Επίδομα ανεργίας: Διαγραφές ανέργων φέρνει η Κεραμέως μετά την 6ήμερη εργασία


Την αποσύνδεση του νέου επιδόματος ανεργίας από τον βασικό μισθό και κυρίως τις περικοπές για τους μακροχρόνια ανέργους και τους ευέλικτα εργαζόμενους προετοιμάζει η Νίκη Κεραμέως, εφαρμόζοντας το σχέδιο που δεν πρόλαβε η προκάτοχός της Δόμνα Μιχαηλίδου.

Όπως σημείωσε η Νίκη Κεραμέως μιλώντας στην ΕΡΤ, το επίδομα ανεργίας «εχει κάποια ζητήματα που προκαλούν προβληματισμό. Πρέπει να παίρνει κάποιος το ίδιο επίδομα ανεργίας αν έχει δουλέψει 30 χρόνια στη ζωή του και να έχει δουλέψει τη βδομάδα στη ζωή του;» ανέφερε και προανήγγειλε διαγραφές ανέργων από τα μητρώα της ΔΥΠΑ.

«Το σημαντικό εδώ είναι το σχήμα να είναι εμπροσθοβαρές. θέλουμε να καταβάλεις ιδιαίτερη προσπάθεια για να βρεις απασχόληση. Αν σου προσφερθούν τρεις δουλειές που συμπίπτουν με το ατομικό σχέδιο δράσης σου και πεις και στις τρεις όχι, τότε φεύγεις από το ταμείο ανεργίας».

Το νέο επίδομα ανεργίας αναμένεται να εφαρμοστεί πιλοτικά σε διάφορες περιοχές από τις αρχές Σεπτεμβρίου και θα είναι κυμαινόμενο, για τους πρώτους έξι μήνες υψηλότερο και χαμηλότερο τους επόμενους έξι, ενώ, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα συνοδευτεί από κατάργηση όλων των επιδομάτων μακροχρόνιας ανεργίας, ενώ θα προβλέπει χαμηλότερα ποσά, κάτω από τον κατώτατο μισθό, για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας.

Με άλλα λόγια, περίπου 550.000 μακροχρόνια άνεργοι (αυτός ο αριθμός επιβεβαιώνεται σχεδόν σε όλες τις μετρήσεις της ΔΥΠΑ - ΟΑΕΔ) δεν θα λαμβάνουν πλέον καμία επιδοματική απολαβή, ενώ δραματικά μικρότερες θα είναι οι απολαβές για όσους εργάζονταν (πριν απολυθούν) με ευέλικτες μορφές εργασίας.

Το νέο επίδομα ανεργίας (υψηλότερο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και χαμηλότερο στη συνέχεια) θα εξαρτάται από τη σύνδεση του ανέργου με τα προγράμματα κατάρτισης και τις προτεινόμενες θέσεις εργασίας. Δηλαδή από τη σύνδεσή του με τα προγράμματα κατάρτισης θα εξαρτάται όχι μόνο η επιδότηση αλλά και η παραμονή του ανέργου στις λίστες ανεργίας της ΔΥΠΑ.

Επίσης, με το πρόσχημα ότι σήμερα το επίδομα ανεργίας των 509 ευρώ είναι μεγαλύτερο από τη μηνιαία αμοιβή ενός εργαζόμενου με μερική απασχόληση, το επίδομα θα μειωθεί έως και 50% για συγκεκριμένες κατηγορίες ανέργων.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη