Λίβανος: Συνεχίζεται το σφυροκόπημα του Ισραήλ σε Βηρυτό και Τύρο - Άγνωστη η κατάσταση του Νασράλα


Ένα από τα σφοδρότερα κύματα αεροπορικών επιδρομών στη Βηρυτό από τον πόλεμο του 2006 εξαπέλυσε το Ισραήλ το απόγευμα της Παρασκευής (27/09), έχοντας ως στόχο τον αρχηγό της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σε ένα «πλήγμα ακριβείας» όπως ανέφεραν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).

Σύμφωνα με το προσκείμενο στη Χεζμπολάχ τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar, επτά κτίρια κατέρρευσαν εξαιτίας της ισραηλινής επίθεσης, ενώ τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 91 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με απολογισμό του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου.


Το ισραηλινό σφυροκόπημα συνεχίστηκε καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας στη λιβανέζικη πρωτεύουσα με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν τα νότια προάστια της Βηρυτού κατά εκατοντάδες, καθώς οικογένειες μέσα σε ασφυκτικά γεμάτα αυτοκίνητα σπεύδουν να απομακρυνθούν από την περιοχή για να σωθούν.

Οι ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και σήμερα Σάββατο. Καπνός εθεάθη να υψώνεται από τα νότια προάστια της Βηρυτού, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters. Ο κρότος μιας έκρηξης ακούστηκε σε όλη την πρωτεύουσα του Λιβάνου, πρόσθεσε.


Ακόμα, έχει χτυπηθεί η περιοχή της Τύρου και η κοιλάδα Μπεκάα στον ανατολικό Λίβανο, στις οποίες το Τελ Αβίβ θεωρεί ότι υπάρχουν υποδομές και οπλοστάσια της Χεζμπολάχ.

Παράλληλα, Λιβανέζος βουλευτής δήλωσε στο Reuters ότι η ορεινή πόλη Μπαμντούν, νοτιοανατολικά της Βηρυτού, επλήγη νωρίς σήμερα το πρωί από ισραηλινή επιδρομή. Ο Μαρκ Ντάου, που είναι ο βουλευτής της περιοχής πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν είναι γνωστή η έκταση της ζημιάς που προκλήθηκε.

Η Χεζμπολάχ, με τη σειρά της, ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε το βόρειο Ισραήλ μετά τα πλήγματα στο προπύργιό της στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Από το ξενοδοχείο στη Νέα Υόρκη έδωσε ο Νετανιάχου την εντολή για την επίθεση στη Βηρυτό

Φωτογραφία -που όπως υποστηρίζει- δείχνει τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να εγκρίνει την αεροπορική επιδρομή στα κεντρικά γραφεία της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, όπως μεταδίδουν οι Times of Israel.


Η φωτογραφία φαίνεται να δείχνει τον Νετανιάχου στο ξενοδοχείο του στη Νέα Υόρκη, μαζί με τον στρατιωτικό γραμματέα και τον αρχηγό του επιτελείου του, να μιλά στο τηλέφωνο, προτού αναχωρήσει για να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, βάσει του ίδιου δημοσιεύματος.

Λίγο αργότερα ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε την σφοδρότερη επιδρομή από τον πόλεμο του 2006, με ισραηλινά μαχητικά να βομβαρδίζουν το απόγευμα της Παρασκευής το «αρχηγείο» της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού, με ισχυρές εκρήξεις να ακούγονται σε όλη την πόλη από τα διαδοχικά αεροπορικά πλήγματα, σύννεφα καπνού να υψώνονται, κτίρια να έχουν ισοπεδωθεί, ασθενοφόρα να τρέχουν, και κάτοικοι να φεύγουν πανικόβλητοι.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ βίωσε την απόλυτη περιφρόνηση πολλών αντιπροσωπειών χωρών μελών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ως απάντηση στον πόλεμο που διεξάγει η χώρα στη Γάζα, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, αλλά και τις σφοδρές επιδρομές στο Λίβανο, που έχουν κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Καθώς ο ισραηλινός πρωθυπουργός ανέβαινε στο βήμα ώστε να μιλήσει στην 79η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, πολλές αντιπροσωπείες αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο ίδιος διαμήνυε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης ότι το Ισραήλ επιδιώκει την ειρήνη, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η χώρα μου είναι σε πόλεμο, αγωνίζεται για τη ζωή της». «Πρέπει να αμυνθούμε απέναντι σε αυτούς τους βάρβαρους δολοφόνους. Οι εχθροί μας δεν επιδιώκουν μόνο να μας καταστρέψουν, επιδιώκουν να καταστρέψουν τον κοινό πολιτισμό μας και να μας γυρίσουν όλους σε μια σκοτεινή εποχή τυραννίας και τρόμου» είπε, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τα χτυπήματα στο Λίβανο εν μέσω των αυξανόμενων φόβων για γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή.

Νεκρός ή σώος ο Νασράλα;

Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες σχετικά με την τύχη του ηγέτη της σιιτικής οργάνωσης, Χασάν Νασράλα. Ισραηλινές πηγές διατείνονται ότι είναι νεκρός, όπως επίσης και δύο διοικητές της οργάνωσης, από τα χθεσινά πλήγματα στα νότια προάστια της πρωτεύουσας.

Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ δεν επιβεβαιώνει τον θάνατο του Νασράλα και ανέφερε ότι είναι αδύνατη η επικοινωνία με την ηγεσία της, ενώ άλλη πηγή από το λιβανέζικο κίνημα διαβεβαίωνε νωρίτερα ότι ο Χασάν Νασράλα είναι σώος.


Σχόλια

Διαβάστε ακόμη