ΗΠΑ: Για πρώτη φορά Δημοκρατικός βουλευτής ζητά από τον Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί


Ο βουλευτής Λόιντ Ντόγκετ έγινε ο πρώτος Δημοκρατικός στο Κογκρέσο που ζήτησε, από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα, μετά και τους προβληματισμούς που προκάλεσε το καταστροφικό του ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ, αναφορικά με την κατάσταση της υγείας του.

Ο Τεξανός βουλευτής επικρότησε τη μεταμορφωτική πρώτη θητεία του Μπάιντεν, αλλά είπε ότι ήρθε η ώρα να αφήσουμε ένα άλλο μέλος του κόμματος να κοντραριστεί τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

«Αναγνωρίζοντας ότι, σε αντίθεση με τον Τραμπ, η πρώτη δέσμευση του προέδρου Μπάιντεν ήταν πάντα στη χώρα μας, όχι στον εαυτό του, ελπίζω ότι θα πάρει την οδυνηρή και δύσκολη απόφαση να αποσυρθεί. 

Τον καλώ με σεβασμό να το πράξει» ανέφερε ο Ντόγκετ σε μια ανακοίνωσή του, σύμφωνα με το Reuters. Η ομάδα της εκστρατειας του Μπάιντεν δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Η ομάδα του ήλπιζε να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους των ΗΠΑ -η πλειοψηφία των οποίων πιστεύει ότι ο Μπάιντεν είναι πολύ μεγάλος για νέα θητεία- ότι ο πρόεδρος ήταν η καλύτερη επιλογή έναντι του προκατόχου του, Τραμπ. Ωστόσο η εμφάνιση του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ είχε το αντίθετο αποτέλεσμα.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν συνέχισε να τρέχει ουσιαστικά πίσω από τους Δημοκρατικούς γερουσιαστές σε βασικές πολιτείες και στις περισσότερες δημοσκοπήσεις έπεσε πίσω από τον Ντόναλντ Τραμπ», είπε ο Ντόγκετ. «Ήλπιζα ότι η συζήτηση θα έδινε κάποια ώθηση για να αλλάξει αυτό. Δεν το έκανε».

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με εμάς τους ίδιους για το γεγονός ότι δεν ήταν απλώς μια φρικτή νύχτα», δήλωσε νωρίτερα στο CNN ο Δημοκρατικής βουλευτής από το Ιλινόι Μάικ Κουίγκλι. «Είναι δική του απόφαση. Θέλω απλώς να εκτιμήσει αυτή τη στιγμή πόσο πολύ επηρεάζει, όχι μόνο τον αγώνα του, αλλά όλους τους άλλους αγώνες που θα έρθουν τον Νοέμβριο πρόσθεσε.

«Οι άνθρωποι θέλουν να είναι βέβαιοι ότι (…) ο πρόεδρος και η ομάδα του είναι ειλικρινείς μαζί μας όσον αφορά την κατάστασή του» και η τηλεμαχία της Πέμπτης «ήταν πραγματικά μια ανωμαλία», υπογράμμισε την Δευτέρα ο γερουσιαστής Σέλντον Γουάιτχαουζ, μιλώντας στο τοπικό κανάλι WPRI-TV. 

Ο Γουάιτχαουζ, που εκλέγεται στο Ρόουντ Άιλαντ, δήλωσε ότι «τρόμαξε» όταν ο Μπάιντεν εμφανίστηκε πολύ μπερδεμένος και, κάποιες φορές, εντελώς χαμένος, στο ντιμπέιτ με τον Τραμπ.

Η Νάνσι Πελόζι, η πρώην πρόεδρος της Βουλής που ασκεί ισχυρή επιρροή στο κόμμα, δήλωσε την Τρίτη, ότι είναι «θεμιτό» να αναρωτιούνται κάποιοι για την κατάσταση της υγείας του Μπάιντεν.

«Νομίζω ότι είναι θεμιτό να αναρωτιούνται αν πρόκειται για ένα απλό επεισόδιο ή για μια (μόνιμη) κατάσταση», είπε στο κανάλι MSNBC η 84χρονη βουλευτής, χαιρετίζοντας ταυτόχρονα το «όραμα» του προέδρου. 

«Δεν είμαι γιατρός. Δεν μπορώ να πω τι θα γίνει σε τρία ή τέσσερα χρόνια αλλά πιστεύω με βάση την εμπειρία μου ότι θα συνεχίσει να είναι ένας μεγάλος πρόεδρος των ΗΠΑ» ανέφερε.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη