ΝΔ: Άρχισε το «αντάρτικο» βουλευτών- Από τη σιωπή στην ενεργή διαμαρτυρία


Εάν στη θέση του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά την προηγούμενη Δευτέρα ήταν δύο απλοί βουλευτές, θα είχαν διαγραφεί με συνοπτικές διαδικασίες. Σε παρόμοιες περιπτώσεις η λιτή ανακοίνωση είναι: «Έθεσε εαυτόν εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος».

Το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιορίστηκε στο «οι πρώην πρωθυπουργοί έχουν δικαίωμα να λένε ό,τι θέλουν» δείχνει τη στάση του μετά το 28% των ευρωεκλογών. Ο Κ. Μητσοτάκης, όμως, δεν απάντησε στις αιτιάσεις των δύο πρώην προέδρων, επιτρέποντας την κριτική από τους πολλούς δυσαρεστημένους βουλευτές του - αν και, φυσικά, σε καμία περίπτωση σε αυτή την ένταση και με αυτή τη φρασεολογία. Εάν κάτι θεωρείται βέβαιο είναι ότι η σιωπή των βουλευτών και πολύ περισσότερο η ομοφωνία έλαβαν οριστικά τέλος.

Ήδη οι βουλευτές προειδοποίησαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ότι στο εξής η άνευ όρων συμφωνία και ψήφος τους δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. 

Αρκετοί ετοιμάζουν και ερωτήσεις προς τους υπουργούς για θέματα που αφορούν τις εκλογικές τους πελατείες. Οι πιέσεις που ασκεί το Μέγαρο Μαξίμου σε κρίσιμες περιστάσεις και νομοσχέδια είναι έντονες και ενίοτε φτάνουν μέχρι τις συγκαλυμμένες απειλές. Και, φυσικά, όσοι δεν συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις υφίστανται τις συνέπειες.

Το crash test θα είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Μία σειρά βουλευτές, όπως οι Νότης Μηταράκης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Μίλτος Χρυσομάλλης, έχουν ζητήσει να αλλάξει η επιλογή του πρωθυπουργού. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει αφήσει ανοιχτό. Ήδη προεξοφλείται ότι στην περίπτωση που επιμείνει στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου τότε δεν θα συμπληρώνει τους 151 που απαιτούνται για την εκλογή.

Θα πρέπει να βασιστεί στις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα επαναλάβουν ό,τι έπραξαν με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Και κάπως έτσι προκύπτουν δύο συναφή ερωτήματα: 

Εάν ο Κ. Μητσοτάκης προσδώσει στην επιλογή του τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, θα ρίξουν την κυβέρνηση; Το δεύτερο είναι εάν θα μπει ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης στον πειρασμό να προκαλέσει εκλογές.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη