Ακρίβεια: Ηλεκτρικό ρεύμα και ελαιόλαδο «οδηγούν» το ράλι των τιμών


Στενάζουν τα νοικοκυριά στην Ελλάδα κάτω από το βάρος της ακρίβειας, που συνεχίζει να καλπάζει με ηλεκτρικό ρεύμα και τρόφιμα να απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος του πορτοφολιού των μισθωτών, αλλά η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται να πάρει μέτρα ενάντια στα φαινόμενα αισχροκέρδειας αλλά βλέπει και «αποκλιμάκωση» των τιμών.

Χαρακτηριστική είναι η διαφορά των τιμών στην Ελλάδα και σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN, την ώρα που στην Ισπανία το ρεύμα κοστίζει 76,74 ευρώ τη μεγαβατώρα και στη Γαλλία 54,6, στην Ελλάδα η μεγαβατώρα κοστίζει 134,39, στο Βέλγιο 63,06 και στη Γερμανία 80,94. Μόνο η Ιταλία πλησιάζει αλλά και πάλι δεν φτάνει την «πρωτιά» της Ελλάδας, με 122,5 τη μεγαβατώρα.

Μόνο στην Ανατολική Ευρώπη, δηλαδή στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, βλέπουμε ίδιες τιμές με τη χώρα μας.

Στο Παρίσι είναι πιο φθηνό το ελαιόλαδο

Την ίδια ώρα, το ράλι ακρίβειας έχει ξεφύγει στα τρόφιμα, με τα νοικοκυριά να αναγκάζονται να «κόβουν» από παντού. Το ελαιόλαδο, που δεν έλειπε ποτέ από το ελληνικό τραπέζι, έχει γίνει «χρυσό», με την τιμή του τον Αύγουστο να τρέχει με πληθωρισμό 49,1%.

Το OPEN σύγκρινε τις τιμές στην ελληνική και γαλλική αγορά με τις διαφορές ανάγλυφα γιατί δεν «βγαίνουν» οι Έλληνες καταναλωτές. Για παράδειγμα, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κοστίζει 22,60 λεπτά το λίτρο στην Ελλάδα, όταν στη Γαλλία κοστίζει 13,98 λεπτά. Αλλά δεν είναι μόνο το λάδι. Και στα δημητριακά, μια συσκευασία κοστίζει 4,40 λεπτά στην Ελλάδα ενώ στη Γαλλία 2,75 λεπτά. Η τσιπούρα ιχθυοτροφείο έχει τιμή 6,99 λεπτά ενώ στη Γαλλία 5,39 λεπτά.


Μάλιστα στην Ελλάδα τα ψάρια ακρίβυναν τον Αύγουστο κατά 11%.

Πάντως, ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος κλείνει τα μάτια στην αγωνία των νοικοκυριών και ισχυρίζεται ότι υπάρχει αποκλιμάκωση των τιμών καθώς όπως είπε «για τέταρτο συνεχή μήνα, σε σχέση με πέρσι τον Αύγουστο, στα σούπερ μάρκετ οι τιμές είναι έως 2% φθηνότερες από πέρσι».

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη