Μέση Ανατολή: Στο «κόκκινο» η ένταση μετά τις ισραηλινές επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο


Στα πρόθυρα γενικευμένου πολέμου βρίσκεται η Μέση Ανατολή μετά τις πολύνεκρες εκρήξεις σε βομβητές και ασυρμάτους στη Βηρυτό από τις οποίες έχασαν την Παρασκευή (20/9) τη ζωή τους 14 άνθρωποι, οι 10 εκ των οποίων ανώτατα στελέχη της Χεζμπολάχ, με το Ισραήλ να κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση στην περιοχή.

Πρόκειται για νέο σκληρό χτύπημα για τη Χεζμπολάx, μετά τη σειρά φονικών εκρήξεων, που αποδίδονται στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες από το κίνημα, παγιδευμένων συσκευών επικοινωνίας.

«Πολύ ανήσυχος», ο ΟΗΕ κάλεσε χθες σε «αποκλιμάκωση» και στη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση». «Μαχητικά αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας έκαναν στοχευμένο πλήγμα (…) εξοντώνοντας τον Ιμπραήμ Ακίλ», επικεφαλής δύναμης ειδικών επιχειρήσεων της Χεζμπολάx, της «μονάδας Ραντουάν», ανακοίνωσε εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ.

Πρόσθεσε πως άλλοι «δέκα διοικητές» μονάδων της Χεζμπολάx, «υπεύθυνοι για τις καθημερινές εκτοξεύσεις ρουκετών» εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, σκοτώθηκαν στον συγκεκριμένο βομβαρδισμό.

Η Χεζμπολάx επιβεβαίωσε αργά το βράδυ τον θάνατο του Ακίλ, ενός «από τους μεγάλους ηγέτες μας», ο οποίος σκοτώθηκε «στον δρόμο για την Ιερουσαλήμ», κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί το προσκείμενο στο Ιράν κίνημα όταν αναφέρεται σε θύματα ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στο λιβανικό κίνημα είχε δηλώσει νωρίτερα πως ο Ιμπραήμ Ακίλ σκοτώθηκε «κατά τη διάρκεια συνάντησης με διοικητές». Δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 66 τραυματίστηκαν, οι 9 σοβαρά, στον βομβαρδισμό αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, το οποίο τόνισε πως σωστικά συνεργεία ανέμεναν να βρουν κι άλλα θύματα στα συντρίμμια του κτιρίου που χτυπήθηκε.

Πρόκειται για το δεύτερο ανώτερο στέλεχος της Χεζμπολάx που σκοτώνεται σε ισραηλινό βομβαρδισμό αφότου το κίνημα άνοιξε μέτωπο στα σύνορα Λιβάνου Ισραήλ πριν από σχεδόν έναν χρόνο, για να υποστηρίξει τον σύμμαχό του, τη Χαμάς.

Ποιος ήταν ο Ιμπραήμ Ακίλ

Ο Ακίλ ήταν διοικητής της μονάδας Ράντουαν και θεωρούνταν το νούμερο δύο της Χεζμπολάχ μετά τον θάνατο του Φουάντ Σουκρ τον περασμένο Ιούλιο, επίσης από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Βηρυτό.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχε χαρακτηρίσει τον Ακίλ «τρομοκράτη» (με επικήρυξη 7 εκατομμυρίων δολαρίων) για τον φερόμενο ρόλο του στις βομβιστικές επιθέσεις στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό το 1983, οπότε σκοτώθηκαν 63 άνθρωποι, καθώς και για τις επιθέσεις στους στρατώνες των Αμερικανών πεζοναυτών την ίδια χρονιά, όπου σκοτώθηκαν 241 Αμερικανοί.

Στη δεκαετία του 1980 ήταν μέλος της Ισλαμικής Τζιχάντ, της οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη για τις δύο επιθέσεις του 1983.

Γνωστός και ως Ταχσίν, ο Ακίλ φέρεται επίσης να διηύθυνε την αρπαγή Αμερικανών και Γερμανών ομήρων στον Λίβανο τη δεκαετία του 1980.

Γεννημένος σε ένα χωριό στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου κάπου γύρω στο 1960, ο Ακίλ είχε ενταχθεί στο άλλο μεγάλο σιιτικό πολιτικό κίνημα του Λιβάνου, το Αμάλ, πριν μεταπηδήσει στη Χεζμπολάχ ως ιδρυτικό μέλος.

«Η στοχοποίηση κατοικημένης αστικής ζώνης αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι ο ισραηλινός εχθρός δεν λαμβάνει υπόψη του κανέναν ανθρωπιστικό παράγοντα», κατήγγειλε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι.

Η Χαμάς καταδίκασε την «τρομοκρατική επίθεση», ενώ το Ιράν την «κατάφωρη παραβίαση (…) της εδαφικής ακεραιότητας» του Λιβάνου. Από την άλλη, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις υποστήριξαν για ακόμη μια φορά πως δεν επιδιώκουν «μεγάλη κλιμάκωση» του πολέμου στην περιοχή.

Ωστόσο ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ διεμήνυσε πως «οι εχθροί μας δεν έχουν καμιά ασφαλή τοποθεσία να καταφύγουν, ούτε καν σε (νότια) προάστια της Βηρυτού».

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη