Πανελλήνιες: Απαραίτητη θυσία ή άσκοπο άγχος;



Οι Πανελλήνιες εξετάσεις, θεσμός δεκαετιών στην ελληνική εκπαίδευση, φέρνουν κάθε χρόνο στο προσκήνιο έντονα συναισθήματα στους μαθητές και τις οικογένειές τους. Η πίεση για την επιτυχία, το άγχος για την βαθμολογία καθώς, και η αγωνία για το μέλλον βαραίνουν τους ώμους των υποψηφίων, επισκιάζοντας συχνά την ουσία της μάθησης.

Είναι όμως όντως απαραίτητο να βιώνουν τα παιδιά μας τέτοιο άγχος; Αξίζει η ψυχική και σωματική τους υγεία να θυσιάζεται στο βωμό μίας εξέτασης;

Ας δούμε ρεαλιστικά τα πράγματα. Πόσα από τα μαθήματα που θα εξεταστούν θυμάστε εσείς, μερικά χρόνια μετά την αποφοίτησή σας από το Λύκειο; Πόσες γνώσεις από την ύλη των Πανελλαδικών σας φάνηκαν χρήσιμες στην μετέπειτα σταδιοδρομία σας;

Η αλήθεια είναι ότι οι Πανελλήνιες, παρά την αδιαμφισβήτητη σημασία τους για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αποτελούν κομμάτι ενός συστήματος που ωφελεί πρωτίστως τους φροντιστηριαρχες καθώς, η εμμονή με τις υψηλές βαθμολογίες και η κούρσα για την "πρώτη θέση" τροφοδοτεί ένα κλίμα άγχους και ανταγωνισμού, ωθώντας τους μαθητές σε εξαντλητικά προγράμματα μελέτης και στερώντας τους πολύτιμο χρόνο από την εφηβική τους ηλικία.

Ας μην ξεχνάμε ότι η αξία ενός ανθρώπου δεν μετριέται με βάση έναν αριθμό σε ένα χαρτί. Κάθε παιδί έχει τα δικά του ταλέντα, τις δεξιότητες και τις κλίσεις, που οφείλουμε να καλλιεργήσουμε και να ενθαρρύνουμε. Η εμμονή με τις Πανελλήνιες μπορεί να επισκιάσει τα μοναδικά χαρίσματα ενός μαθητή, ωθώντας τον σε λάθος επιλογές σπουδών και καριέρας.

Ας στηρίξουμε λοιπόν τα παιδιά μας, ας τους προσφέρουμε ένα περιβάλλον γεμάτο αγάπη, κατανόηση και υποστήριξη. Ας τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν κριτική σκέψη, αυτοπεποίθηση και ανθεκτικότητα, δεξιότητες πολύτιμες για κάθε πτυχή της ζωής τους, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των Πανελλαδικών.

Ας θυμόμαστε ότι η επιτυχία δεν ορίζεται από έναν αριθμό, αλλά από την ευτυχία και την ικανοποίηση που νιώθουμε στη ζωή μας.

Καλή επιτυχία στους μαθητές που δίνουν και να θυμάστε η επιτυχία σας ή αποτυχία σας σε αυτές τις εξετάσεις δεν καθορίζει κανέναν σας παραμόνο αν το αφήσετε!

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη