Στέφανος Κασσελάκης στο Mega: «Είμαι περήφανος που δεν αλλάξαμε την πυξίδα μας - Θα κερδίσουμε στις επόμενες εκλογές»



Έγινε η αρχή με τη μείωση διαφοράς, πιστεύω ότι θα κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega με τη Ράνια Τζίμα και τον Γιάννη Πρετεντέρη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ δήλωσε περήφανος για το κόμμα και σημείωσε ότι «προχωράμε μόνοι μας με ανοιχτό μυαλό, ανοιχτή καρδιά και με ανοιχτές πόρτες».

«Όταν μικραίνεις τη διαφορά σε απόσταση αναπνοής στη δυτική Αθήνα, στον Πειραιά, στην Αχαΐα, πάει να πει ότι κάτι αλλάζει. Είμαι πολύ υπερήφανος που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σταθεί αντάξιος των συνθηκών σε αυτά τα κοινά που άρχισε. Ο κόσμος αυτός έχει τη δέσμευσή ότι θα συνεχίζουμε να κάνουμε τα πάντα για το καλό του» σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Εάν είναι να μιλάμε με όρους στοιχηματικούς ή μαθηματικούς να είμαστε αντικειμενικοί. Μετά από δύο διασπάσεις -και ειδικά αν βάλεις και την μεγάλη απώλεια σε Ροδόπη και Ξάνθη- στην ουσία κρατηθήκαμε στις ίδιες δυνάμεις που είχαμε πέρυσι, ενώ η ΝΔ κατέρρευσε από το 41 στο 28» επισήμανε για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο Στέφανος Κασσελάκης.

Όπως πρόσθεσε: «Ποιοτικά ήταν η πρώτη φορά που είχα εισροή από τη ΝΔ εδώ και χρόνια. Κερδίσαμε δυναμικά κοινά όπως οι νέοι 17-35 ετών, αυτό είναι μια παρακαταθήκη για εμάς. Βγήκαμε πρώτοι στους αναποφάσιστους. Και το πιο βασικό ανακτήσαμε τη δυνατότητα να είμαστε πρώτοι στις λαϊκές συνοικίες».

«Είμαι περήφανος που δεν αλλάξαμε την πυξίδα μας. Βγάλαμε για πρώτη φορά θετική ατζέντα με φιλολαϊκές πολιτικές. Μας έλεγαν “λεφτόδεντρα”... τους έχω προκαλέσει τώρα ξεκάθαρα να πάμε μαζί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Δεν είναι δυνατόν να λένε προεκλογικά λεφτόδεντρα και λεφτόδεντρα και μετά…» επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.


Και υπογράμμισε παράλληλα ότι «πρέπει να κάνουμε το κόμμα μας ελκυστικό, γειωμένο στην κοινωνία. Έχω μάθει από την πολιτική μου σταδιοδρομία ότι πρέπει πάντα να επενδύεις στη βάση, στην κοινωνία, γιατί μόνο έτσι δε θα κάνεις λάθος. Η κοινωνία πρέπει να μιλήσει, όχι να γίνουν συμφωνίες κορυφής».

«Πιστεύω ότι θα κερδίσουμε στις επόμενες εθνικές εκλογές. Έγινε το πρώτο βήμα, μίκρυνε η διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ακόμα σε άλλο σημείο ότι «ο ελληνικός λαός να ξέρει ότι θα τον εκπροσωπήσω άρτια».

«Ο ελληνικός λαός με τίμησε και εμένα και τον ΣΥΡΙΖΑ και το εξαιρετικό ψηφοδέλτιό μας, να είμαστε και πάλι στις ευρωεκλογές αξιωματική αντιπολίτευση» υπογράμμισε ακόμα ο Στέφανος Κασσελάκης για το εκλογικό αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι «δεν είναι μια διαδικασία εθνικών εκλογών, είναι ευρωεκλογές και το πλαίσιο της Ευρώπης μετράει. Είναι ένα πλαίσιο στο οποίο καλπάζει η ακροδεξιά και η αποχή. Όλη η Ευρώπη, με ελάχιστες εξαιρέσεις, έχει πάει προς τη δεξιά και τις εθνικιστικές κορώνες. Γιατί οι Βρυξέλλες δεν εμπνέουν πλέον, έχουν γίνει διευθυντήριο συμφερόντων ».

«Το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα δεν μπορούσε να απαντήσει για την ακρίβεια και για την φορολογία που έχουμε προτείνει και ασχολήθηκε με δολοφονία χαρακτήρα, του ήρθε μπούμερανγκ» τόνισε ακόμα, υπογραμμίζοντας ότι η δολοφονία χαρακτήρα δεν πέτυχε «στέκομαι όρuιος».

«Θεωρώ ότι αυτό που έγινε σε αυτές τις εκλογές είναι μη αναστρέψιμο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη» επισήμανε, σε άλλο σημείο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ σχολιάζοντας για τον επικείμενο ανασχηματισμό, συμπλήρωσε ότι «για να πετύχε πρέπει να κάνει στροφή 180 μοιρών στις πολιτικές της: την αισχροκέρδεια στις τράπεζες, την μείωση του ΦΠΑ, στο ρεύμα - από τη στιγμή που δεν θα το κάνει αυτό πάει να πει ότι θα έχει φτωοχποιηθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού και θα σημαίνει ότι εμείς θα πρέπει να αναλάβουμε τα ηνία της χώρας»

«Εγώ υποσχέθηκα στον κόσμο ότι θα δημοσιοποιήσω το πόθεν έσχες πριν από τις ευρωεκλογές (..) Φάνηκε από τις λαϊκές συνοικίες ότι πήγαμε πολύ καλά, άρα ο κόσμος ξέρει ότι δεν θα τον προδώσω σε αυτό» είπε ακόμα ο Στέφανος Κασσελάκης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ενώ πρόσθεσε ότι «αυτό που πιστεύω ότι άφησε μια άσχημη γεύση για την πολιτική στη χώρα, στον κόσμο ‘ότι “με αυτό θα ασχολείστε τώρα. Φτάνει”».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη Νέα Αριστερά, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ότι «θεωρώ ότι πρέπει να επιστρέψει τις έδρες της» σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «κέρδισα δίκαια από τη βάση του κόμματος». «Προσπάθησα ειλικρινά να μπορούμε να προχωρήσουμε. Δεν αποδέχτηκαν» συμπλήρωσε.

«Αν επιθυμούσε να μείνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θα το είχε κάνει. Και όχι μόνο αυτό, εγώ του είχα πει τότε ότι είμαι μέσα να τα αλλάξουμε όλα στο ΣΥΡΙΖΑ. Ήξερε ότι ήμουν στρατιώτης» είπε ερωτώμενος για τον Αλέξη Τσίπρα ενώ απαντώντας στο ερώτημα αν ο «κ. Τσίπρας μπορεί να κατέβει για την ηγεσία αυτού του νέου σχήματος της κεντροαριστεράς;» και αν ο ίδιος θα κατέβαινε απέναντι, ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε ότι «είμαι σίγουρος ότι θα γράφονται σενάρια. Εγώ αυτό που βλέπω είναι έναν άνθρωπο που κυβέρνησε έντιμα την χώρα (...) προσωπικά θα συνεχίσω να κάνω αυτό που ξέρω ότι έχει ανάγκη η κοινωνία, ένα κόμμα ανεξάρτητο, φιλοευρωπαϊκό. Ένα κόμμα που θα πάρει ηθικές στάσεις, που να είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Δεν μπορώ να είμαι πρόεδρος ενός κόμματος που δεν στέκεται στο πλευρό ενός λαού που δολοφονείται» συμπλήρωσε την για Παλαιστίνη».

Τέλος ερωτώμενος για το συνέδριο του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα, ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε ότι «φυσικά σκοπεύω να πάω», κάνοντας λόγο για μια «πολύ σημαντική πρωτοβουλία».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη:


Ρ. Τζίμα: Στέφανος Κασελάκης. Καλώς ήρθατε! Είναι η πρώτη σας τηλεοπτική συνέντευξη. Άρτι αφιχθείς από τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Η πρώτη συνέντευξη μετά την κάλπη των ευρωεκλογών. Οπότε θα ήθελα να ξεκινήσουμε λίγο από την αποτίμηση του αποτελέσματος.

Στ. Κασσελάκης: Μου επιτρέπετε να σχολιάσω για 10 δευτερόλεπτα κάτι που μόλις είδα; Λέμε για τον ανασχηματισμό που πάει να κάνει ο πρωθυπουργός και έχει ενδιαφέρον ότι αναφέρεστε και σε πασοκογενή στελέχη μέσα στην κυβέρνησή του, όταν η πολιτική που εφαρμόζει μόνο παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ δεν είναι. Είναι μια στυγνή νεοφιλελεύθερη πολιτική. Δηλαδή να έχεις το κέρδος στον πυρήνα του ΕΣΥ, αυτό δεν έχει καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ. Άρα δεν καταλαβαίνω γιατί παραπονιούνται οι άλλοι μισοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι οποίοι είναι δεξιοί, όταν οι πασοκογενείς εφαρμόζουν δεξιά πολιτική.

Ρ. Τζίμα: Παραπονιούνται οι πιο παραδοσιακοί δεξιοί που σου λένε γιατί δεν είμαστε εμείς μέσα στην κυβέρνηση και είναι ο κύριος Φλωρίδης, ο κύριος Χρυσοχοΐδη, ο κύριος Πιερρακάκης και ων ουκ έστι αριθμός.

Στ. Κασσελάκης: Εφαρμόζουν μια δεξιά πολιτική, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τις ρίζες τους. Άρα να μην παραπονιούνται οι δεξιοί.

Γ. Πρετεντέρης: Α! Οι δεξιοί να μην παραπονιούνται;

Στ. Κασσελάκης: Για τους πασοκογενείς, πλέον δεξιούς.

Ρ. Τζίμα: Διότι στον ανασχηματισμό θεωρείται ότι θα έχει ένα νόημα; Μπορεί να κάνει ένα restart η κυβέρνηση;

Στ. Κασσελάκης: Όχι δεν μπορεί. Είναι ανακύκλωση αυτό το οποίο θα κάνει και όντως πιστεύω ότι θα τιμωρήσει μερικούς υπουργούς που είπαν βλακείες προεκλογικά, όπως για τα απορρυπαντικά, όπως ο κ. Σκέρτσος. Θα έπρεπε να τιμωρούσε κατά τη γνώμη μου και τη μεγάλη αλαζονεία του κ. Γεωργιάδη με «τους κάφρους και τα ανθρωπάκια» για τους νοσηλευτές, αλλά συγχρόνως τώρα έχουμε έναν πρωθυπουργό ο οποίος ψεύδεται για την παρουσία του καθολικού επισκόπου στην Κέρκυρα με τη συνταξιούχο γυναίκα που του λέει ότι δεν βγάζει μήνυμα 140 ευρώ. Άρα δεν ξέρω ο πήχης της ηθικής εκεί πέρα που φτάνει.

Ρ. Τζίμα: Να πάμε κ. Πρόεδρα, αν δεν έχετε αντίρρηση όμως λίγο στα δικά σας και στην αποτίμηση του αποτελέσματος, γιατί γι αυτό νομίζω συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική σας ομάδα. Είπατε πριν από λίγο στους βουλευτές του κόμματός σας ότι αντέξαμε και τι κάναμε; Μειώσαμε τη διαφορά μας με τη Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι ο διακηρυγμένος προεκλογικός σας στόχος δεν ήταν αυτός. Δηλαδή, δεν είπατε ότι εγώ πηγαίνω σε αυτή την κάλπη για να μειώσω τη διαφορά μου; Δεν γράψατε δύο μπροστά που είχατε πει ότι θα μπορούσατε να το πετύχετε. Η Νέα Δημοκρατία ακόμα και τώρα έχει κανονικό double σκορ και έχετε χάσει και περίπου 340.000 ψηφοφόρους σας.

Γ. Πρετεντέρης: Συγνώμη και ούτε κόψετε πρώτος το νήμα των εκλογών, όπως είχατε δηλώσει 20 Μαΐου στο Down Town. Δηλώσατε ότι «είναι εφικτό ακόμα και να κόψουμε το »νήμα πρώτοι«.

Στ. Κασσελάκης: Πάμε να απαντήσουμε πρώτα σε αυτό γιατί το πλαίσιο πάντα μετράει. Πρώτα απ’ όλα, επειδή αναφερθήκατε σε έναν μαθηματικό όρο, δεν είμαστε πλέον σε double plus σκορ, το έχουμε μειώσει.

Ρ. Τζίμα: Σε double κανονικό, όμως, 28 – 14…

Στ. Κασσελάκης: Είμαστε λιγότερο. Είμαστε στο 15 φορές το 2 είναι 30, θέλετε να πούμε 29,8; Είναι μεγαλύτερο από της Νέας Δημοκρατίας.

Ρ. Τζίμα: Σας ενοχλεί;

Στ. Κασσελάκης: Όχι, αλλά εάν είναι να μιλάμε με όρους στοιχηματικούς ή μαθηματικούς, να είμαστε αντικειμενικοί. Είχαμε μια διαφορά από το 17,8 μέχρι το 41 πριν από έναν χρόνο μόνο και αυτή τη στιγμή μετά από δύο διασπάσεις και ειδικά αν βάλεις στον υπολογισμό τη μεγάλη απώλεια που είχαμε στη Ροδόπη και στην Ξάνθη εκλογικά, στην ουσία κρατηθήκαμε στις ίδιες δυνάμεις που είχαμε πέρυσι, ενώ η Νέα Δημοκρατία κατέρρευσε από το 41 στο 28.

Ρ. Τζίμα: Ο βασικός σας αντίπαλος έχασε 13 μονάδες και εσείς αντί να καρπωθείτε από αυτό, γιατί όπως θυμόμαστε εμείς ίσως και τον παλιό δικομματισμό, κανονικά το δεύτερο κόμμα μπορεί να παίρνει και απευθείας από το πρώτο. Χάσατε και εσείς, χάσατε άλλες τρεις μονάδες.

Στ. Κασσελάκης: Όχι ποιοτικά ήταν η πρώτη φορά που είχαμε εισροή από τη Νέα Δημοκρατία εδώ και χρόνια. Άρα αυτό είναι ένα καλό σημάδι. Δεύτερον, κερδίσαμε δυναμικά κοινά, όπως είναι οι νέοι 17 έως 35. Αυτό είναι μια παρακαταθήκη για μας και τα επόμενα χρόνια. Τρίτον, βγήκαμε πρώτοι στους αναποφάσιστους. Και τέταρτον και πιο βασικό, για να είμαι ξεκάθαρος δεν πετάω από τη χαρά μου το έχω πει ειλικρινά αυτό, αλλά να λέμε και τα πράγματα με κάποιον τρόπο αντικειμενικό, το πιο βασικό από όλα λοιπόν είναι ότι ανακτήσαμε την δυνατότητα να είμαστε πρώτοι στις λαϊκές συνοικίες στη Δυτική Αθήνα, Πειραιά.

Ρ. Τζίμα: Χάσατε 343.000 ψήφους από τις εθνικές εκλογές.

Στ. Κασσελάκης: Όλη η συμμετοχή ήταν χαμηλότερα για όλα τα κόμματα.

Ρ. Τζίμα: Ωραία να πάμε σε αυτό;

Γ. Πρετεντέρης: Πρόεδρε, για να μιλήσουμε κανονικά, είναι οι πρώτες εκλογές στη ζωή μου…

Στ. Κασσελάκης: Αν μου επιτρέπετε θέλω να τελειώσω αυτό το οποίο έλεγα.

Γ. Πρετεντέρης: Ολοκληρώστε το.

Στ. Κασσελάκης: Λοιπόν όταν μικραίνεις τη διαφορά σου σε απόσταση αναπνοής πλέον…

Γ. Πρετεντέρης: Αναπνοής;

Στ. Κασσελάκης: Βεβαίως στην Δυτική Αθήνα, στον Πειραιά, στην Αχαΐα πάει να πει ότι κάτι αλλάζει. Είμαι πολύ υπερήφανος που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σταθεί αντάξιος των συνθηκών σε αυτά τα κοινά, από τα οποία άρχισε και ο κόσμος αυτός έχει τη δέσμευση μου ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα πάντα για το καλό του.

Γ. Πρετεντέρης: Πολύ καλά. Πάμε όμως να δούμε λίγο το αποτέλεσμα και από την άλλη πλευρά. Πρώτη φορά ακούω τον δεύτερο και μάλιστα δεύτερο με δεκατρείς μονάδες πίσω να πανηγυρίζει. Άρα θα το δεχτώ και αυτό.

Στ. Κασσελάκης: Με κάθε σεβασμό δεν νομίζω ότι πανηγυρίζω.

Γ. Πρετεντέρης: Και να χαίρεται…

Στ. Κασσελάκης: Κύριε Πρετεντέρη είπα κυριολεκτικά ότι δεν πετάω από τη χαρά μου. Άρα πώς λέτε ότι χαίρομαι; Να μιλήσετε αλλά να λέτε την αλήθεια για αυτά τα οποία λέω.

Γ. Πρετεντέρης: Θα δεχθώ ότι πήγατε καλύτερα του αναμενομένου. Εγώ θα δεχθώ και τις δυσκολίες που είχατε. Και θα δεχτώ επίσης ότι είστε και φρέσκος αρχηγός, εννιά μήνες αρχηγός είστε. Άρα δεν μπορεί να εκτιμηθεί συνολικά…

Στ. Κασσελάκης: Είμαι μεγάλο παιδί, δεν έχω ανάγκη να μου πει κάποιος «δεν σε ξέραμε πριν από ένα χρόνο είσαι μικρός, μαθαίνεις» κλπ. Είμαι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ελληνικός λαός με τίμησε και εμένα και τον ΣΥΡΙΖΑ και το εξαιρετικό ψηφοδέλτιό μας να είμαστε και πάλι στις ευρωεκλογές αξιωματική αντιπολίτευση. Και να προσθέσουμε και κάτι επειδή αυτή δεν ήταν μια διαδικασία εθνικών εκλογών, είναι ευρωεκλογές και το πλαίσιο της Ευρώπης μετρά.

Γ. Πρετεντέρης: Είναι πιο χαλαρές εκλογές.

Στ. Κασσελάκης: Εντάξει, είναι χαλαρές εκλογές, αλλά έχουν σημαντικό διακύβευμα. Το πλαίσιο της Ευρώπης είναι ένα πλαίσιο στο οποίο καλπάζει η ακροδεξιά, καλπάζει η αποχή επίσης.

Ρ. Τζίμα: Δεν μαζέψατε όμως την αποχή κι εσείς από την πλευρά σας κ. Κασσελάκη.

Στ. Κασσελάκης: Όλη η Ευρώπη, με ελάχιστες εξαιρέσεις, έχει πάει προς τη Δεξιά και σε εθνικιστικές κορώνες. Γιατί; Διότι οι Βρυξέλλες δεν εμπνέουν πλέον, έχουν γίνει διευθυντήριο συμφερόντων. Και ο κόσμος σου λέει: εάν δεν συμμετέχω στην οικονομική δραστηριότητα αυτής της οικονομίας, όπως την έχει φτιάξει η κοινή αγορά, τότε τουλάχιστον να πάρω την κυριαρχία στα χέρια μου, εθνικά μέσα. Και αυτό είναι ένα πράγμα που πρέπει να το αλλάξουμε.

Ρ. Τζίμα: Αυτοκριτική κάνετε κ. πρόεδρε; Βλέποντας εκ των υστέρων λίγο το αποτέλεσμα και τον τρόπο με τον οποίο κύλησε αυτή η διαδικασία μέχρι να πάμε στις κάλπες, έχετε σκεφτεί αν εσείς ο ίδιος Στέφανος Κασελάκης έκανε κάποιο λάθος; Δηλαδή αν μήπως υπήρξε μια υπερεπένδυση σε αυτό που περιγράφηκε, δεν θέλω να υιοθετήσω απολύτως τον όρο, ως lifestyle, δεν λέω κάτι που δεν έχετε ξανακούσει ή μήπως ο εγκλωβισμός σας σε «στην ατζέντα του πόθεν έσχες» με την παρέλαση εκατομμυρίων και ακινήτων τις τελευταίες μέρες, δηλαδή μήπως εσείς ως αρχηγός, γιατί ο αρχηγός βάζει τη σφραγίδα του στο αποτέλεσμα, κΚάνατε κάποιο λάθος;

Στ. Κασσελάκης: Έχω κάνει πάρα πολλά λάθη και έχω κάνει πάρα πολλά καλά, γι αυτό και έχουμε αντέξει και είμαι υπερήφανος που δεν αλλάξαμε την πυξίδα μας. Βγάλαμε για πρώτη φορά θετική ατζέντα με φιλολαϊκές πολιτικές, μας έλεγαν λεφτόδεντρα. Τους έχω προκαλέσει ξεκάθαρα να πάμε μαζί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, να φέρουν όσους θέλουν οικονομέτρες, θέλουν να φέρουμε και έναν σύμβουλο από το εξωτερικό; Ας φέρουν. Δεν είναι δυνατόν να λένε λεφτόδεντρα προεκλογικά…

Γ. Πρετεντέρης: Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο θα σας φωνάξουν σε επιτροπή στη Βουλή να δώσετε εξηγήσεις.

Στ. Κασσελάκης: Άρα είμαι πολύ υπερήφανος για το γεγονός ότι κάναμε μια καμπάνια η οποία για πρώτη φορά εδώ και καιρό στο ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με την εκλογή πέρυσι π.χ., έθεσε την ατζέντα. Το 28% δεν βγαίνει σε κενό αέρος, βγαίνει από σκληρή αντιπολίτευση.

Ρ. Τζίμα: Φέρατε την ατζέντα του «πόθεν έσχες» εσείς κύριε Κασελάκη.

Στ. Κασσελάκης: Η Νέα Δημοκρατία την έφερε.

Ρ. Τζίμα: Γι αυτό το λέω επειδή είπατε μόλις ότι βάλαμε την ατζέντα.

Στ. Κασσελάκης: Δε τους είδατε; Ο πρωθυπουργός στη διακαναλική του, οι υπουργοί του, ο κ. Σκέρτσος μετά τα απορρυπαντικά με παρακολουθούσε που πήγαινα, μια γελοιότητα. Εγώ υποσχέθηκα στον κόσμο ότι θα το παρουσίαζα πριν από τις ευρωεκλογές, εάν αυτό απώθησε πολλούς ψηφοφόρους και από εμάς και από τη Νέα Δημοκρατία πλέον είναι στο παρελθόν.

Ρ. Τζίμα: Το αναγνωρίζετε ως λάθος; Δηλαδή έχετε έναν αριστερό ψηφοφόρο στον οποίο απευθύνεστε…

Στ. Κασσελάκης: Αυτό το οποίο λέτε δεν ισχύει γιατί πολύ απλά φάνηκε στις λαϊκές συνοικίες ότι πήγαμε πάρα πολύ καλά και χτίζουμε, αλλά ο κόσμος ξέρει ότι δεν θα τον προδώσω σε αυτό. Αυτό το οποίο πιστεύω έκανε είναι ότι άφησε μια άσχημη γεύση για την πολιτική στη χώρα, στον κόσμο γιατί σου λέει: «Καλά μ αυτό ασχολείστε τώρα όλοι σας; Φτάνει πλέον». Και νομίζω ότι το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα δεν μπορούσε να απαντήσει για την ακρίβεια και για τη φορολογία, που έχουμε καταθέσει προτάσεις και για όλα τα άλλα ζητήματα και ασχολήθηκε με τη δολοφονία χαρακτήρα μου, του ήρθε μπούμερανγκ. Τώρα ο γέγονε γέγονε, δεν πέτυχαν στην δολοφονία χαρακτήρα, στέκομαι όρθιος, το κόμμα μας έκανε μια καμπάνια με απολύτως διαφανείς όρους. Ακόμα αναμένουμε να δούμε τη ρύθμιση χρέους της Νέας Δημοκρατίας…

Ρ. Τζίμα: Δεν ήταν διαφανείς οι όροι της καμπάνιας της Νέας Δημοκρατίας;

Στ. Κασσελάκης: Μαθηματικά πιστεύω είναι ελάχιστες έως μηδενικές οι πιθανότητες τα κονδύλια της Νέας Δημοκρατίας να επαρκούν για τα έξοδά της.

Γ. Πρετεντέρης: Το ξέρετε;

Στ. Κασσελάκης: Ακόμα και για τη διαδικτυακή καμπάνια τους. Δείτε την διαδικτυακή καμπάνια τους, δείτε τι έχουν ξοδέψει στο google.

Γ. Πρετεντέρης: Πέρσι το Σεπτέμβριο παρουσιαστήκαμε σε όλους μας με το, πώς να το πω, με την υπόσχεση, τη δέσμευση ότι θα νικήσετε τον Μητσοτάκη και ότι μπορείτε να το κάνετε. Τέσσερις μήνες μετά, έγινε και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, έγιναν όλα αυτά που συνέβησαν, είπατε ότι θα γίνετε πρωθυπουργός στις άλλες εκλογές. Μετά τις εκλογές αυτές, είπατε - δεύτερη ερώτηση - ότι θα μείνετε και δύο θητείες πρωθυπουργός. Και προχθές, όπως σας διάβασα προηγουμένως τη δήλωση, είπατε ότι θα βγείτε και πρώτος και σε αυτές τις εκλογές. Από τώρα δηλαδή. Αυτά όλα τα βλέπετε να υλοποιούνται;

Στ. Κασσελάκης: Πάλι διαστρεβλώνετε αυτά τα οποία έχω πει.

Γ. Πρετεντέρης: Όχι, τις δηλώσεις σας διάβασα.

Στ. Κασσελάκης: Όχι, διαστρεβλώνετε.


Γ. Πρετεντέρης: Όχι, διάβασα τις δηλώσεις σας.

Στ. Κασσελάκης: Γιατί εγώ δεν είπα ότι σε αυτές τις ευρωεκλογές θα βγούμε πρώτοι.

Γ. Πρετεντέρης: Down Town, 20/5, είναι εφικτό ακόμα να κόψουμε το νήμα πρώτοι. Ε, ελληνικά ξέρω.

Στ. Κασσελάκης: Άλλο εφικτό κι άλλο ότι δεσμεύομαι ότι θα είμαστε οπωσδήποτε.

Γ. Πρετεντέρης: Δεσμεύομαι είπατε για την πρωθυπουργία.

Στ. Κασσελάκης: Είδατε, άρα όντως διαστρεβλώσατε αυτά τα οποία έλεγα. Πάμε λοιπόν παρακάτω.

Γ. Πρετεντέρης: Τα ελληνικά μας δεν είναι ίδια, φαίνεται. Δεν διαστρεβλώνω. Είπα αυτό το οποίο είπα, το οποίο δεν αναφέρεται σε...

Στ. Κασσελάκης: Άλλο τι είναι εφικτό και άλλο το τι πιστεύω και λέω ξεκάθαρα ότι πιστεύω ότι θα γίνει. Λοιπόν, λέω ξεκάθαρα ότι πιστεύω ότι θα κερδίσουμε στις επόμενες εθνικές εκλογές. Το πρώτο βήμα έγινε. Μίκρυνε η διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος, με έναν τρόπο πολύ συνταρακτικό θα έλεγα. Μην ξεχνάμε πως ήτανε 41 με 18.

Ρ. Τζίμα: Κύριε πρόεδρε, θα κερδίσετε τις επόμενες εκλογές ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ή ως αρχηγός πια ενός…

Στ. Κασσελάκης: κ. Πρετεντέρη, επειδή αναφερθήκατε και στα ελληνικά μου…

Γ. Πρετεντέρης: Στα δικά μου αναφέρθηκα

Στ. Κασσελάκης: Είμαι πολύ περήφανος ότι 21 χρόνια στο εξωτερικό δούλεψα και διέπρεψα και ότι έχω γυρίσει στην πατρίδα μου να προσφέρω χωρίς να έχω πάρει ένα ευρώ από δημόσιο χρήμα, ούτε να θέλω να πλουτίσω στις πλάτες του ελληνικού λαού.

Και με μεγάλη χαρά να με διορθώσει όποιος θέλει στα ελληνικά μου στο εξωτερικό και στα γαλλικά και στα γερμανικά και στα αγγλικά και στα ισπανικά, ο ελληνικός λαός θα ξέρει ότι θα τον εκπροσωπήσω άρτια.

Ρ. Τζίμα: Να πάμε παρακάτω αν θέλετε. Είπατε λοιπόν ότι…

Γ. Πρετεντέρης: Την ερώτηση που είπες, ποιανού κόμματος...

Ρ. Τζίμα: Ευχαριστώ για την οδηγία, θα την κάνω αμέσως την ερώτηση.

Γ. Πρετεντέρης: Όχι, θέλω να την ακούσω..

Στ. Κασσελάκης: Αυτή η συνέντευξη δεν έπρεπε να είναι ζωντανή…

Ρ. Τζίμα: Δεν θα την άφηνα έτσι κι αλλιώς την ερώτηση αυτή...

Στ. Κασσελάκης: Θα τη μοντάρουμε νομίζω…

Ρ. Τζίμα: Δεν μοντάρουμε εδώ συνεντεύξεις κ. Κασσελάκη…

Στ. Κασσελάκης: Το ξέρω, το ξέρω

Ρ. Τζίμα: Το ξέρετε και είναι και προς τιμήν σας γιατί έχετε δεχτεί ότι έτσι πρέπει να γίνονται οι συνεντεύξεις.

Στ. Κασσελάκης: Ο κύριος πρωθυπουργός δεν έχει έρθει εδώ ποτέ;

Ρ. Τζίμα: Έχουμε κάνει συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στ. Κασσελάκης: Πριν πόσα χρόνια;

Γ. Πρετεντέρης: Ένα χρόνο, ενάμιση.

Στ. Κασσελάκης: Εδώ γιατί δεν έχει έρθει ζωντανά;

Ρ. Τζίμα: κύριε Κασελάκη τώρα, αυτό είναι το ζήτημά σας; Αλήθεια;

Στ. Κασσελάκης: Όχι.

Ρ. Τζίμα: Πάμε παρακάτω λοιπόν.

Στ. Κασσελάκης: Πάντα λέω την αλήθεια.

Ρ. Τζίμα: Είπατε λοιπόν ότι θα κερδίσετε, ότι ο στόχος παραμένει να κερδίσετε τις επόμενες εκλογές. Και ήθελα να ρωτήσω αν αυτό σκοπεύετε να το κάνετε ή πιστεύετε ότι θα το κάνετε ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ή ως επικεφαλής πια ενός άλλου - θα το πω κόμμα τώρα για την οικονομία των πραγμάτων, γιατί δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα - το οποίο μπορεί και να έχει ενσωματώσει και άλλες πολιτικές δυνάμεις. Γιατί νωρίτερα σας άκουσα στη Βουλή είπατε "αν φτάσουν εκεί τα πράγματα, εγώ θα κατέβω και θα είμαι υποψήφιος".

Στ. Κασσελάκης: Θα σας πω κάτι το οποίο έχω μάθει από την επιχειρηματική μου σταδιοδρομία και κάτι το οποίο έχω μάθει από την πολιτική μου σταδιοδρομία. Από την επιχειρηματική μου σταδιοδρομία έχω μάθει ότι πρέπει να παίρνεις αποφάσεις βάσει δεδομένων και όχι υποθέσεων. Βάσει των παραγόντων που μπορείς να ελέγξεις και όχι βάσει εκείνων που δεν είναι υπό τον έλεγχό σου. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να ελέγξω τι πρόθεση έχει ο υπόλοιπος προοδευτικός κόσμος. Υπάρχουν και πολλές…

Ρ. Τζίμα: Εσείς θα είστε εκεί αν συμβεί…

Στ. Κασσελάκης: Θα εξηγήσω. Λίγη υπομονή, θα δώσω απαντήσεις σε όλα.

Ρ. Τζίμα: Το λέω γιατί ο χρόνος είναι συγκεκριμένος. Επειδή εσείς δεν τον ξέρετε, και σωστά, προσπαθώ να σας ακούσουμε για όσο γίνεται περισσότερα πράγματα.

Στ. Κασσελάκης: Άρα λοιπόν, από τη στιγμή που δεν μπορούμε να βασιστούμε σε προθέσεις άλλων, σε προσωπικές ατζέντες που υπάρχουν στην πολιτική, εμείς πρέπει να προχωρήσουμε ώστε να κάνουμε το κόμμα μας ελκυστικό, ευέλικτο, γειωμένο, όλα αυτά τα οποία ανέφερα σήμερα. Άρα λοιπόν αυτό προχωράμε, αυτό κάνουμε. Το άλλο πράγμα που έχω μάθει από την πολιτική μου σταδιοδρομία είναι ότι πάντα να επενδύεις στη βάση, πάντα να επενδύεις στην κοινωνία. Και αν επενδύσεις στην κοινωνία δεν θα κάνεις λάθος. Μπορεί να κάνεις λάθη στην καθημερινότητά σου. Άρα λοιπόν, θα δώσουμε κάθε δυνατότητα στην κοινωνία να μιλήσει. Συμφωνίες κορυφής δεν θα γίνουν.

Γ. Πρετεντέρης: Άρα προχωράτε μόνοι σας και αν ακολουθήσει η κοινωνία προχωράμε.

Στ. Κασσελάκης: Προχωράμε μόνοι μας, με ανοιχτό μυαλό, με ανοιχτή καρδιά και με ανοιχτές πόρτες. Γιατί είμαστε σίγουροι ότι αν είναι, εάν είναι η κοινωνία να αποφασίσει ότι θέλει ένα μεγαλύτερο σχήμα, μόνη της η κοινωνία να το πει αυτό, απέναντι στη δεξιά πολιτική, τότε προφανώς πρέπει ο ηγέτης αυτού του σχήματος – θεωρητικά, σε αυτό το σενάριο - να έχει νομιμοποίηση από τον λαό.

Ρ. Τζίμα: Άρα θα κατέβετε, ακόμα κι αν χρειαστεί να κατέβετε απέναντι π.χ. στον Νίκο Ανδρουλάκη, λέω εγώ τώρα, κάνω name dropping…

Στ. Κασσελάκης: Δεν χρειάζεται όμως αυτό το σενάριο. Σας λέω ένα θεωρητικό σενάριο, επειδή πολλοί, πίσω από κλειστές πόρτες, σχεδιάζουνε…

Ρ. Τζίμα: Ποιος το κάνει αυτό; Υπήρχε ένα δημοσίευμα, της «Απογευματινής»…

Στ. Κασσελάκης: …πάει μια καρέκλα από εκείνον στον άλλον. Ο κόσμος τα έχει σιχαθεί αυτά.

Ρ. Τζίμα: Πιστεύετε ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι σε κάποια συνεννόηση με τη Νέα Αριστερά κύριε πρόεδρε;

Στ. Κασσελάκης: Με ρωτήσατε για ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά. Έχουν ακουστεί πολλά, έχουν γραφτεί πολλά. Δεν θέλω να σχολιάσω επί τούτου κάτι παραπάνω, πέρα από το να πω ότι θεωρώ ότι η νέα Αριστερά πρέπει να επιστρέψει τις έδρες της. Είχε μια ευκαιρία να αποδείξει την απήχησή της - τώρα μιλάμε εδώ για σχεδόν όλο το υπουργικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο είχε συνταχθεί απέναντί μου στις εσωκομματικές εκλογές. Κέρδισα δίκαια, από τη βάση του κόμματος. Προσπάθησα ειλικρινά να μπορούμε να προχωρήσουμε.

Ρ. Τζίμα: Θεωρείτε ανήθικο αυτό που έκαναν, κ. Κασσελάκη; Αυτός θα ήταν ο χαρακτηρισμός;

Στ. Κασσελάκης: Αυτό το λέει η κ. Αναγνωστοπούλου η ίδια, η οποία έλεγε πριν από ένα χρόνο του κ. Γεωργούλη, ότι θεωρεί ότι είναι ανήθικο να κρατάς την έδρα γιατί εκλέγεσαι με τη σημαία ενός κόμματος. Σήμερα λοιπόν ξέρουμε, μετά από αυτή τη διάσπαση και από τις εκλογές που περάσαμε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα έχει πολύ μεγάλες δυνάμεις. Για ποιο λόγο όλα αυτά;

Ρ. Τζίμα: Παρ' όλα αυτά, στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεχτεί τον κ. Κουρουμπλή με την έδρα από το ΠΑΣΟΚ, είχε δεχτεί την κυρία Σακοράφα…

Γ. Πρετεντέρης: Είπατε ο Τσίπρας δεν θα ανακατευθεί καθόλου και δεν θα σας αμφισβητήσει μετά τις εκλογές. Το είχατε πει πριν από ένα μήνα ότι δεν θα ανακατευθεί μετά τις εκλογές και δεν σας αμφισβητεί.

Στ. Κασσελάκης: Το ανακατευτεί δεν ξέρω αν το είπα, αλλά..

Γ. Πρετεντέρης: Αυτό, την έκφραση…

Στ. Κασσελάκης: Αυτό το οποίο είπα ήταν ότι ο ίδιος μου είχε πει ότι δεν επιθυμούσε να γίνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Γ. Πρετεντέρης: Προφανώς.

Στ. Κασσελάκης: Και μάλιστα να σας πω και κάτι, αυτό είναι και λογικό, διότι κανείς δεν τον ώθησε να παραιτηθεί. Μόνος του ήθελε να φέρει την ανανέωση. Εάν επιθυμούσε να μείνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έμενε. Κι όχι μόνο αυτό, εγώ του είχα πει τότε, πριν από ένα χρόνο, ότι είμαι μέσα να τα αλλάξουμε όλα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ήξερε ότι ήμουν στρατιώτης.

Ρ. Τζίμα: Ο κ. Τσίπρας μπορεί να κατέβει για την ηγεσία αυτού του νέου σχήματος της Κεντροαριστεράς; Και θα κατεβαίνατε απέναντί του υποψήφιος, κ. Κασσελάκη;

Στ. Κασσελάκης: Είμαι σίγουρος ότι αυτά τα σενάρια θα γράφονται και θα γράφονται. Εγώ αυτό που βλέπω είναι έναν άνθρωπο που κυβέρνησε έντιμα τη χώρα.

Ρ. Τζίμα: Άρα μπορεί, δικαιούται, όχι;

Στ. Κασσελάκης: Όλοι οι Έλληνες πολίτες δικαιούνται. Αυτό που σας λέω είναι ότι προσωπικά θα συνεχίσω να κάνω αυτό που ξέρω ότι έχει ανάγκη η κοινωνία. Να έχει ένα ένα κόμμα ανεξάρτητο, φιλολαϊκό, φιλεργατικό, φιλοευρωπαϊκό - όχι από τη συνεργασία που θα κάνει τώρα η δεξιά με την ακροδεξιά. Και ένα κόμμα το οποίο θα πάρει στάσεις που είναι ηθικές, στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Για την Παλαιστίνη αναφερθήκατε πριν. Λέγατε πριν, πριν έρθω, για το στίγμα, είναι προϋπόθεση και ούτω καθεξής. Δεν μπορώ προσωπικά να είμαι πρόεδρος ενός κόμματος που δεν στέκεται στο πλευρό ενός λαού που αυτή τη στιγμή δολοφονείται.

Γ. Πρετεντέρης: Αυτό αφορά εσάς.

Στ. Κασσελάκης: Άρα σας λέω ξεκάθαρα, υπάρχουν μερικά πράγματα στα οποία δεν χωρούν εκπτώσεις.

Γ. Πρετεντέρης: Σήμερα διάβαζα στην «Καθημερινή» μια δήλωσή σας - μου είχε διαφύγει, οφείλω να ομολογήσω – όπου είπατε ότι δεν θα κατέβει ο Μητσοτάκης στις άλλες εκλογές.

Στ. Κασσελάκης: Ναι, δεν θεωρώ ότι….

Γ. Πρετεντέρης: Το έχετε ως πληροφορία, θέλω να πω…

Στ. Κασσελάκης: Όχι βέβαια, δεν είμαι στο μυαλό του κυρίου Μητσοτάκη - εν αντιθέσει με εκείνον, δεν έχω predator εγώ στα τηλέφωνα των άλλων. Θεωρώ ότι αυτό το οποίο συνέβη σε αυτές τις εκλογές είναι μη αναστρέψιμο για τον ίδιο. Και γι' αυτό που σας είπα πριν, και δεν τελείωσα την πρότασή μου, για τον ανασχηματισμό. Για να μπορεί να πετύχει αυτή η κυβέρνηση πρέπει να κάνει μια στροφή 180 μοίρες στις βασικές πολιτικές της, π.χ. στην αισχροκέρδεια στις τράπεζες, στη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, στην αισχροκέρδεια στο ρεύμα. Άρα λοιπόν, από τη στιγμή που δεν θα το κάνει αυτό, πάει να πει ότι θα έχει φτωχοποιηθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, το οποίο πάει να πει ότι τότε θα πρέπει εμείς να αναλάβουμε τα ηνία της χώρας.

Ρ. Τζίμα: Κύριε Πρόεδρε, την επόμενη εβδομάδα θα είναι η πρώτη εκδήλωση του Ινστιτούτου του κ. Τσίπρα. Γνωρίζω ότι έχετε λάβει πρόσκληση, όπως νομίζω και ο πρωθυπουργός, όπως οι αρχηγοί κομμάτων, πολύς κόσμος πολιτικός. Θα πάτε;

Στ. Κασσελάκης: Φυσικά σκοπεύω να πάω. Κοιτάμε και το πρόγραμμά μου, διότι υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα αυτή τη στιγμή στον αέρα, αλλά προφανώς έχω σκοπό να είμαι παρών. Και επίσης θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντική αυτή η πρωτοβουλία που αναλαμβάνει.

Γ. Πρετεντέρης: Και θα μιλήσετε εκεί δηλαδή, ή θα πάτε απλώς;

Στ. Κασσελάκης: Όχι.

Γ. Πρετεντέρης: Δεν θα μιλήσετε; Δεν σας ζητήθηκε να μιλήσετε στο συνέδριο;

Στ. Κασσελάκης: Όχι, δεν θα μιλούσα γιατί δεν είναι σωστό σε ένα ινστιτούτο που φέρει το όνομά του και που έχει έναν σκοπό, έναν στόχο πολύ μεγαλύτερο από τα εσωτερικά μας, εντός της Ελλάδας, να το πολιτικοποιήσουμε με μια δική μου ομιλία. Δεν είναι εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ αυτή. Είναι εκδήλωση ενός πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος έχει αφήσει μια παρακαταθήκη. Ο ίδιος έχει παραδεχτεί λάθη, αλλά έχει αφήσει και μια παρακαταθήκη. Από το «μαξιλάρι» μέχρι τις Πρέσπες, οι οποίες δυστυχώς για άλλη μια φορά μας χτύπησαν στη Μακεδονία, αλλά τουλάχιστον υπήρξαμε έντιμοι προς τον ελληνικό λαό.

Ρ. Τζίμα: Κύριε Κασελάκη, ευχαριστούμε πάρα πολύ που ήσασταν εδώ.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη