Ιράν: Ιμάμης ήταν ζωντανός για μια ώρα μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου


Πενθήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε στη χώρα, μετά τον θάνατο του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος έχασε τη ζωή του στο δυστύχημα με ελικόπτερο, μαζί με άλλους επτά, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.

Το ελικόπτερο συνετρίβη κοντά στα σύνορα του Ιράν με το Αζερμπαϊτζάν. Ο Ραΐσι κατευθυνόταν προς την πόλη Ταμπρίζ, στο βορειοδυτικό Ιράν, ενώ επέστρεφε από τα εγκαίνια φράγματος στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν.

Όπως αναφέρει το BBC ανάμεσα στα θύματα ήταν και ο Ιμάμης της Ταμπρίζ, Mohammad Ali Al-e Hashem, ο οποίος επέζησε για μία ώρα μετά τη συντριβή και προσπάθησε να έρθει σε επαφή με το γραφείο του προέδρου, σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης κρίσεων του Ιράν.

Τα πτώματα ανασύρθηκαν και μεταφέρθηκαν σε νεκροταφείο στο Ταμπρίζ, ανέφερε η κρατική τηλεόραση. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης κρίσεων τ, Μοχάμαντ Ναμί, δήλωσε στο ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ότι όλα τα πτώματα μπορούσαν να αναγνωριστούν και δεν χρειάστηκε να «εξέταση DNA».

Οι τελετές για την κηδεία του Εμπραχίμ Ραϊσί, θα ξεκινήσουν αύριο Τρίτη, ενώ για τις επόμενες επτά ημέρες ακυρώθηκαν οι πολιτιστικές δραστηριότητες στη χώρα.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ εξέφρασε ανακοίνωσε ότι ο πρώτος αντιπρόεδρος Μοχαμάντ Μοχμπέρ αναλαμβάνει καθήκοντα προσωρινού προέδρου και έχει στη διάθεσή του 50 ημέρες για τη διοργάνωση προεδρικών εκλογών, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. 

Παράλληλα η ιρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι μετά τον θάνατο του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν διορίζει προσωρινό υπουργό Εξωτερικών της χώρας τον Αλί Μπαγερί Κανί.

 

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη