Κυριάκος Μητσοτάκης: Όλα τα ψέματα των τελευταίων 5 χρόνων - Οι ισχυρισμοί που έχουν καταρριφθεί
Δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω από μια απλή αναζήτηση στο Διαδίκτυο για να διαπιστωθεί πόσες φορές έχει ισχυριστεί ή έχει κομπάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι μιλάει «με τη γλώσσα της αλήθειας».
Ο πρωθυπουργός, από τις πρώτες ημέρες που αναδείχθηκε στην προεδρία της Ν.Δ., το 2016, επιχείρησε να εμφανιστεί ως εκπρόσωπος του πολιτικού ρεαλισμού που καταπολεμά τον λαϊκισμό, δεν χαϊδεύει αυτιά και δεν αποκρύπτει την πραγματικότητα. Οι δημόσιες τοποθετήσεις του εντούτοις στα κεφάλαια της κυβερνητικής πολιτικής που απασχολούν την κοινή γνώμη δεν επιβεβαιώνουν αυτό το προφίλ.
Τέμπη
«Γνωρίζουμε ακριβώς τι μετέφερε το εμπορικό τρένο. Δεν υπήρχε τίποτα εύφλεκτο» ισχυριζόταν ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στις 22 Μαρτίου 2023. Υποστήριζε πως «η σύγκρουση ήταν τόσο βίαιη και τόσο σφοδρή, που προκάλεσε -αυτό μας λένε οι ειδικοί- μια πρώτη ανάφλεξη και προφανώς στη συνέχεια υπήρχαν εύφλεκτα υλικά -λάδια-, τα οποία πήρανε φωτιά όταν έγινε η σύγκρουση.
Άρα -σε αυτό θέλω να απαντήσω κατηγορηματικά γιατί, ξέρετε, όχι μόνο στη χώρα μας, πια παντού ευδοκιμούν οι θεωρίες συνωμοσίας- δεν υπήρχε τίποτα ύποπτο στην εμπορική αμαξοστοιχία».
Η τελική έκθεση πραγματογνωμοσύνης για το έγκλημα των Τεμπών επισημαίνει ότι η «μπάλα» φωτιάς που ακολούθησε της σύγκρουσης των τρένων προκλήθηκε από υλικό περίπου 12-15 τόνων, το οποίο δεν ήταν καθαρό διάλυμα, αλλά μείγμα στοιχείων, μεταξύ των οποίων ξυλόλιο, βενζόλιο και τολουόλιο, όπως έχει ήδη πει και το Γενικό Χημείο του Κράτους.
Στο Υπουργικό Συμβούλιο της 9ης Μαρτίου του 2023 δήλωσε ότι «προσωπικά, ακούγοντας τους διαλόγους, τους επίμαχους διαλόγους το βράδυ του δυστυχήματος, αισθάνθηκα αυτό που πιστεύω ότι αισθανθήκατε και εσείς και αισθάνθηκαν όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες. Οργή αλλά και ντροπή».
Οταν έναν χρόνο μετά, στις 14 Απριλίου 2024, και αφού είχε προηγηθεί η αποκάλυψη της εφημερίδας Το Βήμα για τη «μονταζιέρα», ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε αν το ηχητικό υλικό της συνομιλίας του σταθμάρχη και των μηχανοδηγών που δημοσιεύθηκε την επομένη της τραγωδίας ήταν μονταρισμένο, προσπάθησε να ξεφύγει από τις αποκαλύψεις: «Δεν γνωρίζω αν είναι αλήθεια και να το αποδείξει η Δικαιοσύνη αν είναι έτσι. Πιθανώς να είναι, αλλά δεν το γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι όλο το υλικό, ακέραιο έφτασε στη Δικαιοσύνη (…) Δεν ξέρω τι έπαιξαν τα μέσα».
Οικονομία
«Ένα είναι βέβαιο, ότι δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε τους πολίτες και να λέμε αχαλίνωτα ψέματα, όπως κάνει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης σήμερα. Όμως δεν μπορούμε να λέμε ότι ζούμε σε καθεστώς φτώχειας. Έχουμε αυξήσεις μισθών» είπε ο πρωθυπουργός στην τελευταία του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ.
Σύμφωνα με τη Eurostat, δεύτερη από το τέλος -ουραγός η Βουλγαρία- ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται η Ελλάδα στην αγοραστική δύναμη. Σύμφωνα με την έρευνα συνθηκών διαβίωσης, επίσης της Eurostat, το 68% των Ελλήνων απαντά ότι τα βγάζει πέρα πολύ δύσκολα/δύσκολα, έναντι 19% του μέσου όρου της Ε.Ε.
Ανεργία
«Όταν είχα εκλεγεί, είχαμε πει ότι θα μειώσουμε τους φόρους και τους μειώσαμε, καθώς και ότι θα μειώσουμε σημαντικά την ανεργία. Κι αυτό δείχνουν τα στοιχεία: από το 17%, έχει πέσει κάτω από το 10%» ισχυρίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης στην ίδια συνέντευξη.
Η χώρα έχει 4,24 δισ. υπερπλεόνασμα στη διετία 2022-2023 από υπερφορολόγηση σε συνθήκες ακρίβειας. Επιπλέον, στο 11% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Φεβρουάριο, ενώ το 2023 η Ελλάδα ήταν 26η στην Ε.Ε. σε ποσοστό απασχόλησης του πληθυσμού (67,4%).
Υγεία-Πανδημία
Ο πρωθυπουργός στις 15 Ιανουαρίου του 2022 είχε ισχυριστεί πως «έχουμε προσλάβει όποιον ήταν διαθέσιμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν υπάρχει σήμερα στην ελεύθερη αγορά άνθρωπος ο οποίος να μπορεί να βοηθήσει -πνευμονολόγος, αναισθησιολόγος-, ο οποίος να θέλει να προσληφθεί και να μην τον έχουμε προσλάβει».
Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Θεσσαλονίκης Δάφνη Κατσίμπα είχε απαντήσει τότε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε 35.000 κενές οργανικές θέσεις για όλο το προσωπικό του ΕΣΥ. Πάνω από 6.000 αφορούν γιατρούς, και δεν γίνονται προσλήψεις. Έχουν καταθέσει χαρτιά γύρω στα 2.500 άτομα, τα οποία πρέπει να προσληφθούν».«Το μοριακό τεστ δεν συνταγογραφείται σε καμία χώρα της Ευρώπης» ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης στην καρδιά της πανδημίας.
Σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες πολίτες που έρχονταν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα λάμβαναν δωρεάν ελέγχους. Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες, οι Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία, Βέλγιο, Πολωνία.Σάλο είχε σηκώσει ο ισχυρισμός του Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή (3 Δεκεμβρίου 2021) ότι δεν έπαιζε ρόλο αν ο διασωληνωμένος είναι εντός ή εκτός ΜΕΘ.
Σύμφωνα με μελέτη των Τσιόδρα-Λύτρα, από όσους ασθενείς διασωληνώθηκαν και έμειναν εκτός ΜΕΘ απεβίωσε το 97,7%.
«Μυστική διπλωματία»
«Καμία συμφωνία. Είναι κάτι που έχουμε διευκρινίσει με απόλυτη σαφήνεια. Δεν θα ήταν δυνατόν να πάω στην Ουκρανία και να υπογράψω εν κρυπτώ, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά» σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης τον περασμένο Μάρτιο, μετά τη συνάντηση με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος ωστόσο με ένα ανάρτηση του στο X αναφέρθηκε στην «εφαρμογή των συμφωνιών μας που επιτεύχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του κ. Μητσοτάκη στην Ουκρανία, καθώς και στη συνεχιζόμενη αμυντική μας συνεργασία, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενίσχυση της αεράμυνάς μας». Η εγχώρια αντιπολίτευση εγκάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη για «μυστική διπλωματία».
Υποκλοπές
«Πρόκειται για νόμιμη επισύνδεση με εισαγγελική άδεια, για την οποία δεν είχε ενημέρωση το Μαξίμου» άφησαν να διαρρεύσει κυβερνητικές πηγές όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των υποκλοπών τον Αύγουστο του 2022.
Δεκαπέντε μήνες μετά, στο ντιμπέιτ πριν από τις εθνικές εκλογές, ο πρωθυπουργός, αφού χαρακτήρισε «σκάνδαλο» το θέμα που μέχρι πρότινος για το Μαξίμου και την κυβέρνηση ήταν «υπόθεση υποκλοπών», παραδέχθηκε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης «δεν αποτελεί κανέναν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια», για να συμπληρώσει ότι «δεν έπρεπε ποτέ να βρίσκεται υπό καθεστώς παρακολούθησης».
«Σας έχουν καταγγείλει οι πρώην συνεργάτες σας Πανούσης, Βαλαβάνη, Λαφαζάνης, Κοτζιάς και Βαρουφάκης, ο οποίος έχει δηλώσει ότι επί Ρουμπάτη η ΕΥΠ λειτουργούσε και κατά της κυβέρνησής μας» είχε υποστηρίξει στη Βουλή (Αύγουστος 2022), απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα, λίγες εβδομάδες μετά το ξέσπασμα του ΕΥΠgate.
Η Νάντια Βαλαβάνη είπε ότι δεν είχε ένδειξη για παρακολουθήσεις ή για προσωπική της παρακολούθηση και δεν είχε καταγγείλει την κυβέρνηση για εντολή παρακολούθησής της. O Γιάννης Πανούσης δήλωσε ότι «δεν έχει υποπέσει ποτέ σε γνώση μου ότι με παρακολουθεί κάποιος.
Η ΕΥΠ παρακολουθούσε κάποιους έγκλειστους που ανήκαν σε εγκληματικές ομάδες, οι οποίοι απειλούσαν τη ζωή μου. Εγώ κατήγγειλα ότι υπήρχαν ομάδες που με απειλούν». Ο Γιάνης Βαροφάκης από το βήμα της Βουλής δήλωσε: «Δεν είπα ποτέ ότι με παρακολουθούσε ο Τσίπρας ή ο ΣΥΡΙΖΑ».
Επιπλέον, στο πλαίσιο της δευτερολόγιας του, ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε μια υποτιθέμενη δικογραφία από την οποία θα προέκυπτε η παρακολούθηση του Πάνου Καμμένου. H μόνη επιβεβαιωμένη καταγραφή συνομιλιών επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. αφορούσε τον πρώην βουλευτή των ΑΝ.ΕΛΛ. Δημήτρη Καμμένο, και συγκεκριμένα όχι τον ίδιο, αλλά τρίτο πρόσωπο που συνομιλούσε με τον τελευταίο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.