Ευρωπαία εισαγγελέας: Οργή κατά Κομισιόν - Ετοιμάζει μήνυση μετά το «μαχαίρι» στη χρηματοδότηση


Εντείνεται η κόντρα μεταξύ της Ευρωπαϊκής εισαγγελίας και της Κομισιόν στον απόηχο της δικαστικής έρευνας σχετικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Pfizer αναφορικά με την προμήθεια εμβολίων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού τα προηγούμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Politico κορυφαίοι Ευρωπαίοι εισαγγελείς απειλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με νομικές ενέργειες. Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί η απόφαση της Κομισιόν να περικόψει κατά 5 εκατ. ευρώ τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής εισαγγελίας και ειδικότερα του τμήματος πληροφορικής.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «στις 9 Απριλίου, η Λάουρα Κοβέσι, η οποία ηγείται της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) -επιφορτισμένη με τη διερεύνηση σοβαρών οικονομικών εγκλημάτων που θίγουν τα συμφέροντα της ΕΕ- έκανε το ασυνήθιστο βήμα κινώντας τη λεγόμενη “διαδικασία φιλικού διακανονισμού” με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Όπως σημειώνει το Politico αυτό αποτελεί το τελευταίο νομικό βήμα πριν από τη δικαστική προσφυγή. Μάλιστα εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει ενδεχόμενο η διαμάχη να φτάσει μέχρι και το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της Κομισιόν για περικοπή της χρηματοδότησης της EPPO ελήφθη τον Φεβρουάριο. Στις αρχές Απριλίου Λάουρα Κοβέσι προχώρησε στη «διαδικασία φιλικού διακανονισμού», τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στερεί τα μέσα στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία με τα οποία μπορεί να εκτελεί αποτελεσματικά τα καθήκοντά της.

«Η μονομερής απόφαση να τερματιστεί, στις 31 Δεκεμβρίου 2024, η παροχή των αναφερόμενων υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θέτει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία ευρωπαϊκής εισαγγελίας και ταυτόχρονα δεν της επιτρέπει να εκτελέσει τα καθήκοντά της», αναφέρει η Λ. Κοβέσι προσθέτοντας ότι «εναπόκειται στην Κομισιόν να απέχει από κάθε μέτρο που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου που έχει ανατεθεί στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για την καταπολέμηση των εγκλημάτων που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ».

Σημειώνεται ότι οι Ευρωπαίοι εισαγγελείς έχουν την δικαιοδοσία να διευθύνουν διασυνοριακές έρευνες για οικονομικά εγκλήματα. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα Μόνο το 2023 ο αριθμός των ερευνών της EPPO αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 200. Υποθέσεις που αφορούν σε οικονομικές απάτες.

Υπενθυμίζεται ότι σχετικά με τις έρευνες για την προμήθεια εμβολίων κατά του κορωνοϊού οι ευρωπαίοι εισαγγελείς εξετάζουν τα SMS της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά. Επιπλέον οι έρευνες εστιάζουν σε «παρέμβασης σε δημόσιους λειτουργούς, στην καταστροφή SMS, στη διαφθορά και στη σύγκρουση συμφερόντων»

Τέλος σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα η Κομισιόν αρνήθηκε οποιαδήποτε απόπειρα παρέμβασης στην ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αναφέροντας ότι «υποστηρίζει σταθερά τις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και αντικρούει σθεναρά κάθε υπαινιγμό ότι η απόφαση της Επιτροπής στη διαδικασία του προϋπολογισμού έχει οποιαδήποτε σχέση με οποιαδήποτε έρευνα της EPPO».

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη