ΠΑΣΟΚ: Οι υποψηφιότητες Δούκα, Γερουλάνου και οι αιχμές από Ανδρουλάκη


Σε εκλογική τροχιά μπήκε και επίσημα χθες το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με τις κάλπες όπως όλα δείχνουν – κατόπιν σχετικής πρότασης του Νίκου Ανδρουλάκη στην Κεντρική Επιτροπή - να στήνονται στις 6 Οκτωβρίου, με δεύτερο γύρο εφόσον χρειαστεί στις 13 Οκτωβρίου. 

Ο Χάρης Δούκας έκανε πράξη αυτό που είχε προαναγγείλει, ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, όπως άλλωστε και ο Παύλος Γερουλάνος, καθώς θα αναμετρηθούν με τον Νίκο Ανδρουλάκη ο οποίος άφησε αιχμές.

Νίκος Ανδρουλάκης: Μίλησε για «πασαρέλα προσωπικών φιλοδοξιών»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε πως θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία και εξαπέλυσε επίθεση στους εσωκομματικούς αντιπάλους του. «Κάποιοι μετατρέπουν την αναγκαία αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος σε πασαρέλα προσωπικών φιλοδοξιών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ μίλησε για «δημόσιο χαρακίρι» που άρχισε -όπως είπε- το ίδιο το βράδυ των ευρωεκλογών.

«Τα κίνητρα δεν με ενδιαφέρουν. Έχω χρέος απέναντι στη βάση του ΠΑΣΟΚ να διασφαλίσω την ενότητα και την προοπτική. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να σύρεται σε ένα διαλυτικό διχασμό και μια παρατεταμένη εσωστρέφεια που πληγώνει την παράταξη. Δεν ξεκίνησε η κουβέντα αυτή με ευθύνη μου, αλλά είναι ευθύνη μου ως πρόεδρος να την κλείσω το συντομότερο δυνατόν» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Δεν με πήρε κανένα χέρι να με ανεβάσει πουθενά, πήγαινα ψηλότερα πάντα με τον δικό μου αγώνα και τη δική σας στήριξη, είμαι ελεύθερος από δεσμεύσεις και εξαρτήσεις», λέγοντας πως «θα διορθώσω τα λάθη, δεσμεύομαι για μεγαλύτερη συλλογικότητα».

Χάρης Δούκας: «Η ώρα να ανοίξουμε τον κύκλο της υπέρβασης»

Από την πλευρά του ο Χάρης Δούκας σημείωσε: «Δεν κρύβομαι, δεν φοβάμαι γι’ αυτό είμαι εδώ και ζητώ την στήριξή σας για να ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ κυβερνητική δύναμη. Να νικήσει τη ΝΔ όπως στην Αθήνα».

Ο Χάρης Δούκας επανέλαβε ότι θα παραμείνει δήμαρχος Αθηναίων είτε χάσει είτε κερδίσει τη μάχη για την ηγεσία, συμφωνώντας παράλληλα με τον οδικό χάρτη που πρότεινε ο Νίκος Ανδρουλάκης για εκλογή ηγεσία τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, ο Χάρης Δούκας τόνισε ότι «τώρα είναι η ώρα να ανοίξουμε τον κύκλο της υπέρβασης. Να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ μεγάλο με ανάταξη δυνάμεων, με τομές και ρήξεις με το παρελθόν. Για να ξαναγίνει κόμμα των μελών κι όχι κόμμα μηχανισμών δίνοντας ρόλο στον καθένα».

Πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη συντεταγμένα κι ενωμένοι να νικήσουμε τη ΝΔ. « Δεν αναζητούμε έναν μεσσία αλλά μια ηγεσία που θα ενώνει. Μόνος του δεν μπορεί κανείς αλλά χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης», υπογράμμισε ο Χάρης Δούκας .

Παράλληλα είπε ότι τώρα θέτει θέμα ηγεσίας «γιατί τώρα το επιβάλλουν οι συνθήκες και χρειάζονται καθαρές απαντήσεις κι ευθύνες κι είμαι έτοιμος να τις αναλάβω».

Παύλος Γερουλάνος: «Ζητώ να ηγηθώ της ευθύνης»

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ανακοίνωσε και ο Παύλος Γερουλάνος.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «ζητώ να ηγηθώ της ευθύνης να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο που θα γίνει κοινωνικά πλειοψηφικό, γιατί θα απαντάει πειστικά, στις ανάγκες του ελληνικού νοικοκυριού. Να ηγηθώ της ευθύνης να απογειώσουμε, λειτουργικά, το κόμμα ώστε να φτάσουμε το σχέδιό μας σε κάθε ελληνική οικογένεια».

Και συνέχισε λέγοντας: «Και να την πείσουμε. Και ζητώ να ηγηθώ της ευθύνης της ενότητας. Μια ενότητα που θα ξανακάνει το ΠΑΣΟΚ σίγουρο για τον εαυτό του, έτοιμο, για μια ακόμα φορά, να ανοίξει, με ειλικρίνεια, την αγκαλιά του σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, από την Αριστερά και το Κέντρο μέχρι τις παρυφές της Δεξιάς, για να διεκδικήσουμε μαζί και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και τη διακυβέρνηση της Πατρίδας μας».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο και για άλλες υποψηφιότητες

Σε κάθε περίπτωση δεν αποκλείεται ο κατάλογος των διεκδικητών της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ να διευρυνθεί, καθώς, πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένα στελέχη ακόμη το σκέφτονται. 

Η Νάντια Γιαννακοπούλου σημείωσε ότι «θα είμαι στην πρώτη γραμμή», ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε «όπως άλλωστε ήμουν πάντα, και ιδιαίτερα στις πιο δύσκολες εποχές για το ΠΑΣΟΚ και θα αγωνιστώ για τις παρακαταθήκες, της αρχές και τις αξίες μας, για να πάμε την χώρα μπροστά, για να κάνουμε τις μεγάλες τομές και αλλαγές που έχει ανάγκη η πατρίδα, για να στηρίξουμε και να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στην ελληνική κοινωνία».

Ο Μιχάλης Κατρίνης στην ομιλία του ανέφερε πώς «ξεκάθαρα υπάρχει ανάγκη μιας νέας, δημοκρατικής πλειοψηφίας, μιας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης της χώρας. 

Το ΠΑΣΟΚ έχει την ευθύνη της πρωτοβουλίας, οφείλει να είναι ο πρωταγωνιστής σε αυτή την προσπάθεια. Η χώρα και μαζί και η παράταξη χρειάζονται ένα ισχυρό και δημιουργικό σοκ».

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Εικόνα

Τέμπη: Στο Κουλούρι μεταφέρεται κοντέινερ πειστήριο της εμπορικής αμαξοστοιχίας που μέχρι σήμερα βρισκόταν σε οικόπεδο ιδιώτη-«Τα πειστήρια του εγκλήματος βρίσκονται διασκορπισμένα – Μας οφείλετε την αλήθεια» λέει ο Κασσελάκης