Predator: Κυρώσεις των ΗΠΑ σε Μπίτζιο και άλλα τέσσερα πρόσωπα - Οι σχέσεις τους με την Intellexa


Σε καθεστώς κυρώσεων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ τέθηκε ο εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο των υποκλοπών με το παράνομο λογισμικό της Intellexa, «Predator», Φέλιξ Μπίτζιος.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, οι κυρώσεις κατά του Φ. Μπίτζιου ο οποίος έχει διατελέσει μέτοχος και αναπληρωτής διαχειριστής της Intellexa στην Ελλάδα επιβάλλονται λόγω της συμμετοχής του στην Intellexa.

Ειδικότερα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC) επέβαλε κυρώσεις σε πέντε άτομα και μια εταιρική οντότητα που συνδέονται με την Intellexa για το ρόλο τους στην ανάπτυξη, λειτουργία και διανομή τεχνολογίας υποκλοπών καθώς «αποτελεί σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στην Intellexa δύο άδειες εξαγωγής του Predator το Νοέμβριο του 2021.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η κοινοπραξία Intellexa είναι ένας πολύπλοκος διεθνής ιστός αποκεντρωμένων εταιρειών που κατασκεύασαν και εμπορευματοποίησαν ολοκληρωμένη σειρά λογισμικών παρακολούθησης, τα οποία διατίθενται κυρίως με την επωνυμία "Predator". Η κοινοπραξία ιδρύθηκε από τον Tal Jonathan Dilian» τονίζουν οι αρχές των ΗΠΑ και προσθέτουν:

«Ως μέρος της αναπτυσσόμενης εμπορικής βιομηχανίας spyware, η Intellexa διατηρεί δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο και στους πελάτες της περιλαμβάνονται κρατικοί φορείς και κυβερνήσεις. Στους προηγούμενους στόχους των προϊόντων spyware της Intellexa Consortium περιλαμβάνονται κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δημοσιογράφοι, ειδικοί σε θέματα πολιτικής και πολιτικοί της αντιπολίτευσης».

Παράλληλα, το έγγραφο των αμερικανικών αρχών τονίζει ότι «ο Φίλιξ Μπίτζιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης της εταιρείας Intellexa Consortium που χρησιμοποιήθηκε για την προμήθεια του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator σε έναν ξένο κυβερνητικό πελάτη. Ο Μπίτζιος ενήργησε επίσης ως διαχειριστής της Intellexa S.A., εταιρείας στην Κοινοπραξία Intellexa».

Εκτός από τον Φ. Μπίτζιο σε καθεστώς κυρώσεων τέθηκαν ο Αντρέα Γκαμπάζι, ο Μερόμ Χαρπάζ, η Παναγιώτα Καραολή και ο Αρτέμης Αρτεμίου.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές:

Ο Αντρέα Γκαμπάζι είναι ο κύριος μέτοχος των Thalestris Limited και Intellexa Limited, μέλη του Intellexa Consortium. Η Thalestris Limited έχει τα δικαιώματα διανομής του λογισμικού Predator και είναι η μητρική εταιρεία της Intellexa ΑΕ. Η Thalestris Limited έχει εμπλακεί στην επεξεργασία συναλλαγών για λογαριασμό άλλων οντοτήτων εντός του Intellexa Consortium.

  • Ο Μερόμ Χαρπάζ είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του Intellexa Consortium και διετέλεσε διευθυντής της Intellexa ΑΕ.
  • Η Παναγιώτα Καραολή είναι διευθύντρια πολλών οντοτήτων του Intellexa Consortium που ελέγχονται από την Thalestris Limited ή είναι θυγατρικές της.
  • Ο Αρτέμης Αρτεμίου είναι ο γενικός διευθυντής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Cytrox Holdings Zartkoruen Mukodo Reszvenytarsasag (Cytrox Holdings), μέλους του Intellexa Consortium. Ο Αρτεμίου είναι επίσης υπάλληλος της Intellexa».

Τέλος σε καθεστώς κυρώσεων τέθηκε και η εταιρεία Aliada Group Inc., με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους η οποία φέρεται να αποτελεί μέλος του της Intellexa έχοντας διευκολύνει συναλλαγές αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Η Aliada Group διευθύνεται από τον Ντίλιαν και συνδέεται με την Intellexa ΑΕ και την Intellexa Limited, ενώ κατέχει μετοχές στην Cytrox Holdings.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη