Συμφωνία Πρεσπών: Η ΝΔ κλείνει το μάτι σε όσους κοροϊδεύει από το 2018


Τον Πύργο της Βαβέλ πάνω στη Συμφωνία των Πρεσπών χτίζουν τα κεντρικά στελέχη της Ν.Δ., ενώ ο πρώην υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αποκάλυψε την κρυφή ατζέντα της κυβέρνησης λέγοντας ότι «στο πίσω μέρος του μυαλού μας θα πρέπει να υπάρχει πάντα ως όπλο η καταγγελία της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Εντός της παράταξης κάθε πρωτοκλασάτο στέλεχος κομίζει τη γραμμή της εσωκομματικής «φυλής» στην οποία ανήκει, με αποτέλεσμα το κυβερνών κόμμα να θυμίζει κακόφωνη ορχήστρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κομίζοντας την επίσημη θέση, ισχυρίστηκε πως δικαιώνεται «η συνειδητή επιλογή» της Ν.Δ. να μην ψηφιστούν τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

«Σκεφτείτε η Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας να μην δέχεται ούτε το πρώτο σημείο της Συμφωνίας, που είναι το όνομα, κι εμείς να είχαμε φτάσει στο τέλος της διαδρομής» ανέφερε χαρακτηριστικά σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την επιλογή της κυβέρνησης να κρατήσει τα σχετικά πρωτόκολλα στα συρτάρια του Μαξίμου. Συμπλήρωσε δε ότι «τη στιγμή που η Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας λέει τη χώρα της “Μακεδονία”, η αντιπολίτευση βγαίνει και λέει “ψηφίστε και τα μνημόνια”» ζητώντας στην ουσία τα πολιτικά ρέστα από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Την ίδια ώρα ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης (σε συνομιλία με δημοσιογράφους στη Βουλή) εκδήλωσε την επιθυμία να κυρωθούν τα μνημόνια εντός της δικής του θητείας στο υπουργείο Εξωτερικών. Προχθές στον ΣΚΑΪ η Ντόρα Μπακογιάννη αποκάλυψε ότι ο υπουργός Εξωτερικών έχει πει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ότι θα κυρωθούν εντός του 2024.

Μετά την ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων ο Γ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι η χώρα μας θα κυρώσει τα πρωτόκολλα, εφόσον όμως προηγουμένως υπάρξει πλήρης συμμόρφωση στη Συμφωνία από την άλλη πλευρά. Η τελευταία αποστροφή ερμηνεύεται ως επιδίωξη άσκησης ισορροπίας με τα... κεντρικά του Μαξίμου, καθώς γαλάζιες πηγές αναφέρουν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών επιθυμεί να βγουν από τον πάγο τα μνημόνια.

Η Ντ. Μπακογιάννη, επίσης σε πηγαδάκι με εκπροσώπους του Τύπου στη Βουλή, επέμεινε στην άποψη ότι τα μνημόνια συνεργασίας θα έπρεπε να έχουν κυρωθεί, εκφράζοντας στην ουσία τη φιλελεύθερη πτέρυγα της Ν.Δ. Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της κύρωσης των μνημονίων έχει ταχθεί και ο Νικήτας Κακλαμάνης δηλώνοντας ότι «συμφωνεί απολύτως» με την Ντ. Μπακογιάννη. 

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε σε προχθεσινές δηλώσεις του ότι πρέπει να περιμένει η κυβέρνηση να σχηματιστεί πρώτα το κυβερνητικό σχήμα στη γειτονική χώρα και μετά να κυρωθούν τα μνημόνια της Συμφωνίας.

Η πτέρυγα ΛΑΟΣ

Στον αντίποδα, ο Μάκης Βορίδης, Νο2 στην ιεραρχία του Μαξίμου, έχει αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να έρθουν προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας καθώς έχει εντοπίσει «κατασκευαστικό πρόβλημα» στη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ ο Άδωνης Γεωργιάδης, που επίσης συγκαταλέγεται στην πτέρυγα ΛΑΟΣ, έχει υποστηρίξει ότι εφόσον η νέα κυβέρνησή της Βόρειας Μακεδονίας αποφασίσει να καταπατήσει τη Συμφωνία, τότε η καταγγελία της είναι μονόδρομος. 

Την εκδοχή αυτή υιοθέτησε και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Γιώργος Μουρούτης υποστήριξε πως «είναι τόσο κακή η Συμφωνία των Πρεσπών, που πρέπει να αλλάξει», κάνοντας λόγο για ετεροβαρή Συμφωνία και δηλώνοντας ότι ο ίδιος δεν θα λέει Βόρεια Μακεδονία. «Μακάρι να ξυπνούσαμε και να μην υπήρχε η Συμφωνία των Πρεσπών» είπε ο Θάνος Πλεύρης (στα Παραπολιτικά FM).

Οι γνώστες της ανθρωπογεωγραφίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. εκτιμούν ότι 20-25 βουλευτές δεν θα κύρωναν τα πρωτόκολλα συνεργασίας αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα κατέθετε στη Βουλή.

Σοφία Βούλτεψη: «Είναι συμφωνία δύο κυρίων, όχι δύο κρατών»

Την ίδια ώρα έχουμε το πρώτο μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου που αμφισβητεί τη Συμφωνία των Πρεσπών. Επί δύο μέρες η υφυπουργός Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη υποστηρίζει σε Open και ΣΚΑΪ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν «ήταν συμφωνία μεταξύ δύο κρατών, αλλά συμφωνία μεταξύ δύο ανδρών, των κυρίων Τσίπρα και Ζάεφ».

Η υφυπουργός πάντως υποστήριξε πως από τη στιγμή που η Συμφωνία έχει «κυρωθεί από τον Τσίπρα», δεν έχουν καμία σημασία τα μνημόνια συνεργασίας με τη γειτονική χώρα και ταυτόχρονα αναγνώρισε ότι «πρόκειται για διεθνή συμφωνία που δεν πέφτει εύκολα».

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη