Ισραήλ: Κλιμάκωση της βίας στη Γάζα - Πολεμικές εντάσεις με Λίβανο και στα σύνορα με Ιορδανία


Η αιματοχυσία συνεχίζεται ένα χρόνο μετά στη Γάζα με τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων να πλησιάζει τους 40.000 οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά. Η κατάσταση στη Δυτική Όχθη έχει επιδεινωθεί με αύξηση των επιθέσεων από Ισραηλινούς εποίκους και εντατικές επιδρομές από τον ισραηλινό στρατό σε παλαιστινιακές πόλεις.

Στην βόρεια Γάζα, ισραηλινή αεροπορική επιδρομή προκάλεσε τον θάνατο του Μοχάμεντ Μόρσι, αναπληρωτή διευθυντή ανθρωπιστικής βοήθειας, και τεσσάρων μελών της οικογένειάς του, στον καταυλισμό Jabaliya, βορειοανατολικά της Γάζας, σύμφωνα με την ομάδα πολιτικής άμυνας της Γάζας.

Εχθροπραξίες με Λίβανο και στα σύνορα με την Ιορδανία

Η κατάσταση επιδεινώνεται με επιθέσεις από τη Χεζμπολά και ισραηλινά αντίποινα, ενώ η βία επεκτείνεται και στα σύνορα με την Ιορδανία. Τρεις Ισραηλινοί φύλακες σκοτώθηκαν σε επίθεση από ένοπλο που διείσδυσε από την Ιορδανία. Η επίθεση αυτή καταγράφεται ως η πρώτη σοβαρή επίθεση στα σύνορα μετά τον Οκτώβριο, επιδεινώνοντας την ήδη τεταμένη κατάσταση στην περιοχή. Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι εξουδετέρωσαν τον δράστη.

Αυτή η επίθεση, η πρώτη τέτοιου είδους μετά τις 7 Οκτωβρίου, σημειώθηκε σε μια περιοχή ελέγχεται από το Ισραήλ όπου φορτηγά από την Ιορδανία εκφορτώνουν εμπορεύματα πριν αυτά μεταφερθούν στη Δυτική Όχθη. 

Σε απάντηση, το Ισραήλ έκλεισε τα χερσαία σύνορά του με την Ιορδανία και απέκλεισε την πόλη Ιεριχώ στη Δυτική Όχθη. Η Ιορδανία ανακοίνωσε απόψε ότι ένας πολίτης της ήταν ο δράστης της επίθεσης και ότι έχει ξεκινήσει η έρευνα για την επίθεση.



Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις

Οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, Αιγύπτου και Κατάρ, έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο. Οι διαφωνίες επικεντρώνονται στον έλεγχο του διάδρομου της Φιλαδέλφειας και στις ανταλλαγές κρατουμένων.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία την κατάσταση, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν να προτείνει μια συμμαχία ισλαμικών χωρών ως λύση, ενώ οι ισραηλινές αρχές απαντούν με σφοδρές δηλώσεις κατά των επικριτών τους. 

 Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς, αντέτεινε με έντονο τρόπο στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προεδρου Ερντογάν. Ο Κατς κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι προκαλεί τον τουρκικό λαό, ενισχύοντας τη μισαλλοδοξία και τη βία προς όφελος των συμμάχων του στη Χαμάς.

Χθές ο διευθυντής της CIA Μπερνς, επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας που εργάζεται για την επίτευξη εκεχειρίας και την απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς, δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα υποβληθεί μια πιο λεπτομερής πρόταση για την κατάπαυση του πυρός.

Εσωτερικές πιέσεις στην κυβέρνηση Νετανιάχου

Οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης και υπέρ της κατάπαυσης του πυρός και της ανταλλαγής αιχμαλώτων έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, ιδιαίτερα μετά την ανακάλυψη των σορών έξι αιχμαλώτων στη Γάζα, που είχαν απαχθεί κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Οι οικογένειες των ομήρων κατηγορούν τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι «τορπίλισε» μια πιθανή συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωσή τους από τη Γάζα. 

Οι συγγενείς των απαχθέντων κάλεσαν τον ισραηλινό λαό να βγει στους δρόμους σε νέες διαδηλώσεις, καταγγέλλοντας ότι η αποτυχία στη διαπραγμάτευση οδηγεί το Ισραήλ σε κοινωνική και πολιτική αποσύνθεση.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη