ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Προτεραιότητα η ανασυγκρότηση - Ο οδικός χάρτης για το συνέδριο


Ισχυρός και αυτόνομος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, πρωταγωνιστής στις διεργασίες της Κεντροαριστεράς». Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Κουμουνδούρου, με την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος να καλείται να σφραγίσει τον οδικό χάρτη της επόμενης ημέρας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση πορεύεται με το βλέμμα στραμμένο στο Καταστατικό Συνέδριο του φθινοπώρου, ενώ αναμένεται να υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με στόχο την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Τελικός στόχος, μια προοδευτική εκλογική συνεργασία με δεδομένη, βέβαια, τη διακριτή παρουσία και αυτοτέλεια των κομμάτων.

Με φόντο τις εσωκομματικές αναταράξεις που προκλήθηκαν την τελευταία εβδομάδα, όλα τα ζητήματα που απασχολούν τα στελέχη του κόμματος τέθηκαν επί τάπητος στην Πολιτική Γραμματεία (Π.Γ.) και στην Κεντρική Επιτροπή: είτε αυτά αφορούν την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος είτε τη λειτουργία των συλλογικών οργάνων, τις παρεμβάσεις μέσω Διαδικτύου και το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα ή τον τρόπο αναστολής του ημερήσιου φύλλου της ΑΥΓΗΣ. 

Άλλωστε, οι αποχρώσεις και οι διαφωνίες είναι υπαρκτές, κάτι το οποίο έγινε ευκρινές από τη διαφοροποίηση των 7 στην Π.Γ. της Πέμπτης ως προς το κείμενο εισήγησης προς την Κ.Ε., αλλά και από την παρέμβαση των 87.

Περισσότερα από 20 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής (Κ.Ε.) θα επωμιστούν την ευθύνη να επεξεργαστούν τις αλλαγές στο Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Κουμουνδούρου, ο στόχος είναι να συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία στις αρχές Σεπτεμβρίου προκειμένου να προετοιμάσει τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ενόψει Συνεδρίου. Αμέσως μετά αναμένεται να υπάρξει και εκλογή νέων οργάνων.

Όπως καταγράφεται και στο κείμενο της Κεντρικής Επιτροπής, ζητούμενο είναι η «οικοδόμηση» ενός κόμματος «πιο δημοκρατικού, συμμετοχικού, αξιοκρατικού, σύγχρονου, διάφανου και ανεξάρτητου οικονομικά», που θα συσπειρώνει τους πολίτες από τη σύγχρονη Αριστερά ως το προοδευτικό Κέντρο. Ψηλά στην ατζέντα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ιεραρχείται η εκπόνηση ενός συνολικού και κοστολογημένου κυβερνητικού προγράμματος, ενώ ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης έχει προαναγγείλει τη δημιουργία σκιώδους κυβέρνησης.

Οι επιτελείς της Κουμουνδούρου φιλοδοξούν το Συνέδριο να αποτελέσει μία νέα αφετηρία για το κόμμα με στόχο την ισχυροποίηση και την ενδυνάμωσή του, ενώ ειδικός σχεδιασμός πρόκειται να γίνει και για την περιφέρεια με δεδομένο ότι τα ποσοστά της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις πρόσφατες κάλπες ήταν χαμηλότερα σε σύγκριση με τα αστικά κέντρα.

Γι’ αυτόν τον λόγο αναμένεται να ληφθούν συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες υπό την ευθύνη κεντρικών στελεχών, ειδικότερα σε περιοχές όπου δεν υπάρχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματος.
Πρωταγωνιστικός ρόλος

Πολιτικά επίκαιρη και κοινωνικά αναγκαία χαρακτηρίζουν στην Κουμουνδούρου τη συζήτηση για την ανασυγκρότηση της λεγόμενης προοδευτικής παράταξης, ξεκαθαρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. διαχρονικά υπηρετεί την ανάγκη διαλόγου, συγκλίσεων και συνεργασιών.

Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μίας προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει de facto πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την υπόθεση, να αποτελεί, δηλαδή, όπως επισημαίνουν στην Κουμουνδούρου, την «ηγέτιδα δύναμη» και ο επικεφαλής του, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας συνεννόησης.

Η αυτοτέλεια του κόμματος είναι δεδομένη, ενώ κάθε σενάριο ρευστοποίησης απορρίπτεται. Είναι χαρακτηριστικά όσα αναφέρονται στο κείμενο της Κ.Ε., ότι «οι συνεργασίες χτίζονται με θεμέλιο το κοινό πρόγραμμα, με ενεργοποίηση της βάσης, αλλά όχι με απενεργοποίηση των κομμάτων».

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισαν ότι η «οικοδόμηση εμπιστοσύνης» περνά μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες εντός και εκτός Βουλής. Η πρόθεση των υπόλοιπων προοδευτικών κομμάτων για συνεργασία θα φανεί, μεταξύ άλλων, και από τη στάση που θα κρατήσουν στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν κατατεθεί προτάσεις νόμου για την ακρίβεια και το φορολογικό, ενώ θα υπάρξουν ακόμη δύο προτάσεις για τη στεγαστική πολιτική και την ολιστική αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους. Συγχρόνως, η Κουμουνδούρου διαβλέπει σε συγκλίσεις, πρωτευόντως στη βάση της κοινωνίας, απορρίπτοντας συνεργασίες κορυφής.

Όπως λένε, «πρόκειται για μια κατεξοχήν πολιτική διαδικασία, στη βάση προγραμματικών θέσεων και κοινωνικών αναφορών, ανοιχτά, με διαφάνεια και συμμετοχή της κοινωνίας». 

Άλλωστε, η πρόσκληση-πρόκληση του Στέφανου Κασσελάκη ήδη έχει κατατεθεί δημόσια και αφορά τη συνεργασία στην Αυτοδιοίκηση, στα συνδικάτα, στα επιμελητήρια και στις επαγγελματικές ενώσεις.

Ν. Παππάς: Εκλογική συνεργασία χωρίς ρευστοποίηση

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δήλωσε στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ότι στόχος είναι η προγραμματική σύγκλιση και η εκλογική συνεργασία χωρίς τη ρευστοποίηση των κομμάτων:

«Να οικοδομήσουμε την προγραμματική σύγκλιση και την εκλογική συνεργασία με τις προοδευτικές δυνάμεις. Χωρίς ρευστοποιήσεις κομμάτων. Με τη συμμετοχή της βάσης. Οι συγκροτημένες πολιτικές δυνάμεις να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, ώστε η προοδευτική παράταξη να διεκδικήσει με αξιώσεις τη νίκη στις επόμενες εκλογές.

Παράλληλα, οφείλουμε να ισχυροποιήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, να ολοκληρώσουμε τον μετασχηματισμό και την οργανωτική του ανασυγκρότηση, να τον καταστήσουμε το πιο δημοκρατικό, συμμετοχικό και οικονομικά ανεξάρτητο κόμμα».
Ο. Γεροβασίλη: Προοδευτική διέξοδος

Στην ανάγκη προοδευτικής διεξόδου απέναντι στην κυβέρνηση της Ν.Δ. αναφέρθηκε, μιλώντας στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλεύτρια Άρτας Όλγα Γεροβασίλη:

«Η κοινωνία αναζητά προοδευτική διέξοδο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και στις πολιτικές της. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με το πολύτιμο φορτίο ενός χώρου με μακρά διαδρομή στην πολιτική ζωή του τόπου, με την ισχυρή παράδοση στις συνεργασίες και στις συνθέσεις, με την εμπειρία της διακυβέρνησης, με τις θέσεις και τις προτάσεις του, οφείλει να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις. Για να δώσει ξανά ελπίδα και προοπτική στους προοδευτικούς πολίτες. Για να βρει η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία τη χαμένη της αξιοπρέπεια».
Γ. Μπουρνούς: Να χτίσουμε το αντίπαλο δέος στη Δεξιά

Για το μέλλον και την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με ορίζοντα το Συνέδριό του μίλησε στην ΑΥΓΗ της Κυριακής το μέλος της Κ.Ε. και του Εκτελεστικού Γραφείου Γιάννης Μπουρνούς:

«Στο προσεχές Συνέδριό μας οφείλουμε να δρομολογήσουμε σημαντικές αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να φτιάξουμε ένα κόμμα σύγχρονο, ανοιχτό, ψηφιακό, αποκεντρωμένο, λιγότερο γραφειοκρατικό και κυρίως ένα κόμμα που θα πριμοδοτεί την αποφασιστική δύναμη και τη δράση των μελών και των φίλων του.

Ένα κόμμα με ευέλικτα όργανα με γρήγορα αντανακλαστικά, που θα συνεδριάζουν τακτικά και θα λειτουργούν με διαφάνεια, μετρήσιμους στόχους και λογοδοσία προς τη βάση.

Ένα πλουραλιστικό κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς που δεν θα μένει δέσμιο μιας ανακυκλούμενης εσωκομματικής τοξικότητας παντελώς απωθητικής για τους πολίτες. Αποτύχαμε να το πράξουμε το 2019-2023 κι αυτό μας στοίχισε οδυνηρά. Ώρα να το κάνουμε πράξη, αν θέλουμε να χτίσουμε το αντίπαλο δέος στη Δεξιά».

 

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη