Γαλλία: Οργή για το «πραξικόπημα» Μακρόν - Κινητοποιήσεις μετά τον διορισμό του Μπαρνιέ


Οργή προκάλεσε ο διορισμός του Μισέλ Μπαρνιέ ως νέου πρωθυπουργού της Γαλλίας, με την αριστερή συμμαχία που κέρδισε τις πρόωρες εκλογές να τονίζει ότι θα τον πολεμήσει στην εξουσία και να καλεί σε διαδηλώσεις το Σάββατο, κάνοντας λόγο για «πραξικόπημα» από τον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, 73 ετών σήμερα έχει διατελέσει πρώην Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ είχε διοριστεί από τον τότε πρόεδρο της ΕΕ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το Brexit. 

Πάντως χαρακτηρίζεται συντηρητικός πολιτικός και θα κληθεί να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και τον προϋπολογισμό του 2025, εν μέσω ενός κατακερματισμένου κοινοβουλίου, τη στιγμή που η Γαλλία βρίσκεται υπό πίεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αγορές ομολόγων να μειώσει το έλλειμμά της.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) -που περιλαμβάνει το αριστερό κόμμα του Μελανσόν Ανυπότακτη Γαλλία (LFI), τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και τους Κομμουνιστές- κέρδισε τις περισσότερες έδρες αλλά όχι απόλυτη πλειοψηφία, με τον Μακρόν να απορρίπτει την υποψήφιά τους για πρωθυπουργό, αλλά και συνολικά την επιλογή σχηματισμού αριστερής κυβέρνησης, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις.

«Οι εκλογές κλάπηκαν από τον γαλλικό λαό», κατήγγειλε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, που συμμετέχει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο, μετά τον διορισμό του Μπαρνιέ, με την αριστερή συμμαχία να κατηγορεί τον Μακρόν ότι αγνόησε το αποτέλεσμα επιλέγοντας έναν συντηρητικό. 

 «Ο πρόεδρος μόλις αποφάσισε να αρνηθεί επίσημα το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που ο ίδιος είχε προκηρύξει. Δεν είναι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που βγήκε πρώτο στις εκλογές, που θα έχει τον πρωθυπουργό» είπε ο Μελανσόν. Σε βίντεο που δημοσίευσε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μελανσόν χαρακτήρισε τον Μπαρνιέ μια «προσωπικότητα την πλησιέστερη» στις θέσεις της ακροδεξιάς και κάλεσε για «ισχυρές κινητοποιήσεις» το Σάββατο, την ημέρα που η Αριστερά είχε προγραμματίσει διαδηλώσεις κατά του προέδρου Μακρόν.

Από πλευράς της η Ματίλντ Πανό, πρόεδρος της ΚΟ της Ανυπότακτης Γαλλίας στην εθνοσυνέλευση, έκανε λόγο για ένα «απαράδεκτο δημοκρατικό πραξικόπημα», με την ίδια να προσθέτει ότι «διορίζοντας τον Μισέλ Μπαρνιέ, ο πρόεδρος αρνείται να σεβαστεί τη λαϊκή κυριαρχία και την επιλογή που προκύπτει από την κάλπη».


Ο γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας Φαμιέν Ρουσέλ χαρακτήρισε την επιλογή του Μακρόν για τον διορισμό του Μπαρνιέ, ως «προσβολή για τον γαλλικό λαό που θέλει αλλαγή», λέγοντας ότι είναι «φιλελεύθερος, ευρωπαϊστής, αντικοινωνικός» και ότι είναι «το αντίθετο του μηνύματος που έστειλαν οι Γάλλοι στις βουλευτικές εκλογές».

«Ποιον κοροϊδεύουν; Αυτό είναι ένα πραγματικό σκάνδαλο», ανέφερε από πλευράς της σε ανάρτηση η επικεφαλής των Πρασίνων Μαρίν Τοντελιέ, σημειώνοντας ακόμα ότι «αν συνέβαινε οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη, αυτό που συμβαίνει στη Γαλλία εδώ και 60 ημέρες, θα το θεωρούσαμε αξιοθρήνητο από δημοκρατικής άποψης», Κάλεσε παράλληλα τους ψηφοφόρους του Νέου Λαϊκού Μετώπου να μην υποχωρήσουν. «Είναι ακριβώς αυτό που στο οποίο στοχεύουν» τόνισε.

«Η άρνηση της δημοκρατίας έφτασε στο αποκορύφωμά της. Ένας πρωθυπουργός από το κόμμα που ήρθε στην 4η θέση, και δεν συμμετείχε καν στο μέτωπο των Ρεπουμπλικανών. Εισερχόμαστε σε εποχή θεσμικής κρίσης» είπε ο ηγέτης του Σοσιαλιστικό Κόμματος Ολιβιέ Φορ, σημειώνοντας ακόμα ότι ο διορισμός του δείχνει ότι «η άρνηση της δημοκρατίας έφτασε στο απόγειό της» και ότι «ο Εμανουέλ Μακρόν καταπατά την ψήφο του γαλλικού λαού και πάει ενάντια στο πνεύμα της Δημοκρατίας μας».

Σε ανακοίνωσή του το Σοσιαλιστικό Κόμμα επισήμανε ότι «ο Μισέλ Μπαρνιέ δεν έχει ούτε πολιτική ούτε δημοκρατική νομιμοποίηση. Αυτή η εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση είναι απαράδεκτη για εμάς τους δημοκράτες. Γι’ αυτό το λόγο η Σοσιαλιστική Ομάδα θα ασκήσει μομφή στην κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ». 

Και πρόσθεσε ακόμα ότι «ο Εμανουέλ Μακρόν θα βλάψει περαιτέρω τη δημοκρατία. Αρνούμενος να διορίσει ως πρωθυπουργό κάποιον από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, έναν αριστερό συνασπισμό που αναδείχθηκε πρώτος στις βουλευτικές εκλογές, ο Εμανουέλ Μακρόν γυρίζει σελίδα σε μια δημοκρατική παράδοση που ακολουθείται και γίνεται και έγινε σεβαστή στη χώρα μας μέχρι σήμερα. Διορίζοντας ως επικεφαλής της κυβέρνησης τον εκπρόσωπο μιας πολιτικής δύναμης που ηττήθηκε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, με λιγότερο από το 10% των ψήφων, καταπατά την ψήφο του γαλλικού λαού».

Ο βουλευτή των σοσιαλιστών και πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σχολίασε ότι η επιλογή Μπαρνιέ φέρει τη σφραγίδα έγκρισης της ακροδεξιάς. «Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αν ο Μισέλ Μπαρνιέ μπόρεσε να διοριστεί από τον πρόεδρο Μακρόν, είναι επειδή η Εθνική Συσπείρωση, έδωσε μια μορφή ανοχής», ανέφερε προσθέτοντας ακόμα ότι θεωρεί ότι ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να δώσει «εξηγήσεις » στην εθνοσυνέλευση.


 

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη