Υπουργείο Εργασίας: Με εγκύκλιο φέρνουν 9ωρο και απλήρωτες ώρες εργασίας


Το υπουργείο Εργασίας όχι μόνο καθιερώνει το 9ωρο στη βιομηχανία, αλλά η έξτρα ώρα θα είναι απλήρωτη για τους εργαζόμενους. Πρόκειται για εγκύκλιο που υπογράφει η γενική γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων, Άννα Στρατινάκη λίγες μόλις μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τη Νίκη Κεραμέως.

Η σχετική εγκύκλιος που υπογράφτηκε με αφορμή την ψηφιακή κάρτα εργασίας αναφέρει:

«Η βιομηχανία είναι ένας κλάδος οικονομικής δραστηριότητας, στον οποίο ενδέχεται να απαιτείται χρόνος προετοιμασίας των εργαζομένων, πριν την ανάληψη υπηρεσίας και μετά την λήξη της.

Στην περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο, ο χρόνος αυτός, ο οποίος δεν δύναται να υπερβαίνει τα 30’ λεπτά προ της έναρξης και τα 30’ λεπτά μετά τη λήξη της εργασίας (εκτός αν απαιτείται μεγαλύτερος χρόνος προετοιμασίας που δικαιολογείται από αντικειμενικούς λόγους και μπορεί να αποδειχτεί κατά την ελεγκτική διαδικασία), δεν αποτελεί χρόνο εργασίας και συνεπώς η σήμανση της ψηφιακής κάρτας για την εν λόγω κατηγορία εργαζομένων θα πρέπει να λαμβάνει χώρα:

  • Κατά την έναρξη της εργασίας, μετά το πέρας της ολοκλήρωσης του χρόνου προετοιμασίας για ανάληψη υπηρεσίας και
  • Κατά την λήξη της εργασίας, πριν την έναρξη του χρόνου προετοιμασίας για αποχώρηση».

Δηλαδή το υπουργείο Εργασίας κάνει δώρο μία ώρα εργασίας στους εργοδότες, με τους εργαζόμενους να μένουν απλήρωτοι για την παραπάνω εργασία.

Αναλυτικά η εγκύκλιος:



Γιώργος Γαβρήλος: «Οριστικό ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων και περαιτέρω φτωχοποίηση των εργαζομένων»

«Το οριστικό ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων και η περαιτέρω φτωχοποίηση των εργαζομένων είναι το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε πια από την ΝΔ» τονίζει ο Γιώργος Γαβρήλος. Όπως σημειώνει ο τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε σε άλλη μια καταστρατήγηση δικαιώματος των εργαζομένων .

«Ενώ ακόμη καλά- καλά δεν έχει αναλάβει καθήκοντα η νέα υπουργός, η πρόσφατη Εγκύκλιος (Α.Δ.Α.: 9ΑΥΝ46ΝΛΔΓ-ΥΓΜ, Α.Π. 37271/21-06-2024) που εκδόθηκε από την ΓΓ. Εργασιακών Σχέσεων και έχει σαν θέμα την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, ορίζει τον χρόνο προετοιμασίας των εργαζομένων στην βιομηχανία, ουσιαστικά, ως χρόνο μη εργασίας, με αποτέλεσμα μια περίπου ώρα που αυτοί βρίσκονται εντός της επιχείρησης και ετοιμάζουν τα απαραίτητα για την έναρξη ή λήξη της βάρδιας, είναι μια ώρα απλήρωτη, προς όφελος των εργοδοτών» αναφέρει ο Γιώργος Γαβρήλος και προσθέτει:

«Περαιτέρω, η συγκεκριμένη εγκύκλιος που έρχεται να εφαρμόσει στην πράξη τους Νόμους Γεωργιάδη και Χατζηδάκη για την 6ημερη εργασία και την ψηφιακή κάρτα (4808/2022 και 5053/2023), αποτελεί μνημείο στοχευμένης ασάφειας. Έτσι ενώ η ψηφιακή κάρτα παρουσιάζεται ως μια μεγάλη καινοτομία της κυβέρνησης, φαίνεται ξεκάθαρα πως όλα λειτουργούν προς όφελος των εργοδοτών και προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ελαστικοποίησης της εργασίας.

Την ώρα λοιπόν που ο βιομηχανικός εργάτης δεν θα πληρώνεται αυτά τα 60 λεπτά που θα βρίσκεται στον χώρο εργασίας του, αφού δεν χρειάζεται να χτυπά την ψηφιακή κάρτα κατά την είσοδο του παρά μόνο με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο εργαζόμενος με τηλεργασία ή όσοι δεν έχουν σταθερό τόπο εργασίας και μετακινούνται συχνά για λόγους που εμπίπτουν στα καθήκοντά τους, δεν υπόκεινται καν σε ψηφιακό έλεγχο του ωραρίου τους, αφήνοντας ανεξέλεγκτο το πεδίο για καταπάτηση αυτού. Ενώ, εκτός των άλλων, δίνεται σκανδαλωδώς η «δυνατότητα» στους εργοδότες να μην καταχωρούν εκ των προτέρων το ωράριο, τις αλλαγές ή τις υπερωρίες που θα χρειαστεί να κάνει κάποιος εργαζόμενος, αλλά μέσα σε διάστημα που να μην ξεπερνά τον μήνα, αφού ήδη δηλαδή αυτές οι ώρες έχουν πραγματοποιηθεί, χωρίς καμία εξασφάλιση ότι θα έχουν κιόλας τηρηθεί τα όσα προβλέπονται στο συμφωνημένο ωράριο.

Είναι προφανές πια πως η κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στο τιμόνι του υπουργείου, υλοποιεί ένα σταθερό σχέδιο απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, που φέρνει τους εργαζόμενους συνεχώς σε δυσχερέστερη θέση, δωρίζοντας διευκολύνσεις στους μεγαλο-εργοδότες. Το οριστικό ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων και η περαιτέρω φτωχοποίηση του κόσμου της εργασίας είναι το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε πια από την ΝΔ» καταλήγει ο τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη