Γάζα: Ένα βήμα πριν την ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Ράφα- Χιλιάδες διαδηλωτές απαίτησαν την παραίτηση Νετανιάχου


Μαίνεται ο πόλεμος με περισσότερους από 34.900 Παλαιστίνιους στην πλειονότητα τους γυναίκες και παιδιά και περισσότεροι από 1.455 Ισραηλινοί να έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας και τον IDF, από τις 7 Οκτωβρίου 2023 στη Γάζα και τις ισραηλινές επιχειρήσεις στην Δυτική Όχθη που ακολούθησαν.

Το πρωί ο ισραηλινός στρατός κάλεσε σήμερα κατοίκους και άλλων συνοικιών της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, να απομακρυθούν από εκεί και να μετακινηθούν στην «διευρυμένη ανθρωπιστική περιοχή» στην αλ Μαουάσι.

Μετά την νέα εντολή εκκένωσης στην κεντρική Ράφα ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι επιχειρεί στη Τζαμπαλία στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και αποτρέπει τη Χαμάς να επαναγκαθιδρύσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες εκεί.

«Εντοπίσαμε τις προηγούμενες εβδομάδες προσπάθειες της Χαμάς να επαναγκαθιδρύσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες στη Τζαμπαλία. Επιχειρούμε εκεί για να εξαλείψουμε αυτές τις προσπάθειες», δήλωσε ο αρχιπλοίαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί σε δημοσιογράφους. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις που δρούσαν στην περιοχή Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας σκότωσαν περίπου 30 Παλαιστίνιους μαχητές.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απέρριψε τις πιέσεις των ΗΠΑ να αναστείλει μια επίθεση στη Ράφα, λέγοντας ότι η Χαμάς έχει εγκαταστήσει εκεί τους περισσότερους από τους κορυφαίους ηγέτες της και τις εναπομείνασες δυνάμεις της.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι είναι εφικτή η κατάπαυση του πυρός ακόμα και από «αύριο» στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, αν το παλαιστινιακό κίνημα απελευθερώσει τους ομήρους που κρατά.

«Απαράδεκτη κλιμάκωση» από το Ισραήλ

Νωρίτερα σήμερα, η Αίγυπτος αρνήθηκε να συνεργαστεί με το Ισραήλ για την είσοδο βοήθειας στη Γάζα από το πέρασμα της Ράφα λόγω της «απαράδεκτης κλιμάκωσης» από την πλευρά του Ισραήλ, μετέδωσε το αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο Alqahera News satellite, επικαλούμενο έναν ανώτερο αξιωματούχο.

Οι εντολές του Ισραήλ για απομάκρυνση αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί στη Ράφα σε επικίνδυνες περιοχές είναι «απαράδεκτες» για την ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Έκκληση από ΕΕ - Προειδοποήση Σόλτς για απίστευτη απώλεια ανθρώπινων ζωών αθώων πολιτών

«Καλούμε την ισραηλινή κυβέρνηση να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και την προτρέπουμε να μην προβεί σε χερσαία επιχείρηση στη Ράφα», πρόσθεσε ο Μισέλ με ανάρτηση στο X.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε επίσης σήμερα ότι μια ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Ράφα την πόλη στην νότια Λωρίδα της Γάζας θα ήταν ανεύθυνη και θα οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες αμάχων.

«Πιστεύουμε ότι μια επίθεση στη Ράφα θα ήταν ανεύθυνη. Και προειδοποιούμε ενάντια σε αυτή», δήλωσε ο Σολτς σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε ο γερμανικός όμιλος εφημερίδων RND.

«Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει οποιαδήποτε προσέγγιση που δεν θα οδηγήσει εν τέλει σε μια απίστευτη απώλεια ανθρώπινων ζωών αθώων πολιτών», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος, προσθέτοντας ότι έχει πει αυτό στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Χιλιάδες διαδηλώνουν στο Ισραήλ

Σήμερα η Χαμάς ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο Ισραηλινός όμηρος Ναντάβ Πόπλεγουελ πέθανε από τραύματα που προκλήθηκαν από μία αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ, πριν από έναν και πλέον μήνα, ωστόσο νωρίτερα, δημοσιοποίησε βίντεο του 51χρονου Ισραηλινού ομήρου Ναντάβ Πόπλεγουελ, ο οποίος έφερε μία μελανιά στο δεξί μάτι του και επιβεβαίωσε το όνομα του στο βίντεο.

Χιλιάδες Ισραηλινοί βγήκαν το βράδυ του Σαββάτου στους δρόμους αρκετών πόλεων απαιτώντας από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νετανιάχου να κάνει περισσότερα προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Μεταξύ των διαδηλωτών στο Τελ Αβίβ ήταν φυσικά πολλοί συγγενείς ομήρων, οι οποίοι κρατούσαν φωτογραφίες των αγαπημένων τους προσώπων. Ανάμεσά τους και η Νααμά Βάινμπεργκ, της οποίας ο εξάδερφος Ιτάι Σβίρσκι απήχθη κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, βρήκε τον θάνατο στο διάστημα της αιχμαλωσίας του.

Με αφορμή το βίντεο που δημοσιοποίησε η Χαμάς για να ανακοινώσει τον θάνατο ενός ακόμη ισραηλινού αιχμαλώτου, η Βάινμπεργκ είπε ότι «σύντομα, ακόμη και εκείνοι που κατάφεραν να επιβιώσουν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν θα είναι πλέον στη ζωή. Πρέπει να σωθούν τώρα!».

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, ορισμένοι διαδηλωτές απέκλεισαν για λίγη ώρα κεντρικό αυτοκινητόδρομο του Τελ Αβίβ, αλλά επενέβησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που τους απώθησαν χρησιμοποιώντας κανόνια ρίψης νερού. Τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη