ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Με κοστολογημένο πρόγραμμα κόντρα στον μονόδρομο του 41%



Με ρεαλιστικές προτάσεις και στόχο την ανατροπή των καθεστωτικών πολιτικών του κυβερνώντος κόμματος πορεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία προς τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου. Οι επιτελείς της Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η προεκλογική περίοδος εξελίσσεται σε μίια «μάχη» για δύο. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης «κοντράρει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εντείνοντας την πίεση για όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας αλλά και της λειτουργίας του κράτους. 

Από τη μία πλευρά, φουλ επίθεση σε όλα τα μέτωπα. Ακρίβεια, φορολογία, Υγεία, ασφάλεια, διαφθορά, υποκλοπές, Τέμπη, σκάνδαλο ΥΠΕΣ, εξωτερική πολιτική. Από την άλλη, μια συνολική αντιπρόταση στους κυβερνητικούς «μονόδρομους», με έμφαση στα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες στην καθημερινότητά τους.

Το στοίχημα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις προσεχείς εκλογές είναι να «ανοίξει» ένα παράθυρο στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να «μπει φρέσκος αέρας στην κυβερνησιμότητα της χώρας». 

Η συγκεκριμένη αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Attica TV, καθιστά σαφές ότι η Κουμουνδούρου «ποντάρει» στην αποδόμηση Μητσοτάκη και στην ήττα τού 41%. 

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ο ορατός στόχος είναι: Να διαφανεί ένα καθαρό μονοπάτι για την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση με ορίζοντα τις βουλευτικές εκλογές. 

Άρα, αμφισβήτηση της γαλάζιας κυριαρχίας και ουσιαστική ενίσχυση των εκλογικών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πηγές του κόμματος εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την έκβαση της εκλογικής μάχης. 

Ταυτόχρονα, εκτιμούν ότι ο στόχος να εμπεδωθεί πως ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο μόνος που είναι σε θέση να αμφισβητήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτυπώνεται σε τρία επίπεδα: στα πρόσφατα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, στις περιοδείες του Στέφανου Κασσελάκη αλλά και στις τηλεοπτικές του συνεντεύξεις.

Σταθερότητα ίσον στασιμότητα

Η εβδομάδα «έκλεισε» με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά το κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και τον Σωκράτη Φάμελλο να «πυροβολεί» από το βήμα της Βουλής τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Στο κενό έπεσε το κυβερνητικό αφήγημα περί λεφτόδεντρων, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τις ευθύνες για την ακρίβεια να είναι συγκεκριμένες και να έχουν ονοματεπώνυμο. 

Πηγές του κόμματος σημείωσαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραποιεί συστηματικά και εσκεμμένα την πραγματικότητα. Πρώτον, αρνείται να μειώσει φόρους, δεύτερον να φορολογήσει τα υπερκέρδη, τρίτον να επιστρέψει στην κοινωνία τα υπερπλεονάσματα. Επί της ουσίας, στρεψοδικεί διά της κοστολόγησης. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης με βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπογράμμισε ότι τα μέτρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι κοστολογημένα και έτοιμα να εφαρμοστούν αύριο. Μάλιστα, έκανε λόγο για «απόλυτη γύμνια», στηλιτεύοντας, ταυτόχρονα, εκ νέου, την επιστολή - επικοινωνιακό πυροτέχνημα προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Την ίδια ώρα, με σκωπτικό τρόπο σχολίασαν πηγές του κόμματος την επίκληση του πρωθυπουργού στα περί «σταθερότητας», που αποτελεί, όπως λένε, άλλο ένα προεκλογικό τρικ. Κι αυτό γιατί «η σταθερότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη σημαίνει τη στασιμότητα στη ζωή των πολιτών. Στασιμότητα ως προς τους μισθούς, την ακρίβεια, την ασφάλεια, την Υγεία».

Οχι σε συνεργασίες κορυφής

Το μήνυμα Κασσελάκη για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. την επομένη των εκλογών ήταν σαφές. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα προχωρήσει σε καταστατικό συνέδριο και οι δομές του κόμματος θα «ανοίξουν». 

Πάντως, οι όποιες συνεργασίες θα χτιστούν από τα «κάτω», όπως προανήγγειλε, και δεν πρόκειται να είναι προϊόν συνεννοήσεων κορυφής. Άλλωστε, πεδίο συνεργασίας με τον Νίκο Ανδρουλάκη δεν υπάρχει. 

Επίσης, δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε μετεκλογικό τηλεφώνημα, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει κατοχυρώσει τη δεύτερη θέση έναντι του ΠΑΣΟΚ, διατηρώντας απόσταση ασφαλείας. 

Πρόσκληση σε μεμονωμένα στελέχη ενδεχομένως να υπάρξει, αλλά μέχρι εκεί. Αντίστοιχα, ο στόχος του Κασσελάκη δεν είναι η συνεργασία ούτε με τον Βαρουφάκη αλλά ούτε και με την Κωνσταντοπούλου. Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα είπε αναφορικά με τη στρατηγική της επόμενης μέρας κατά την τηλεοπτική του συνέντευξη στο ONE: 

«Η πρόσκλησή μου δεν είναι στους αρχηγούς των κομμάτων, ακριβώς επειδή αυτό το προσπάθησε ο Αλέξης Τσίπρας με την απλή αναλογική και είδαμε την αντίδρασή τους και έβγαλαν 41%. 

Η πρόσκλησή μου δεν είναι καν πρόσκληση. Είναι μια κοινωνική ανάγκη στη βάση του κόσμου και επιλεκτικά θα προσκαλέσω ανθρώπους που εκτιμώ να έρθουν και στα όργανα του νέου κόμματος μαζί μας».

Πανστρατιά στελεχών

Με τον χρόνο να μετρά πλέον αντίστροφα μέχρι τις 9 Ιουνίου, τα κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και οι βουλευτές του κόμματος μπαίνουν στην πρώτη γραμμή του προεκλογικού αγώνα.

Στην Κουμουνδούρου μιλούν για «πανστρατιά», ενώ ιδιαίτερο βάρος δίνεται εκεί που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει βουλευτή. Τα στελέχη αυτά θα συντονίζονται με τη Ράνια Σβίγκου, τον Γιάννη Βουλγαράκη και τον Μανώλη Καπνισάκη.

Την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης αναλαμβάνει ο Σωκράτης Φάμελλος, την Περιφέρεια Κρήτης η Ρένα Δούρου και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος είναι υπεύθυνος της πανελλαδικής εκστρατείας για την Υγεία, ενώ η Κυριακή Μάλαμα την εκστρατεία για τον Πολιτισμό. Την Περιφέρεια Πελοποννήσου ο Νίκος Παππάς, Κεντρικής Μακεδονίας ο Γιώργος Καραμέρος, Βορείου Αιγαίου η Γιώτα Πούλου, Ηπείρου η Όλγα Γεροβασίλη, Θεσσαλίας ο Χάρης Μαμουλάκης, Δυτική Ελλάδας ο Διονύσης Καλαματιανός, Στερεάς Ελλάδας ο Γιάνης Σαρακιώτης, Ιονίων Νήσων η Κατερίνα Νοτοπούλου, Νοτίου Αιγαίου και Κυκλάδων η Ράνια Θρασκιά και Νοτίου Αιγαίου - Δωδεκανήσων η Ραλλία Χρηστίδου. Στην Περιφέρεια Αττικής θα υπάρξει ευρύτερη κινητοποίηση με την αυξημένη συμμετοχή κεντρικών στελεχών, καθώς και της υπεύθυνης Πολιτικού Σχεδιασμού Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη