ΠΑΣΟΚ: Ο Ανδρουλάκης ξαναμετρά τις δυνάμεις του και «πνίγει» τις διαγραφές


Αιφνιδιασμένος από το μέγεθος του σφυροκοπήματος κριτικής που δέχτηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο, ο Νίκος Ανδρουλάκης μετράει τις δυνάμεις του και εξετάζει τι θα εισηγηθεί και τι ελιγμούς θα έχει στη φαρέτρα του για την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, όπου θα κριθούν τα πάντα για το πώς θα προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. στις κάλπες.

Με τη δευτερολογία του στη βαριά συνεδρίαση της Τετάρτης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι δεν υπολόγιζε πως το εσωκομματικό μέτωπο που ζητά εκλογές θα διευρυνόταν. Προφανώς αυτό δεν αφορά τοποθετήσεις στελεχών όπως της Ν. Γιαννακοπούλου ή του Οδ. Κωνσταντινόπουλου, τις οποίες αξιολογεί όχι τόσο ως προς το περιεχόμενο, αλλά ως τακτικισμούς. 

Αντίθετα, η απρόσμενα έντονη κριτική που δέχτηκε από την παλιά φρουρά, τον Κ. Σκανδαλίδη, τον Π. Ευθυμίου ή και τον Π. Κουκουλόπουλο, είχε διαφορετικό βάρος για τον Ν. Ανδρουλάκη, και μάλιστα αυτό ήταν που έδωσε και τον τόνο της σοβαρότητας της κατάστασης.

Κατόπιν αυτών, προσπάθησε να αλλάξει τον τόνο της απειλής για διαγραφές που είχε εξαπολύσει στην τηλεοπτική συνέντευξή του - κάτι που λειτούργησε ως λάδι στη φωτιά των αντιδράσεων που φούντωσαν εις βάρος του στην κρίσιμη κοινή συνεδρίαση Π.Σ.-Κ.Ο. όπου είχε ανάγκη από περισσότερους συμμάχους.

«Διαγραφές: Έχω κάνει τόσες πολλές που τι να πω; Τι να πω; Φοβερό! Δηλαδή τι θα κάνει ένα κόμμα εάν πάρουν δημοκρατικά απόφαση τα όργανα και την επόμενη μέρα έχουμε πάλι τα ίδια; Πρέπει να φτάσουμε εκεί που ήμασταν πριν 15 χρόνια;» είπε.

Πέρα από την έντονη δυσαρέσκεια που είχε εκφράσει ο Κ. Σκανδαλίδης για τις διαγραφές, χαρακτηριστικό της δυσφορίας που προκάλεσαν στο εσωτερικό οι σχετικές δηλώσεις Ανδρουλάκη ήταν και το σχόλιο του Φίλιππου Σαχινίδη, ότι «αν δείτε τον Κιμ Γιονγκ Ουν να χτυπάει και να κρυφοκοιτάζει εδώ μέσα, μην παραξενευτείτε. Θα είναι γιατί θέλει να πάρει μαθήματα από το πώς λειτουργεί το κόμμα».

Όμως ενδεικτικό της πίεσης στην οποία βρίσκεται ο Ν. Ανδρουλάκης είναι και το γεγονός ότι στη δευτερολογία του αναγκάστηκε να αναφερθεί για πρώτη φορά στο σενάριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «σήμερα είμαστε 2 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ κι ακόμη και αν ανοίξει ένας διάλογος με τις προοδευτικές δυνάμεις, δεν θα ανοίξει με ένα ΠΑΣΟΚ χωρίς δύναμη, χωρίς τη δυνατότητα να βάλει πρωταγωνιστικά την ατζέντα του».

Ο Ν. Ανδρουλάκης προανήγγειλε ότι θα προσπαθήσει «η πρόταση στην Κεντρική Επιτροπή να είναι όσο γίνεται πιο ενωτική και να καλύψει όλα όσα συζητήσαμε. Να βάλουμε και την πολιτική και τα πρόσωπα στην κρίση του λαού της παράταξης».

Ο εκπρόσωπος Τύπου Θ. Γλαβίνας περιέγραψε (ρ/σ Παραπολιτικά) ότι στην ΚΠΕ «θα κάνει μια τέτοιου είδους πρόταση για τα επόμενα βήματα και το πώς βλέπει ο ίδιος το ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα, για το πώς πρέπει να προχωρήσει, για το πώς θα είναι η διαδικασία των όποιων συγκλήσεων και συζητήσεων στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο».
Τρία σενάρια για κάλπες

Ως προς τον χρόνο της εκλογής αρχηγού από τη βάση, ερωτηθείς αν θα υπάρξουν κάλπες μέσα στο καλοκαίρι ο Θ. Γλαβίνας ανέφερε ότι «πρωτεύει να πάμε στην Κ.Ε. και να συζητήσουμε».

Από την πλευρά του ο Π. Γερουλάνος επισήμανε (ΕΡΑ) ότι «υπάρχουν πολλά σενάρια πάνω στο τραπέζι. Ένα σενάριο είναι, για παράδειγμα, να πάμε άμεσα σε εκλογές. Δεύτερο σενάριο, να πάμε σε εκλογές μετά το καλοκαίρι και τρίτο σενάριο είναι να κάνουμε μια συνδιάσκεψη και μετά να πάμε σε εκλογές».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «όσο πιο γρήγορα γίνει η εκλογική αναμέτρηση, διασφαλίζοντας μεγάλη συμμετοχή, τόσο το καλύτερο». Ούτε χθες άνοιξε τα χαρτιά του για πιθανή υποψηφιότητά του: «Αυτό θα το αφήσουμε για όταν θα έρθει ο χρόνος (...)». Έδωσε προτεραιότητα στις αλλαγές που χρειάζονται, σχολιάζοντας καυστικά πως «αν ένα πρόσωπο έρθει αύριο, πάρει το ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ συνεχίσει να λειτουργεί έτσι, σας διαβεβαιώ ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ο ίδιος να ήταν δεν θα πήγαινε το ΠΑΣΟΚ σε νίκη στις επόμενες εκλογές».

Εμφαση στην αλλαγή πολιτικής αλλά προς άλλη κατεύθυνση συνεχίζει να ζητά και η Ν. Γιαννακοπούλου - η οποία συγκαταλέγεται στα στελέχη που άλλοι βουλευτές σχολίασαν στη συνεδρίαση ότι με το φλερτ τους με τη Ν.Δ. μπέρδεψαν το στίγμα του ΠΑΣΟΚ. Είπε (ρ/σ Παραπολιτικά) ότι αυτές τις πολιτικές που χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υλοποιήσει ο Ανδρουλάκης.

Εκείνη ζήτησε εκλογές το φθινόπωρο «για να υπάρχει δυνατότητα να δούμε, να μην είναι μια πασαρέλα υποψηφίων, αλλά να γίνει μια πολιτική τοποθέτηση και το τι εκφράζει ο κάθε υποψήφιος πολιτικά». «Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για έναν αρχηγό» σχολίασε και ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος, δηλώνοντας υπέρ κάλπης το επόμενο εξάμηνο.

 

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη