ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Ξεκινάει η νέα κούρσα για εκλογή προέδρου- Θέμα ωρών η υποψηφιότητα Κασσελάκη


Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται πλέον η Κουμουνδούρου, καθώς ήδη ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Παύλος Πολάκης ανακοίνωσαν την υποψηφιότητά τους για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ενώ εντός εβδομάδας αναμένεται και επίσημη παρέμβαση από τον Στέφανο Κασσελάκη

Την ίδια ώρα οι παροικούντες την κομματική Ιερουσαλήμ βρίσκονται σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις με δεδομένο ότι η επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Οκτωβρίου, θα επισφραγίσει το σχέδιο πολιτικής απόφασης και τα επόμενα βήματα του προσυνεδριακού διαλόγου μέχρι το Έκτακτο Συνέδριο του Νοεμβρίου. 

Σημειωτέον ότι ορίστηκε από την Πολιτική Γραμματεία νέο τριμελές οργανωτικό γραφείο μετά την παραίτηση του Γιάννη Βουλγαράκη, το οποίο απαρτίζεται από τις Ολυμπία Τελιγιορίδου, Ελένη Συμεωνίδου και Παναγιώτα Μπελώνη. Το νέο οργανωτικό γραφείο έχει επωμιστεί και την ευθύνη του συντονισμού της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου (ΚΟΕΣ).

Οι υποψήφιοι οργανώνουν την εκστρατεία τους

Την Πέμπτη ο βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης μετέβη στην Κουμουνδούρου, όπου κατέθεσε 32 υπογραφές στελεχών υπέρ της υποψηφιότητάς του. Μεταξύ των υπογραφόντων είναι ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ο πρώην υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος (πρόσωπο που είχε στενή συνεργασία με τον Νίκο Παππά), ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νίκος Παππάς, ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης, ο προερχόμενος από την Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Παναγιωτόπουλος και ο πρώην συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη Μάρκος Χατζησάββας. 

Ο κ. Πολάκης ξεκίνησε τις προεκλογικές του δραστηριότητες από τα Χανιά. Συγκεκριμένα, χτες στις 6 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού Επιμελητηρίου Χανίων (ΕΒΕ), ξεδίπλωσε τις προγραμματικές του προτεραιότητες. Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να ανακοινωθούν και οι επόμενες κινήσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, ο οποίος ήδη έχει δημιουργήσει το «αρχηγείο» του.

Ο Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος ότι θα δώσει το «παρών» στην προεδρική κούρσα, στέλνοντας το δικό του μήνυμα προς τα μέλη και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μέσα στις επόμενες ημέρες και κατά πάσα πιθανότητα πριν από την Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να μεταβεί στην Κουμουνδούρου προκειμένου να καταθέσει τις απαιτούμενες υπογραφές και το πόθεν έσχες του, με βάση τον κανονισμό που υπερψηφίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. 

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα πυκνώσει, μάλιστα, τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις, ενώ υπό διαμόρφωση βρίσκεται η «task force» που θα επωμιστεί την προεκλογική του καμπάνια τόσο επικοινωνιακά όσο και πολιτικά. Επίσης, ο Σ. Φάμελλος αναμένεται, μετά την επόμενη Κ.Ε., να αρχίσει την προεκλογική του δραστηριότητα με μία κεντρική εκδήλωση στην Αθήνα και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι περιοδείες.

Υπενθυμίζεται ότι οι υποψηφιότητες για την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορούν να κατατεθούν έως και την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου. Από την πλευρά του, ο Νίκος Παππάς ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν θα δηλώσει τη δημόσια στήριξή του σε κάποιον υποψήφιο.

Τα σενάρια για το ντιμπέιτ

Υπέρ της διεξαγωγής ενός τηλεοπτικού ντιμπέιτ μεταξύ των υποψήφιων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τάχθηκε η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Ράνια Σβίγκου. Σε συνέντευξή της στον ρ/σ Real FM ανέφερε ότι «αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να μιλήσουμε για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και να μην αγνοήσουμε την εντολή που μας έχει δώσει ο ελληνικός λαός, αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Υπενθυμίζεται ότι πρώτος έθεσε το θέμα ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Χρήστος Γιαννούλης.

Πρόωρη χαρακτηρίζουν τη συζήτηση για το ντιμπέιτ συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη. Ωστόσο, σε καμία των περιπτώσεων δεν εμφανίζονται αρνητικοί στο ενδεχόμενο διεξαγωγής του. Άλλωστε, το πιο πιθανό σενάριο προβλέπει τη διεξαγωγή του εντός Νοεμβρίου, πράγμα που σημαίνει ότι θα πραγματοποιηθούν αρκετές εσωκομματικές διαβουλεύσεις μέχρι τότε.

Τη διοργάνωση μιας τηλεοπτικής συζήτησης που «θα μπορούσε να γίνει και καλύτερα από το μοντέλο του ΠΑΣΟΚ» προκρίνει ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος σημείωσε ότι θα πρέπει να ακουστούν όλες οι απόψεις και «όχι να κλειστούμε στα γραφεία». Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του Open, εξήγησε ότι θα μπορούσαν να γίνουν συζητήσεις σε πολλαπλά επίπεδα.

Φανατικά» υπέρ της διεξαγωγής ενός ντιμπέιτ τάσσεται και η πλευρά του Παύλου Πολάκη. Όπως σημείωσαν συνεργάτες του στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, χρειάζεται ένα διαδραστικό ντιμπέιτ, όπου οι υποψήφιοι θα αναπτύξουν τις θέσεις τους, ενώ υπενθύμισαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε κατ’ επανάληψη ντιμπέιτ από τη ΝΔ και δεν είναι δυνατόν να αποφευχθεί ο δημόσιος προγραμματικός διάλογος για την πορεία του κόμματος.

Οι επόμενοι κόμβοι

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία προκειμένου να οργανώσει την επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Την ίδια ώρα το σενάριο που προκρίνει τη μετατροπή του Έκτακτου Συνεδρίου σε Καταστατικό φαίνεται να απομακρύνεται. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το ίδιο το σώμα του Συνεδρίου. 

Επιπλέον, μέσα στην εβδομάδα θα συγκληθεί και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, όπου θα συζητηθούν οι επόμενες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μετά την πρόταση για τα κόκκινα δάνεια αναμένεται να υπάρξουν και άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις με άξονα την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.

Οι υποψήφιοι πρόεδροι μιλούν στην ΑΥΓΗ της Κυριακής

Την ανάγκη να επιστρέψει η πολιτική στην αξιωματική αντιπολίτευση μέσα από μία εκλογική διαδικασία με πολιτικούς όρους υπογραμμίζουν σε δηλώσεις τους στην ΑΥΓΗ της Κυριακής οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Παύλος Πολάκης και Σωκράτης Φάμελλος

Παύλος Πολάκης: Κοινωνικά αναγκαία και λαϊκά κατανοητή πρόταση απέναντι στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα

Την Πέμπτη το μεσημέρι κατέθεσα στην Πολιτική Γραμματεία τις απαιτούμενες υπογραφές καθώς και το πόθεν έσχες μου, επικυρώνοντας και τυπικά την υποψηφιότητά μου, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Χαιρετίζω, με χρονική σειρά εμφάνισης, τις υποψηφιότητες του Αποστόλη και του Σωκράτη και καλώ όποιους και όποιες σκέφτονται να κατέβουν υποψήφιοι/ες να αφήσουν στην άκρη μετρήσεις και τακτικισμούς και να δημοσιοποιήσουν την απόφασή τους άμεσα. Όλοι και όλες που θα πάρουμε μέρος στον προεκλογικό διάλογο ας το κάνουμε με καθαρά πολιτικούς όρους. Όλοι μαζί ας αφήσουμε στην άκρη τα μικρά, που σκόπιμα παραμένουν στην επικαιρότητα, και ας φέρουμε ξανά στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης τις θέσεις μας, τις ιδέες μας και τις προγραμματικές μας διαφορές. Προσωπικά, πρώτος από όλους κατέθεσα στην επίμαχη Κ.Ε. ένα προγραμματικό σχέδιο έξι σημείων. Περιμένω από όλους/ες τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο άμεσα.

Μετά από πέντε χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη ο κόσμος αναζητά, πλέον, ορατή, εναλλακτική, προοδευτική διέξοδο. Έχουμε, λοιπόν, καθήκον να διαμορφώσουμε μια ριζοσπαστική, κοινωνικά αναγκαία και λαϊκά κατανοητή πρόταση για τον σχηματισμό ενός πλειοψηφικού κοινωνικού μετώπου, ικανού να σταθεί απέναντι στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα. Χθες ήταν τα ΕΛ.ΠΕ., η ΔΕΗ, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αύριο θα είναι το νερό! Ήρθε η ώρα να μπει φρένο!

Καλώ τα μέλη, τους ψηφοφόρους, τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις 24 του Νοέμβρη στις κάλπες. Σημασία, φίλοι και φίλες, δεν έχει μόνο το αποτέλεσμα, σημασία έχει και η συμμετοχή!

Σωκράτης Φάμελλος: «Να αισθανθούμε ξανά περήφανοι για το κόμμα μας»

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι κοινωνική αναγκαιότητα. Για την πολιτική δράση και για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας, αλλά και για τον χώρο των ιδεών και των αξιών μας. Διανύσαμε και διανύουμε μία πολύ δύσκολη περίοδο. Υπάρχουν προβλήματα και αιτίες στο κόμμα μας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Όχι να τα κρύψουμε κάτω από το χαλί ούτε να συμβιβαστούμε. Όμως συναντώ κάθε μέρα συντρόφους και συντρόφισσες που δεν βολεύονται και είναι αποφασισμένοι να συμβάλουν στην προσπάθεια να γυρίσουμε σελίδα.

Η κοινωνία μάς ζητά να σταματήσουμε την εσωστρέφεια που οδηγεί στη συρρίκνωση και στην απαξίωση των ιδεών μας. Να κάνουμε δυναμική αντιπολίτευση και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των πολλών. Όχι μόνο ως προοδευτική ασπίδα απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές της Ν.Δ., αλλά αναδεικνύοντας ξανά τη δυνατότητα της κυβερνώσας Αριστεράς. Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύουν καμία και κανένας. 

Η επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι συλλογική υπόθεση. Δεν έχω βάλει ποτέ το «εγώ» μπροστά από το «εμείς». Οφείλω, όμως, απέναντι στην υπόθεση ζωής που ήταν για μένα πάντα η Αριστερά να συμβάλω για να γυρίσουν στο κόμμα μας όλοι όσοι έχουν απογοητευτεί και έχουν αποστρατευτεί το τελευταίο διάστημα. Να ξαναχτίσουμε το σπίτι μας. Και να καλέσουμε και όλους τους δημιουργικούς και προοδευτικούς πολίτες της χώρας που δεν βολεύονται στην ατομική λύση και στις μειωμένες προσδοκίες.

Δεν ξεχνάμε το παρελθόν μας, τους αγώνες, την προσφορά, την αλληλεγγύη και το ήθος της Αριστεράς, αλλά και την κυβέρνηση της Αριστεράς. Δεν φοβηθήκαμε να τα βάλουμε με τα συμφέροντα, τον νεοφιλελευθερισμό, αλλά και την Ακροδεξιά και τον φασισμό. 

Πρώτη προτεραιότητα ήταν τα συμφέροντα της πατρίδας μας και της ειρήνης, με κορυφαίο παράδειγμα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Καθιστώντας την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, βάζοντας κόκκινες γραμμές στην τουρκική προκλητικότητα. Όλα αυτά τα εφόδια είναι στις αποσκευές μας. Έχουμε χρέος να τα αξιοποιήσουμε. Να δώσουμε ξανά αξία στην πολιτική. Να αισθανθούμε ξανά περήφανοι για το κόμμα μας.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη