ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Δυναμικό κοινοβουλευτικό παρών, απάντηση στην εσωστρέφεια



Εν αναμονή της κατάθεσης υποψηφιοτήτων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ευελπιστεί ότι η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην πολιτική αντιπαράθεση και δεν θα συνεχίζει να αναλώνεται σε προσωπικές κόντρες.

Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τους προεκλογικούς ρυθμούς δίνει το παρών στα προβλήματα της κοινωνίας. Η Κ.Ο. αναμένεται να συνεδριάσει υπό τον πρόεδρο της Νίκο Παππά, την επόμενη εβδομάδα για τον καλύτερο συντονισμό του έργου της. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα θα αναλάβει 4 σημαντικές πρωτοβουλίες. Θα καταθέσει τροπολογία για την υποστήριξη των δανειοληπτών, θα καταθέσει αίτημα ειδικής συνεδρίασης για τον Αγροτικό τομέα, αίτημα για τη σύγκληση των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Οικονομικών Υποθέσεων για την τιμολόγηση των Τραπεζών, επίκαιρη ερώτηση για την ακρίβεια όπου θα καταθέσει τις προτάσεις του, όπως μηδενικό ΦΠΑ, μηχανισμό ελέγχου της αισχροκέρδειας κ.α.

Παράλληλα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τοποθετήθηκε και για τη διαγραφή του Μάριου Σαλμά καλώντας τον πρωθυπουργό να συνεχίσει τις «εκκαθαρίσεις» και για τα άλλα σκάνδαλα της διακυβέρνησης του γιατί αν δεν το πράξει θα αποδείξει ότι η ευαισθησία του περιορίζεται μόνο στους δημόσιους οργανισμούς για το μοίρασμα δισεκατομμυρίων.

Βραβεύτηκε ο Αλέξης Τσίπρας

Το παρών έδωσαν δεκαπέντε μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παραβρέθηκαν στην τελετή βράβευσης του Αλέξη Τσίπρα με το βραβείο Ειρήνης «Νίκος Νικηφορίδης» από το ΠΑΔΟΠ.

Ο πρώην πρωθυπουργός στο χαιρετισμό του εστίασε στο θέμα της ειρήνης, ωστόσο με την πολεμική κατάσταση που επικρατεί στο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να εκληφθεί και ως μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να στείλει μηνύματα με αφορμή το πώς απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ στους νέους. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του πρώην πρωθυπουργού: «Όχι με φτηνούς εντυπωσιασμούς και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Ούτε με εχθροπάθεια και αφορισμούς.

Ούτε, βέβαια, και με ιδεολογικά τσιτάτα και ηθικολογικό ελιτισμό. Αλλά με ειλικρίνεια, όραμα και πράξεις».

Στην τελετή απονομής του βραβείου ειρήνης στον Αλέξη Τσίπρα παρόντες ήταν 16 μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, Χρήστος Γιαννούλης, Μίλτος Ζαμπάρας, Ρένα Δούρου, Όλγα Γεροβασίλη, Γιώργος Ψυχογιός, Πόπη Τσαπανίδου, Συμεών Κεδικογλου, Κυριακή Μάλαμα, Διονύσης Καλαματιανός, Νίκος Παππάς, Χάρης Μαμουλάκης, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Ευάγγελος Αποστολάκης, Γιώργος Καραμέρος, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος

Καθώς και στελέχη του κόμματος, η γραμματέας της Κ.Ε. Ράνια Σβίγκου, ο εκπρόσωπος Τύπου, Παυσανίας Παπαγεωργίου, Γιώργος Βασιλειάδης, Γρηγόρης Θεοδωράκης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Μπαλάφας, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Γιάννης Μαντζουράνης, Τζένη Αρσένη, Κώστας Ζαχαριάδης, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, Αλέκος Φλαμπουράρης. Επίσης παραβρέθηκαν ο Στέφανος Τζουμάκας, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Γιώργος Λιάνης και από τη Νέα Αριστερά, ο Νίκος Μπίστης και η Μαρία Γιαννακάκη.

Στα Χανιά θα μιλήσει την Κυριακή ο Παύλος Πολάκης

Ο Παύλος Πολάκης μπαίνει πρώτος στη γραμμή εκκίνησης και ξεκινά την Κυριακή προεκλογική του εκστρατεία από τα Χανιά. Με ανάρτησή του στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσε ότι θα μιλήσει στο Εμπορικό Επιμελητήριο της πόλης στις 18:00. Βασικό σύνθημα της εκστρατείας του είναι «Για τον ΣΥΡΙΖΑ που θέλουμε, για την Ελλάδα που μας αξίζει».

Οι διεργασίες συνεχίζονται στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με τα επιτελεία να προγραμματίζουν προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις του. Υπάρχουν προαναγγελίες και άλλων υποψηφιοτήτων ωστόσο βρισκόμαστε εν αναμονή των τελικών ονομάτων. Ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται ότι ζυγίζει πότε να προχωρήσει στην επίσημη ανακοίνωση, αφού δεν έγινε χθες, όπως πολλοί πιθανολογούσαν. 

Ο Σωκράτης Φάμελλος τηρεί στάση αναμονής ωστόσο έχει δηλώσει και εκείνος την παρουσία του στις εξελίξεις. Ο Απόστολος Γκλέτσος έχει υποστηρίξει ότι θα απέσυρε την υποψηφιότητα του αν κατέβαινε ο Αλέξης Τσίπρας για πρόεδρος στις εκλογές. Κάτι τέτοιο όμως δεν διαφαίνεται, παρόλο που αρκετές είναι οι φωνές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που ευελπιστούν σε μια τέτοια εξέλιξη.

Το πόθεν έσχες, νέο εφαλτήριο προστριβών

Νέο γύρο προστριβών έχει δημιουργήσει η τροπολογία που ψηφίστηκε στην Κ.Ε. για κατάθεση του πόθεν έσχες των υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Με επιστολή τους στη Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, 4 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής αναφέρουν πως στερείται «νομιμότητας και σοβαρότητας» η πρόταση για το πόθεν έσχες.

«Για να υποβάλει ένας πολίτης δήλωση Πόθεν Έσχες βάσει του ν. 5026/2023 πρέπει να χαρακτηριστεί ως «υπόχρεος» από Δημόσια Αρχή. Κοινώς δεν υποβάλει όποιος θέλει, όποτε θέλει την σχετική δήλωση, και δεν νοείται ως υπόχρεος δήλωσης ο υποψήφιος Πρόεδρος κόμματος.» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι υπογράφοντες Γιάννης Ρέππας, Λίλα Σουλελέ, Άννα Κωνσταντινίδου και Δέσποινα Μαυρομμάτη.

Ο Πέτρος Παππάς σε συνέντευξή του στο Mega απάντησε σχετικά: «προφανώς θα δημοσιοποιήσει το πόθεν έσχες του». «Ο κ. Κασσελάκης κατέθεσε, ως όφειλε το πόθεν έσχες του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αφού ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στις διάφορες διαδικασίες που βάζει για να δημιουργήσει εντυπώσεις, όχι ότι υπάρχει κάποιο θέμα, θα δημοσιοποιήσει το πόθεν έσχες του». Σε σύσκεψη που κάναμε μας έδειξε το πόθεν έσχες που έχει καταθέσει στη Βουλή και αυτό θα δημοσιοποιήσει υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο το θέμα της διαφάνειας είναι σε προτεραιότητα για ένα αριστερό κόμμα υποστηρίζουν μέλη της Κ.Ε. που στήριξαν αυτή τη σχετική τροπολογία που πέρασε στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή.

Ενδεικτικά, το μέλος της Κ.Ε. και της Π.Γ., Γιάννης Ραγκούσης ανέφερε χθες στον Αθήνα 9,84 «Ακόμη και σήμερα αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα την περιγραφή της περιουσιακής του κατάστασης όπως την κατέθεσε στο ελληνικό κοινοβούλιο. Η διαχείριση στα οικονομικά του έχουν κάνει μεγάλο κακό και στον ίδιο αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Πρέπει και θέλουμε να γίνει η δημοσιοποίηση, ώστε να καταγραφεί στη ελληνική κοινωνία ότι εμείς παλεύουμε για τη διαφάνεια». Και πρόσθεσε: «Ο Στέφανος Κασσελάκης, στο δρόμο προς τις κάλπες, θα αναγκαστεί να συμμορφωθεί και θα δώσει στη δημοσιότητα το πόθεν έσχες, διότι το πολιτικό κόστος της αδιαφάνειας είναι μεγάλο».

Δημοσκόπηση Interview: Πρώτος με μεγάλη διαφορά ο Κασσελάκης

Πάντως, δξεκάθαρο φαίνεται πως είναι το προβάδισμα του Στέφανου Κασσελάκη για την πρώτη θέση στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ ενώ, δεύτερος, με διαφορά σχεδόν 30 μονάδων βρίσκεται ο Παύλος Πολάκης.

Συγκεκριμένα, ο Στέφανος Κασσελάκης συγκεντρώνει το 45% στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Παύλος Πολάκης μόλις το 15,4%. Στην Τρίτη θέση βρίσκεται ο Σωκράτης Φάμελλος με 12,5%.



Σχόλια

Διαβάστε ακόμη