Νετανιάχου: «Εξωφρενικές» οι κατηγορίες για γενοκτονία - Επιδρομές στη Ράφα μετά την απόφαση της Χάγης



«Οι κατηγορίες για γενοκτονία που ασκήθηκαν από τη Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ) είναι ψευδείς, εξωφρενικές και ηθικά αποκρουστικές», δήλωσε η κυβέρνηση του Νετανιάχου, απαντώντας στην απόφαση του ICJ, που διέταξε την παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Ράφα.

Σε κοινή δήλωση με το υπουργείο Εξωτερικών, το γραφείο του Νετανιάχου δήλωσε ότι θα συνεχίσει να επιτρέπει την είσοδο βοήθειας στη Γάζα «σύμφωνα με το νόμο», λέγοντας σύμφωνα με τον Guardian ότι η εκστρατεία του στη Ράφα δεν έχει και δεν θα «οδηγήσει στην καταστροφή του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού».

Υπενθυμίζεται ότι το ICJ ζήτησε την παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς «συνιστά ευθεία απειλή για τους κατοίκους» της Παλαιστίνη.

Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε την απόφαση του ICJ, λέγοντας ότι αντιπροσωπεύει μια διεθνή συναίνεση για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας , δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής προεδρίας Nabil Abu Rudeina.

Η Χαμάς απχαιρέτισε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη Ράφα, αλλά είπε ότι δεν είναι αρκετή και ζήτησε να τερματιστεί η επίθεση του Ισραήλ σε όλη τη Γάζα. Η Χαμάς κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εφαρμόσει την απόφαση του ICJ.

Από πελεράς του ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Ντέιβιντ Μένσερ χαρακτήρισε την απόφαση «δημόσια αυτοκτονία», ενώ το μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου Μπένι Γκαντζ είπε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει την επίθεσή του «όπου και όποτε χρειαστεί - συμπεριλαμβανομένης της Ράφα».

Ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Ζέιν Ντάνγκορ χαρακτήρισε την απόφαση «ρηξικέλευθη», αναφέροντας ότι είναι η πρώτη φορά που το δικαστήριο δίνει ρητή εντολή στο Ισραήλ να σταματήσει τη δράση σε ένα τμήμα της Γάζας.

Επιθέσεις στη Ράφα μετά την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Λίγα λεπτά μετά την έκδοση της απόφασης, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν μια σειρά αεροπορικών επιδρομών στον καταυλισμό Σαμπούρα στο κέντρο της Ράφα.

Ένας τοπικός ακτιβιστής στο κοντινό νοσοκομείο του Κουβέιτ είπε στο BBC ότι οι ομάδες διάσωσης στο νοσοκομείο δεν μπόρεσαν να φτάσουν στον τόπο των επιδρομών λόγω της έντασής τους.

Το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεση στη Ράφα πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, υποσχόμενο να καταστρέψει τα εναπομείναντα τάγματα της Χαμάς εκεί. Λέει ότι πιστεύει παράλληλα ότι Ισραηλινοί όμηροι κρατούνται στην πόλη.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι περισσότεροι από 800.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα από την έναρξη της επίθεσης. Περίπου 1,5 εκατομμύριο είχαν καταφύγει εκεί από τις μάχες σε άλλα μέρη της Γάζας.

Την Παρασκευή, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Επικαλούμενο κατοίκους και γιατρούς στη Ράφα, το Reuters ανέφερε ότι ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους.

Συνολικά 35.857 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 80.293 τραυματίστηκαν στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, αναφέρει το Al Jazeera. 

 Ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος, καθώς χιλιάδες πτώματα πιστεύεται ότι θαμμένα στα συντρίμμια των κατεστραμμένων κτιρίων. Χιλιάδες παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι είναι μεταξύ των νεκρών.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη