναι ο στόχος της, γιατί έτσι εξυπηρετούνται τα μεγάλα επιχειρηματικά κεφάλαια που τη στηρίζουν.

ΥΓ.: Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να ανησυχούν εκεί στην κυβέρνηση για τη σιλουέτα των Ελλήνων: μισό κιλό φέτα ο Μητσοτάκης, μια φέτα καρπούζι ο Λαζαρίδης, αλλά κι ο "αλησμόνητος" Άδωνις που έλεγε παλιά "τι να τα κάνουν τα τρόφιμα, να γίνουν 300 κιλά;"!»

Απαντώντας επίσης στον Παύλο Μαρινάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά αυτό που όλοι ξέρουμε:

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν προτίθεται να κάνει τίποτα ουσιαστικό για την ακρίβεια. Ούτε στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, όπου δήλωσε κυνικά απλός παρατηρητής, ούτε στο ρεύμα, όπου ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί καν το ύψος της επιδότησης για έναν μόνο μήνα», ενώ σε άλλο σημείο η ανακοίνωση κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι εξακολουθεί να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της για το έγκλημα του μπαζώματος στον χώρο του εγκλήματος των Τεμπών.

Σε ο,τι αφορά την προειδοποίηση Εξαδάχτυλου προς τον Άδωνη Γεωργιάδη ότι τα νησιά κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς γιατρούς λόγω της ρύθμισης για εφημερίες, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε:

«Κινδυνολογία. Χυδαίος λαϊκισμός. Καταστροφολογία της αντιπολίτευσης: Τέτοιου είδους λάσπη θα είχε ήδη εξαπολύσει ο λαλίστατος υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αν η προειδοποίηση ότι τα νησιά κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς γιατρούς εξαιτίας της νομοθετικής ρύθμισης για τις εφημερίες είχε προέλθει από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Τώρα που ένα «γαλάζιο» στέλεχος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και υποψήφιος στις τελευταίες ευρωεκλογές με τη ΝΔ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, προειδοποιεί τον κ. Γεωργιάδη «να μην διώξει τους ανθρώπους από τα νησιά», είναι απλά Δευτέρα» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τον υπουργό Υγείας να αποσύρει την «επικίνδυνη και αντιεπιστημονική ρύθμιση».

«Αν θέλει πραγματικά να δώσει κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής ιατρών στις δομές του ΕΣΥ που εδρεύουν σε άγονες και προβληματικές περιοχές, μπορεί εδώ και τώρα να κάνει δεχτεί την πλήρως τεκμηριωμένη και κοστολογημένη τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Μια τροπολογία μάλιστα η οποία ευθυγραμμίζεται με σχετική απόφαση του ΠΙΣ (α.π 422/9-2-2023)», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.
Η πρωτοβουλία Κασσελάκη στο Κυπριακό

Παράλληλα ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει να έχει πάρει «προσωπικά» το θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου, μετά και τη συνάντηση που είχε με την Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, απέναντι στους οποίους δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο, όσο και στην Ελληνική Βουλή.

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, η πρωτοβουλία Κασσελάκη να απευθύνει πρόσκληση στο Νίκο Ανδρουλάκη, ώστε να κινητοποιηθούν από κοινού οι ευρωσοσιαλιστές με την Ευρωπαϊκή Αριστερά για το θέμα των αγνοουμένων και η θετική αντίδραση από την πλευρά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, είναι μια κίνηση- πρόκριμα για συνέργειες αυτού του επιπέδου.

Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δια της εκπροσώπου Τύπου, χαρακτήρισε «χλιαρή» την αντίδραση της Αθήνας, έναντι της προκλητικής φιέστας Ερντογάν στα κατεχόμενα.

«Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα η κυβέρνηση οφείλει σθεναρά να διεκδικήσει η όποια βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις να συνοδεύεται με προσπάθεια για συμμόρφωση της Τουρκίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Αντί αυτού είδαμε τον πρωθυπουργό από την Κύπρο να απαντά χλιαρά στον κ. Ερντογάν αποφεύγοντας επί της ουσίας να σχολιάσει τις προκλήσεις και τα λεγόμενά του. 

Το ίδιο χλιαρή ήταν και η χθεσινή παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου που επανέλαβε με αμηχανία τα λόγια του κ. Μητσοτάκη δίνοντας την αίσθηση ότι περισσότερο επιθυμεί να διαχειριστεί συζητήσεις εντός της κυβέρνησης. Ο δε υπουργός εξωτερικών κ. Γεραπετρίτης με σημερινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ είπε ότι η απάντηση ήταν η προσήκουσα και ότι δεν αντιλαμβάνεται την έννοια της σκληρής απάντησης.Μετά τις νέες προκλήσεις του Τούρκου Προέδρου εξακολουθεί η κυβέρνηση να λέει ότι πνέει ούριος άνεμος στα ελληνοτουρκικά;» αναρωτήθηκε η Βούλα Κεχαγιά.
Εντείνονται οι προετοιμασίες για το συνέδριο

Εν τω μεταξύ οι προετοιμασίες για το συνέδριο-ορόσημο του φθινοπώρου εντείνονται. Σήμερα συνεδριάζει διαδικτυακά η γραμματεία της ΚΟΕΣ, τα μέλη της οποίας υπενθυμίζεται, ορίστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. 

Πρόκειται για τους Στέφανο Κασσελάκη, Ράνια Σβίγκου, Κώστα Ζαχαριάδη, Παναγιώτα Αράπη-Μπελώνη, Θανάση Θεοχαρόπουλο, Όλγα Γεροβασίλη, Νίκο Παππά, Ρένα Δούρου, Παύλο Πολάκη, Ζωή Καρκούλια, Γιάννη Ραγκούση, Μαρία Κουβέλη, Πάνο Ρήγα, Κατερίνα Νοτοπούλου, Νίκο Σκορίνη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Αλέκο Φλαμπουράρη, Ελένη Συμεωνίδου, Γιάννη Βουλγαράκη, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Θεοδώρα Τζάκρη, Σωκράτη Φάμελλο, Γιάννη Σαρακιώτη ,Βούλα Κεχαγιά, Χρήστο Μαυροκεφαλίδη, Κυριακή Μάλαμα, Ραλλία Χρηστίδου, Γιάννη Μπουρνού, Γιώτα Πούλου, Θάνο Μωραΐτη και Ευάγγελο Αποστολάκη.

Επίσης την Πέμπτη 25 Ιουλίου συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ υπό τον Στέφανο Κασσελάκη, προκειμένου να συζητηθούν λεπτομερώς τα επόμενα βήματα και η ιεράρχηση τους.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη