Νέα Δημοκρατία: Κρυφό σχέδιο για μετά τις ευρωεκλογές


Με κρυφό σχέδιο για την ελληνική οικονομία οδεύει προς τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αποφεύγοντας να αποκαλύψει τι μέλλει γενέσθαι από πλευράς μέτρων, πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και προβλέψεων για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό μετά το 2025.

Πιο συγκεκριμένα στις 30 Απριλίου το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατέθεσε στην Κομισιόν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα χωρίς να εμπεριέχει προβλέψεις μέχρι και το 2027, όπως υποχρεούται, αλλά μόνο για τη φετινή χρονιά και το 2025, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν καταθέσει ένα τετραετές πλαίσιο, όπως προβλέπουν οι κανόνες. 

Το συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα είναι ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει κάτι να κρύψει, γι’ αυτό και προέβη σ’ αυτή την κίνηση. Ή ότι κατέθεσε το πλήρες σχέδιο και αυτό που δημοσιοποίησε με δελτίο Τύπου στα ελληνικά ΜΜΕ είναι μισό.

Το θέμα ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νίκος Παππάς κάνοντας αρχικά ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.

«Οι κύριοι Μητσοτάκης και Χατζηδάκης αποκρύπτουν, πριν από τις εκλογές, τόσο τους φόρους του 2023 όσο και τα μέτρα για την περίοδο ο 2026-2027. Ζητούν να τους δώσει ο λαός λευκή τριετή επιταγή με κλειστά μάτια. Καταθέτουμε σχετική επίκαιρη ερώτηση.

Ο κ. Χατζηδάκης θα έρθει στη Βουλή για να δώσει εξηγήσεις και απαντήσεις» επισήμανε. Η ερώτηση θα συζητιόταν την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης δεν σκόπευε να πάει στη Βουλή να απαντήσει, στέλνοντας αντ’ αυτού τον υφυπουργό του Θάνο Πετραλιά. 

Αντιλαμβανόμενος το τρικ, ο Ν. Παππάς απέσυρε την ερώτηση και κατέθεσε Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ) «για να έρθει στο φως το πλήρες κείμενο του Μεσοπρόθεσμου που κατέθεσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. στην Κομισιόν» προκειμένου «να δημοσιοποιηθούν οι οικονομικές προβλέψεις για τα έτη 2026 και 2027 καθώς και τα μέτρα αντιμετώπισης ενδεχόμενων αρνητικών μακροοικονομικών εξελίξεων».

Πέραν των παραπάνω, η κυβερνητική αυτή πρακτική αποτελεί μέγα ζήτημα, διότι η κυβέρνηση φαίνεται να καταστρατηγεί τους βασικούς κανόνες. Στο επίσημο πλαίσιο της Κομισιόν για τις «Προδιαγραφές για την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης» με τις «κατευθυντήριες γραμμές για τη μορφή και το περιεχόμενο των Προγραμμάτων Σταθερότητας και Σύγκλισης» αναφέρονται το ακριβές υποχρεωτικό περιεχόμενο και η πλήρης μορφή των Προγραμμάτων Σταθερότητας (Μεσοπρόθεσμων) που κατατίθενται από τα υπουργεία Οικονομικών των κρατών-μελών στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου τον Απρίλιο κάθε έτους. Ήταν πάντα σαφές ότι κάθε έτος, κάθε μέλος καταθέτει πρόγραμμα με τις μακροοικονομικές και τις δημοσιονομικές προβλέψεις τού τρέχοντος έτους και τουλάχιστον της επόμενης τριετίας.

Πλήρη Μεσοπρόθεσμα κατέθεσαν οι άλλες χώρες

Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση με το δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών στις 30/4/24 ανέφερε ότι κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Πρόγραμμα Σταθερότητας που περιλαμβάνει τις μακροοικονομικές και τις δημοσιονομικές προβλέψεις μόνο των ετών 2024 και 2025, ως μη όφειλε.

Τα παραπάνω δεσμευτικώς ισχύοντα γίνονται πρόδηλα και από το γεγονός ότι καμία χώρα-μέλος δεν κατέθεσε κάτι πιο συνοπτικό αυτού που προβλέπει η παράγραφος 4 του άρθρου 4 του Κανονισμού 473/2013 και η παράγραφος 5 του άρθρου 8 του ευρωπαϊκού Πλαισίου Προϋπολογισμών (Budgetary Framework Law). Η Πορτογαλία (15/4), η Γερμανία (24/4), η Ιρλανδία (24/4), η Γαλλία (24/4), η Αυστρία (29/4), η Φινλανδία (25/4), μεταξύ άλλων, κατέθεσαν στην Κομισιόν και έθεσαν στην κρίση των εκλογέων ενόψει των ευρωεκλογών πλήρη Μεσοπρόθεσμα Προγράμματα Σταθερότητας της τετραετίας 2024-2027. Είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο Κ. Χατζηδάκης είναι πολλαπλά έκθετοι.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη