Ανασχηματισμός: Όμηρος εσωκομματικών ισορροπιών ο Μητσοτάκης


Παγωμάρα επικρατεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του ανασχηματισμού.

Αν και από το Μαξίμου είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες για ριζικές και δομικές αλλαγές, στην πραγματικότητα ο πρωθυπουργός προχώρησε σε «ανακύκλωση προσώπων» και «θυσίασε» κάποιους υπουργούς για να προστατεύσει τη ήδη πληγωμένη του εικόνα, η οποία μετά το ηχηρό χαστούκι των ευρωεκλογών, έχει δεχτεί τεράστιο πλήγμα.

«Θυσιάστηκε» ο Σκρέκας

Συγκεκριμένα μία αλλαγή που έγινε για να φύγουν οι ευθύνες από τον πρωθυπουργό είναι αυτή του Κώστα Σκρέκα, ο οποίος απομακρύνθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης. 

Ο υπουργός που έγινε συνώνυμο της ακρίβειας, ήταν η πιο σημαντική «θυσία», καθώς σύμφωνα και με τις μετρήσεις του Μαξίμου, η ακρίβεια «θέρισε» τα εκλογικά ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Ανάπτυξης το ανέλαβε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος επιστρέφει στην κυβέρνηση.

Εκτός Μιχαηλίδου, Αυγενάκης και Καιρίδης

Επίσης, στις αλλαγές που έγιναν, αξίζει να αναφέρουμε ότι εκτός της κυβέρνησης βρέθηκαν και η Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Λευτέρης Αυγενάκης και ο Δημήτρης Καιρίδης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να πετάξει από πάνω του τις ευθύνες που έχει για το γεγονός, ότι οι αγρότες βρέθηκαν μαζικά στους δρόμους όλης της Ελλάδας. Επίσης, θέλει να περάσει το μήνυμα ότι σε ότι αφορά το μεταναστευτικό θα συνεχιστεί μία σκληρή γραμμή, θέλοντας να κλείσει τα το μάτι, στα δεξιά ακροατήρια.
Επιβράβευση του «υπουργού της συγκάλυψης»

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός «επιβράβευσε» τον Γιώργο Φλωρίδη, τον επονομαζόμενο και ως «υπουργό της συγκάλυψης» της τραγωδίας των Τεμπών.

Είναι ο άνθρωπος που ενώ καθημερινά γίνονταν αποκαλύψεις για την διαδικασία του μπαζώματος του τραγικού σημείου των Τεμπών και 1,5 εκατομμύριο πολιτών ζητούσε μέσα από ψήφισμα δικαιοσύνη, υποστήριζε ότι η κυβέρνηση τα «κάνει όλα καλά».

Κελέτσης: «Με έκοψε» γιατί δεν ψήφισα για τα ομόφυλα ζευγάρια»

Η ένταση που έχει προκληθεί στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης αποτυπώνονται με τον πιο καθαρό τρόπο από τον απερχόμενο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Κελέτση, ο οποίος είπε μέσα από ανάρτησή του, ότι «κόπηκε» από το πρωθυπουργό, επειδή δεν ψήφισε το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.

Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι «γνώριζα τις ευθύνες και τις αποδέχθηκα», αναφέρει μεταξύ άλλων εξηγώντας ότι «κόπηκε» επειδή δεν ψήφισε τον νόμο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «λυπάμαι που δεν μπόρεσα να ικανοποιήσω την επιθυμία του Πρωθυπουργού να ψηφίσω το νόμο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών όπως μου ζήτησε όταν με κάλεσε στο Πρωθυπουργικό γραφείο στις 16/1/24, γιατί όπως του εξήγησα αντιτίθεται στις αρχές και τις αξίες που πάγια υπηρετώ».

Μάλιστα, πηγές του Μαξίμου ανέφεραν ότι η αποχώρηση του κ. Κελέτση οφείλεται «στην αναποτελεσματικότητα, και όχι επειδή δεν ψήφισε το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών όπως ανέφερε ο ίδιος».

Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι ο Λευτέρης Αυγενάκης μετά την απομάκρυνση του, ενώ έκανε ανάρτηση στα σόσιαλ, δίχως να αναφέρει πουθενά το όνομα του πρωθυπουργού.

Σήμερα, στις 10:00 συνεδριάζει το νέο υπουργικό συμβούλιο, με το κλίμα στη κοινοβουλευτική ομάδα να είναι «παγωμένο». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φοβάται ότι το επόμενο διάστημα θα δημιουργηθούν οι όροι για περαιτέρω πολιτική φθορά, ενώ οι διαφορετικές ομαδοποιήσεις κινούνται και προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη