Γάζα: Τουλάχιστον 35 Παλαιστίνιοι νεκροί - «Επείγουσα ανάγκη» για συμφωνία λέει ο Λευκός Οίκος


Η δολοφονία έξι ομήρων από τους μαχητές της Χαμάς, τα πτώματα των οποίων ανασύρθηκαν από ισραηλινά στρατεύματα το Σαββατοκύριακο, υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των υπόλοιπων αιχμαλώτων, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Λευκός Οίκος.

«Ασφαλώς, αυτά που συνέβησαν το Σαββατοκύριακο υπογραμμίζουν πόσο σημαντικό είναι να επιτευχθεί (συμφωνία) όσο το δυνατόν γρηγορότερα» είπε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, σύμφωνα με το Reuters.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον εργάζεται με βάση μια πρόταση που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων και θα περιλαμβάνει τον τερματισμό των μαχών και τη χορήγηση σημαντικής ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό της Γάζας.

Είπε ότι δεν υπάρχει ακόμα κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα παρουσιαστεί επίσημα η πρόταση. «Είμαστε ακόμη σε συνεχείς διαβουλεύσεις με το Κατάρ, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, και φυσικά το Κατάρ και η Αίγυπτος βρίσκονται σε επαφή με τη Χαμάς και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε», είπε ο Κίρμπι.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πρέπει να κάνει περισσότερα για να επιτευχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Τουλάχιστον 35 Παλαιστίνιοι νεκροί, ενώ συνεχίζονται οι εμβολιασμοί

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 35 Παλαιστίνιους σε όλη τη Γάζα την Τρίτη, δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, αλλά σύντομες παύσεις στις εχθροπραξίες επέτρεψαν στους υγειονομικούς να πραγματοποιήσουν για τρίτη ημέρα εμβολιασμούς κατά της πολιομυελίτιδας σε παιδιά.

Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν τέσσερις γυναίκες στη νότια πόλη Ράφα και οκτώ άνθρωποι κοντά σε ένα νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας στο βορρά, ανακοίνωσε η Παλαιστινιακή Πολιτική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης, σύμφωνα με το Reuters.

Αργότερα την Τρίτη, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε εννέα Παλαιστίνιους μέσα σε ένα σπίτι κοντά στην οδό Omar Al-Mokhtar στο κέντρο της πόλης της Γάζας, δήλωσαν γιατροί.

Ένα άλλο χτύπημα σημειώθηκε κοντά σε ένα κολέγιο στο Sheikh Radwan, ένα βόρειο προάστιο της πόλης. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι το χτύπημα στόχευε μαχητές της Χαμάς που δρούσαν από ένα κέντρο διοίκησης που βρίσκεται μέσα στο πρώην κολέγιο Nama.

Άλλοι σκοτώθηκαν σε ξεχωριστές αεροπορικές επιδρομές σε όλη την επικράτεια, είπαν οι γιατροί.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι σκότωσε οκτώ ένοπλους Παλαιστίνιους συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτερου διοικητή της Χαμάς που συμμετείχε στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, σε κέντρο διοίκησης κοντά στο Αραβικό Νοσοκομείο Al-Ahli στην πόλη της Γάζας.

Οι ένοπλες πτέρυγες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ δήλωσαν ότι πολεμούν τις ισραηλινές δυνάμεις στο προάστιο Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας, καθώς και στη Ράφα και στη Χαν Γιουνίς στο νότο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε την Τρίτη ότι έχει ξεπεράσει τους στόχους του για τους εμβολιασμούς κατά της πολιομυελίτιδας στη Γάζα, κατά τη τρίτη ημέρα από τη μαζική εκστρατεία του και ότι έχει ήδη εμβολιάσει περίπου ένα τέταρτο των παιδιών κάτω των 10 ετών.

Η εκστρατεία, η οποία επισπεύσθηκε μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος πολιομυελίτιδας σε βρέφος στη Γάζα τον περασμένο μήνα, προβλέπει ημερησίως οκτάωρη κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Χαμάς σε συγκεκριμένες περιοχές στον πολιορκημένου θύλακα.

Ο Ρικ Πίπερκορν, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Γάζα, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Οργανισμός εμβολίασε περισσότερα από 161.000 παιδιά κάτω των 10 ετών στην κεντρική περιοχή του θύλακα κατά τις πρώτες δύο ημέρες της εκστρατείας σε σχέση με την εκτίμηση για 150.000.

Αυτό αναλογεί περίπου στο ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού, στον οποίο στοχεύει η εκστρατεία για να σταματήσει η εξάπλωση της νόσου, η οποία μπορεί να προκαλέσει παράλυση, ακόμη και θάνατο σε μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με τον Πίπερκορν, κάποια παιδιά στη νότια Γάζα θεωρήθηκε ότι βρίσκονται εκτός της συμφωνηθείσας ζώνης για τις ανθρωπιστικές παύσεις και για τον λόγο αυτό συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για να φθάσει και σε εκείνα ο εμβολιασμός.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι τουλάχιστον 90% των παιδιών στη Γάζα πρέπει να εμβολιαστούν προκειμένου να έχει αποτέλεσμα η εκστρατεία και για να αποφευχθεί η εξάπλωση της πολιομυελίτιδας τόσο στη Γάζα όσο και πέραν των συνόρων.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη