Ευρωεκλογές 2024: Μεγάλοι νικητές η αποχή και η ακροδεξιά


Οι Ευρωεκλογές του 2024 κατέγραψαν 
δυο φαινόμενα που δεν μπορούν να αγνοηθούν: η μεγάλη αποχή και η ανησυχητική άνοδος της ακροδεξιάς. Παρά τα πολυάριθμα και κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ακρίβεια και η κλιματική κρίση, οι πολίτες επέλεξαν είτε να απέχουν είτε να στηρίξουν ακροδεξιές δυνάμεις.

Η αποχή σημειώθηκε σε πρωτοφανή επίπεδα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των ψηφοφόρων που απείχαν ξεπέρασε το 50%, ενώ παρόμοια εικόνα επικράτησε σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία. Αυτή η αποχή αποτυπώνει την απογοήτευση και την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα. 

Πολλοί πολίτες νιώθουν ότι οι ψήφοι τους δεν έχουν ουσιαστική σημασία και ότι οι ηγέτες δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα που τους απασχολούν.

Τα προβλήματα είναι όντως μεγάλα και επιτακτικά. Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, δημιουργώντας αστάθεια και ανησυχία σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Η ακρίβεια πλήττει τα νοικοκυριά, με το κόστος ζωής να αυξάνεται δραματικά. Η κλιματική κρίση απαιτεί άμεσες και δραστικές ενέργειες, αλλά η έλλειψη συντονισμένης και αποτελεσματικής πολιτικής απαντήσεως εντείνει την ανησυχία και την ανασφάλεια.

Παράλληλα, η άνοδος της ακροδεξιάς είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Στη Γερμανία, η ακροδεξιά AfD κατέγραψε σημαντική άνοδο, φθάνοντας σε ιστορικά υψηλά ποσοστά. 

Στην Ιταλία, το κόμμα της Giorgia Meloni κατέκτησε σημαντικές θέσεις, ενώ στη Γαλλία, η Marine Lepen είδε το κόμμα της να αποσπά μεγάλο μερίδιο ψήφων, αναγκάζοντας τον Emmanuel Macron να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Η άνοδος της ακροδεξιάς δεν είναι απλώς μια αντίδραση στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση, αλλά και μια έκφραση της δυσαρέσκειας και της απογοήτευσης των πολιτών. Πολλοί νιώθουν εγκαταλελειμμένοι από το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα και στρέφονται σε ακραίες λύσεις ως αντίδραση στην ανικανότητα των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η μεγάλη αποχή και η άνοδος της ακροδεξιάς αποτελούν σημάδια μιας βαθιάς κρίσης εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς και την πολιτική ηγεσία. 

Είναι επιτακτική ανάγκη οι Ευρωπαίοι ηγέτες να αναγνωρίσουν αυτή την πραγματικότητα και να δράσουν άμεσα και αποφασιστικά για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τα προβλήματα που τους απασχολούν. Οι Ευρωεκλογές του 2024 ήταν ένα ηχηρό καμπανάκι που δεν πρέπει να αγνοηθεί.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη