Αμερικανικές εκλογές: Χορός εκατομμυρίων δολαρίων πάνω από τον Λευκό Οίκο



Τρελά λεφτά «σφυρίζουν» πάλι πάνω από τα κεφάλια των Αμερικανών ψηφοφόρων την ώρα που η συντριπτική πλειονότητά τους προσπαθεί να κρατηθεί απ’ ό,τι έχει απομείνει από το πάλαι ποτέ «αμερικανικό όνειρο», καθώς τα επιτελεία των προεκλογικών εκστρατειών Μπάιντεν και Τραμπ έχουν ξαμοληθεί σε ένα ανελέητο κυνήγι συγκέντρωσης πολιτικού χρήματος για τις ανάγκες της επιχείρησης επηρεασμού της κοινής γνώμης.

Αποτελεί κοινό μυστικό, όπως εύστοχα σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα το «ιερό δολάριο» είναι αυτό που κρίνει ποιος θα γίνει ο «βασιλιάς» του Λευκού Οίκου και η συγκέντρωση χρήματος είναι μια καθοριστική προϋπόθεση που κρίνει την τύχη ενός υποψηφίου. 

Φυσικά, αυτοί που συμμετέχουν ως ενεργά στοιχεία στην κούρσα του πολιτικού χρήματος δεν είναι άλλοι από ορισμένους πολύ σημαντικούς παράγοντες στην κορυφή της οικονομικής και επιχειρηματικής πυραμίδας των ΗΠΑ, για τα συμφέροντα των οποίων η νίκη ή η ήττα του ενός ή του άλλου υποψηφίου μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας. 

Προφανώς όταν κάποιος σπεύδει να χρηματοδοτήσει την κούρσα ενός υποψήφιου Προέδρου με κάποια εκατομμύρια αναμένει να έχει την ανάλογη «ανταπόδοση» αργότερα -αν κατορθώσει να εκλεγεί- σε επίπεδο χάραξης πολιτικής. Με άλλα λόγια, αν δεν μπορούν να ευνοηθούν οι δραστηριότητες και τα συμφέροντά του, τουλάχιστον να μην θίγονται.

Ετσι λοιπόν ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ, που θα δώσουν... επαναληπτικό αγώνα στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, εξασφάλισαν το τελευταίο διάστημα οικονομική υποστήριξη από διάφορους δισεκατομμυριούχους. 

Όπως αποκάλυψε την Πέμπτη η Washington Post, ο Δημοκρατικός Πρόεδρος μπορεί να λογαριάζει στην υποστήριξη του δισεκατομμυριούχου Μάικλ Μπλούμπεργκ, του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης, ο οποίος διέθεσε τους τελευταίους μήνες περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια σε οργανώσεις υποστήριξης της υποψηφιότητας του Μπάιντεν. «Στάθηκα στο πλευρό του το 2020 και είμαι υπερήφανος που το κάνω πάλι» τόνισε ο Νεοϋορκέζος επιχειρηματίας μιλώντας στην εφημερίδα.

Επίσης, η δισεκατομμυριούχος πρώην σύζυγος του αφεντικού της Microsoft, του Μπιλ Γκέιτς, η Μελίντα, κάλεσε τους Αμερικανούς να ψηφίσουν τον Τζο Μπάιντεν τον Νοέμβριο αλλά δεν αποκάλυψε αν -και πόσα- έδωσε για την εκστρατεία επανεκλογής του απερχόμενου Προέδρου. 

Η Γκέιτς αποχώρησε φέτος από το φιλανθρωπικό ίδρυμα που ίδρυσε με τον πρώην σύζυγό της έχοντας στον προσωπικό «κουμπαρά» της για τις φιλανθρωπικές και άλλες δραστηριότητές της 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Διαδυκτιακός βομβαρδισμός


Την ίδια ώρα, η κεντρική επιτροπή συγκέντρωσης δωρεών για την υποψηφιότητα του Μπάιντεν, η αποκαλούμενη SuperPAC, μαζεύει εκατομμύρια δολάρια από διάφορους μεγάλους και μικρούς δωρητές με στόχο να χτυπήσει τη «μηχανή» αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία βομβαρδίζει ασταμάτητα το αμερικανικό κοινό με έναν καταιγισμό viral βίντεο.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες μεταξύ των Δημοκρατικών και των χορηγών του Μπάιντεν ότι ο ίδιος και η εκστρατεία του χάνουν τον «βιντεοπόλεμο» που έχει εξαπολύσει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα παρουσιάζοντάς τον ως έναν πολύ ηλικιωμένο άνθρωπο που έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα.

Οι Δημοκρατικοί λένε χαρακτηριστικά ότι παίζουν σε ένα «γήπεδο» με ελάχιστους κανόνες ή μεθόδους αστυνόμευσης όσον αφορά το ψεύτικο και παραπλανητικό περιεχόμενο πριν αυτό φτάσει στα smartphones δεκάδων εκατομμυρίων Αμερικανών. 

Υποστηριζόμενη από ανθρώπους της τεχνολογικής βιομηχανίας, όπως ο συνιδρυτής του Facebook Ντάστιν Μόσκοβιτς και ο ιδρυτής του LinkedIn Ριντ Χόφμαν, η ομάδα Μπάιντεν για τα social media έχει συγκεντρώσει ως τώρα τουλάχιστον 10 εκατομμύρια δολάρια με στόχο να προσλάβει ειδικούς που θα αναλύσουν τους αλγόριθμους οι οποίοι βοηθούν τον Τραμπ και τους συμμάχους του να κυριαρχούν στις πλατφόρμες βίντεο. Σχεδιάζει επίσης να συνεργαστεί με αριστερούς influencers για τη δημιουργία και τη διάδοση νέου περιεχομένου που θα είναι κολακευτικό για τον Πρόεδρο.

Τραμπ και υπερπλούσιοι

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ, αν και δισεκατομμυριούχος ο ίδιος, εξασφάλισε τελευταία σημαντική χρηματοδοτική υποστήριξη από τον Τίμοθι Μέλον, πρόεδρο και πλειοψηφικό ιδιοκτήτη της Pan Am Systems, μιας εταιρείας χαρτοφυλακίου με έδρα το Πόρτσμουθ του Νιου Χάμσαϊρ, ο οποίος είναι παράλληλα και κληρονόμος μιας τεράστιας τραπεζικής περιουσίας δημιουργημένης στα τέλη του 19ου αιώνα. 

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των New York Times, ο εν λόγω επιχειρηματίας δώρισε 50 εκατομμύρια δολάρια σε ομάδα υποστήριξης του πρώην Προέδρου την επομένη της καταδίκης του στη Νέα Υόρκη, στα τέλη Μαΐου, για την πολύκροτη «υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς».

Επίσης, οι δισεκατομμυριούχοι δίδυμοι Τάιλερ και Κάμερον Γουίνκλβος, ιδρυτές της εταιρείας κρυπτονομισμάτων Gemini, ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι έδωσαν με τη σειρά τους 1 εκατομμύριο δολάρια σε bitcoin για την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Τραμπ. 

Οι δύο αδελφοί, των οποίων η εταιρεία ήρθε σε διακανονισμό με τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές Αρχές τον Φεβρουάριο έπειτα από καταγγελίες εναντίον της για διάφορα αδικήματα, ανακοίνωσαν τις δωρεές σε αναρτήσεις τους στην πλατφόρμα X, αλλά δεν διευκρίνισαν πού ακριβώς έδωσαν τα χρήματα. 

Σε ανάρτησή του ο Τάιλερ Γουίνκλβος υποστήριξε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει «κηρύξει ανοιχτά τον πόλεμο κατά των κρυπτονομισμάτων», ενώ αντίθετα ο Τραμπ είναι «υπέρ του bitcoin, των κρυπτονομισμάτων και των επιχειρήσεων».

Η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν επιτίθεται συχνά στον Ντόναλντ Τραμπ για τις σχέσεις του με τους υπερπλούσιους κατηγορώντας τον πως «πουλάει την Αμερική στους μεγαλύτερους δωρητές του». 

Ωστόσο, σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη εξέφραζε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι συγκέντρωσε πάνω από 85 εκατομμύρια δολάρια τον Μάιο και στις αρχές Ιουνίου είχε διαθέσιμα συνολικά 212 εκατομμύρια.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη