Ανοίγει τα χαρτιά του ο Κασσελάκης για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ – Φέρνει εξελίξεις η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας


Με έντονο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ (στις 17:30) υπό τον Στέφανο Κασσελάκη.

«Θα ανακοινώσω γενικότερα τις σκέψεις μου… Από εκεί και πέρα θα προχωρήσουμε με το χρονοδιάγραμμά μας -όπως είχα δεσμευτεί και στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου- σε καταστατικό Συνέδριο, το οποίο θα εκσυγχρονίσει όλη τη δομή του κόμματος και θα είναι προσκλητήριο σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες το φθινόπωρο» είπε χθες στα Παραπολιτικά.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται πως σήμερα θα περιγράψει το πως οραματίζεται τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής, αφού είναι ήδη γνωστό ότι επιθυμεί να πραγματοποιήσει δομικές αλλαγές στο κόμμα.

«Θα υπάρξει και εκλογή νέων Οργάνων. Άρα θα στελεχωθεί το κόμμα εκ νέου με μια νέα φρέσκια δομή, με ψηφιακά εργαλεία, με ένα πλατύ ακροατήριο και πιστεύω ότι ο κόσμος θα ανταμείψει το γεγονός ότι βάζουμε αξιοκρατία, προσφορά και αμεσοδημοκρατία πάνω από την κομματική επετηρίδα» ανέφερε χαρακτηριστικά στη χθεσινή του συνέντευξη.

Και εδώ, η φράση που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα είναι η «αμεσοδημοκρατία πάνω από την κομματική επετηρίδα», κάτι που προοικονομεί πως ο Στέφανος Κασσελάκης επιθυμεί στην επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη γνώμη των μελών, τα οποία θα προτείνουν πολιτικές με βάση την επαγγελματική τους κατάρτιση και τα ενδιαφέροντά τους.

Πρόταση για δημοψήφισμα

Στο εσωκομματικό πεδίο, η είδηση της χθεσινής ημέρας ήταν η απόφαση των Θανάση Θεοχαρόπουλου και Γιάννη Ραγκούση, οι οποίοι με άλλα στελέχη αναμένεται να προτείνουν στα Όργανα του κόμματος εσωκομματικό δημοψήφισμα για τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς.

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος πάει για τέλος του μήνα, οπότε είναι πολύ πιθανό η πρόταση να κατατεθεί τότε.

Πάντως, φαίνεται πως αυτή η πρωτοβουλία δεν βρίσκει ιδιαίτερη ανταπόκριση από την προεδρική μεριά, αφού στόχος του Στέφανου Κασσελάκη είναι να διεκδικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν είχε αρνηθεί τη συζήτηση περί συνεργασιών σε επίπεδο κορυφής.

Χθες είπε πως μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί σε κάποια νομοσχέδια με το ΠΑΣΟΚ (πχ για την καταπολέμηση της ακρίβειας), ενώ απέκλεισε κατηγορηματικά τη σύμπλευση με τη Νέα Αριστερά.

«Όσο είμαι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να υπάρξει συνεργασία με το μόρφωμα της Νέας Αριστεράς, που έκλεψε έδρες» είπε χαρακτηριστικά και κλήθηκε να σχολιάσει την πρόταση Τεμπονέρα – Κοτσακά: «Κανείς δεν αναγκάζει κανέναν να μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δικαίωμα του καθενός να αλλάξει πορεία» τόνισε με νόημα.

Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία

Ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην πρωτοβουλία που πήρε να καλέσει, μέσω επιστολής, τις ηγεσίες των τριών προοδευτικών κομμάτων της Ευρώπης σε διάλογο και κοινή δράση, με στόχο την απόκρουση του ακροδεξιού κινδύνου και την προώθηση μιας προοδευτικής ατζέντας.

Αυτή η ατζέντα περιλαμβάνει επτά στόχους:

  1. Την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτος δικαίου.
  2. Την προώθηση μιας αποτελεσματικής και δίκαιης ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.
  3. Την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
  4. Την προώθηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Αυτονομίας προσανατολισμένης στη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και του διεθνούς δικαίου.
  5. Την πορεία προς ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο, που θα ενισχύσει τα εργασιακά δικαιώματα και θα μειώσει δραστικά την ανεργία των νέων.
  6. Την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα με επιστροφή όλων των ομήρων και την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.
  7. Την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία βάσει του διεθνούς δικαίου.

Βεβαίως, αυτή η πρωτοβουλία έρχεται ως συνέχεια της απόφασης για δημιουργία ιδρύματος για την προοδευτική πολιτική στην Ευρώπη, το οποίο θα αντιμάχεται και την ακροδεξιά.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη