Πόλεμος στην Ουκρανία: Στις φλόγες το Χάρκοβο



Την πιο οργανωμένη προσπάθεια να ξαναπάρει πίσω τη περιοχή του Χάρκοβου, που κατόρθωσαν να ανακαταλάβουν κατά τον πρώτο χρόνο του πολέμου οι Ουκρανοί, το 2022, με στόχο τη δημιουργία μιας «ζώνης ανάσχεσης» για τη Νότια Ρωσία ώστε να μην βρίσκεται στο βεληνεκές των ουκρανικών πυραύλων και drones, κάνουν από την Παρασκευή οι Ρώσοι, εξαπολύοντας «αιφνιδιαστική αντεπίθεση» κατά των ουκρανικών γραμμών άμυνας στις 05:00 τα χαράματα με άρματα μάχης και πυροβολικό.

Οι Ουκρανοί ισχυρίζονται πως τους απέκρουσαν με επιτυχία και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι ήταν κάτι που οι στρατηγοί του το περιμέναν, ωστόσο φαίνεται πως η κλίμακα της ενέργειας ήταν τέτοια, που ανάγκασε το Κίεβο να στείλει επειγόντως ενισχύσεις στην περιοχή. Ο φόβος της διάσπασης των ουκρανικών γραμμών είναι μεγάλος τόσο στο Κίεβο όσο και στις δυτικές πρωτεύουσες για ψυχολογικούς λόγους αλλά και για λόγους τακτικής.

Ενδεχόμενη ανακατάληψη του Χάρκοβου θα αποδυνάμωνε περεταίρω τις ουκρανικές θέσεις σε μια στιγμή που η ροή των δυτικών όπλων έχει περιοριστεί, κυρίως από τις ΗΠΑ, και η στενότητα μέσων και πόρων έχει αναπόφευκτα αρνητική επίδραση στο ηθικό. Από την άλλη, η δημιουργία «ζώνης ανάσχεσης» στην περιοχή θα σήμαινε ότι η Νότια Ρωσία γίνεται απρόσβλητη στις ουκρανικές επιθέσεις από αέρος, στερώντας τις δυνάμεις του Κιέβου από τη δυνατότητα επιτυχημένων ενεργειών αντιπερισπασμού.

«Ο στρατός μας ήταν προετοιμασμένος για τη νέα ρωσική χερσαία επίθεση στη γραμμή επαφής του Χάρκοβου» δήλωσε ο Πρόεδρος Ζελένσκι. «Η Ουκρανία τους αντιμετώπισε επιτόπου με ταξιαρχίες και πυροβολικό» συμπλήρωσε, μην αποκλείοντας το ενδεχόμενο η Μόσχα να στείλει περισσότερα στρατεύματα για να επιμείνει στην απόπειρα προέλασής της.

Ενισχύσεις από το Κίεβο

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι έστειλε στρατιωτικές ενισχύσεις για να βοηθήσει στην απόκρουση των ρωσικών επιθέσεων. Η σχετική ανακοίνωση ανέφερε: «Περίπου στις 5 το πρωί έγινε προσπάθεια του εχθρού να διασπάσει τις αμυντικές γραμμές μας υπό την κάλυψη τεθωρακισμένων. Μέχρι στιγμής οι επιθέσεις αυτές έχουν αποκρουστεί, μάχες διαφορετικής έντασης συνεχίζονται».

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες που επικαλείται το Associated Press θεωρούν πως η επίθεση στο Χάρκοβο ενδεχομένως σηματοδοτεί την έναρξη της ρωσικής απόπειρας να δημιουργήσει «ζώνη ανάσχεσης» για τη Νότια Ρωσία. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δεσμευτεί στις αρχές του χρόνου να δημιουργήσει μια τέτοια ζώνη για να σταματήσει τις συχνές ουκρανικές επιθέσεις στο Μπέλγκοροντ και σε άλλες ρωσικές συνοριακές περιοχές.

Η κυβέρνηση του Κιέβου φέρεται να γνώριζε για τα σχέδια των Ρώσων, καθώς τελευταία συγκέντρωναν χιλιάδες στρατεύματα κατά μήκος των βορειοανατολικών συνόρων, κοντά στις περιοχές του Χάρκοβου και του Σούμι. 

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ουκρανικού στρατού που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του δήλωσε στο Reuters ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν στόχο να ωθήσουν τις ουκρανικές ακόμα και 10 χιλιόμετρα πίσω από τα ρωσικά σύνορα. 

Το Χάρκοβο, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτο λόγω της εγγύτητάς του με τη Ρωσία, σφυροκοπείται από αέρος εδώ και μήνες, σε μια σειρά επιθέσεων που έχουν προκαλέσει σοβαρή ζημιά στις ενεργειακές υποδομές της περιοχής.

Στο μεταξύ, ο Ζελένσκι απέλυσε την Παρασκευή τον επικεφαλής της Κρατικής Φρουράς, της υπηρεσίας που θεωρήθηκε υπεύθυνη για το θρυλούμενο σχέδιο δολοφονίας του, το οποίο, κατά τους ισχυρισμούς του Κιέβου, εκπορευόταν από τη Μόσχα. Με Προεδρικό Διάταγμα αποπέμφθηκε ο Σέρχιι Ρουντ χωρίς να οριστεί αντικαταστάτης του.

Υπενθυμίζεται ότι η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας SBU ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι συνέλαβε δύο άνδρες, συνταγματάρχες στην Κρατική Φρουρά, με την κατηγορία πως σχεδίαζαν τη δολοφονία του Ζελένσκι και άλλων κορυφαίων αξιωματούχων της χώρας. 

Οι δύο άνδρες πιστεύεται ότι στρατολογήθηκαν από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας. Πάντως δεν ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες για το πόσο προχωρημένο ήταν το σχέδιο και σε ποιο σημείο του αποτράπηκε.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη