Πρόβα σύγκλισης από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προσκλήσεις σε ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας για κοινή δράση εντός Βουλής



























Την ώρα που η πλειονότητα του προοδευτικού κόσμου έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στο τι μέλλει γενέσθαι στην κεντροαριστερά, ο
ΣΥΡΙΖΑ κάνει πράξη τη δέσμευση Κασσελάκη και ζητά από ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας κοινές κοινοβουλευτικές δράσεις απέναντι στη ΝΔ, κάτι που θα δείξει εν πολλοίς αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για περαιτέρω συγκλίσεις.

Αρχικά, από την αξιωματική αντιπολίτευση καλούν τα τρία κόμματα –για προφανείς λόγους αφήνουν εκτός τη Νέα Αριστερά– να συνδιαμορφώσουν την πρόταση νόμου για ριζική αλλαγή στο πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων. 

Μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να μπαίνουν στις δηλώσεις των πολιτικών οι ρυθμίσεις των δανείων τους και να αναρτώνται στη Διαύγεια οι ισολογισμοί και τα χρέη των κομμάτων.

Επίσης, είναι κατατεθειμένη η πρόσκληση να στηρίξουν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και για τη φορολογία (μηδενισμός ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, γενική μείωση ΦΠΑ, μείωση ΕΦΚ σε καύσιμα, φοροελαφρύνσεις για πάνω από το 90% της κοινωνίας, κατάργηση προκαταβολής φόρου, φορολόγηση 90% στα υπερκέρδη τραπεζών και διυλιστηρίων κ.λπ.).

Ανεξάρτητα από το μέλλον της συζήτησης και τη βούληση της βάσης για ευρύτερο σχήμα ή όχι, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τις προσκλήσεις για τα νομοσχέδια που ετοιμάζονται ή έχουν ήδη κατατεθεί, όπως αυτό για την κατάργηση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των επαγγελματιών, για τη στεγαστική πολιτική, για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, αλλά και για την κατάθεση πρότασης για σύσταση προανακριτικής για το μπάζωμα στα Τέμπη.

Ξεκάθαρη θέση από τον Τσίπρα

«Είναι ώρα για τολμηρές πρωτοβουλίες, για να αποκτήσει ξανά η προοδευτική παράταξη προοπτική διακυβέρνησης» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στο κλείσιμο της διεθνούς διάσκεψης που διοργάνωσε το ινστιτούτο του, παίρνοντας ξεκάθαρη θέση υπέρ της προσπάθειας για σύγκλιση των δυνάμεων της κεντροαριστεράς.

«Η πραγματικότητα, τα εκλογικά μαθηματικά, οι πιεστικές ανάγκες της κοινωνίας επιβάλλουν στα πολιτικά κόμματα της Αριστεράς και της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, να μιλήσουν στον πληθυντικό αριθμό και όχι στον ενικό. 

Να δώσουν περισσότερο χώρο στο μαζί, στην από κοινού αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνίας, δίνοντας ρεαλιστική υπόσταση στην προοπτική μιας νικηφόρας προοδευτικής συμμαχίας. Αυτό πιστεύω –και το λέω καθαρά– είναι σήμερα το αίτημα της κοινωνίας και των προοδευτικών πολιτών.

Και όποιος το αγνοήσει, αργά ή γρήγορα θα δει να τον προσπερνούν η ζωή και οι εξελίξεις» είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρότεινε και κοινή προοδευτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η θέση Κασσελάκη για αυτόνομη πορεία

Ο Στέφανος Κασσελάκης, που βρίσκεται στις ΗΠΑ ώστε να πραγματοποιήσει σειρά επαφών για το υπό διαμόρφωση ινστιτούτο του, έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι έχει προτεραιότητα την αυτόνομη πορεία τού ΣΥΡΙΖΑ. 

Ομως από το περιβάλλον του προέδρου του κόμματος τονίζουν πως ο ίδιος αντιλαμβάνεται την ώσμωση που υπάρχει στην κοινωνία και δηλώνουν ξεκάθαρα ότι αν οι προοδευτικοί πολίτες αποφασίσουν ότι πρέπει να συγκροτηθεί ένα ευρύτερο σχήμα που θα εκπροσωπεί τον χώρο της κεντροαριστεράς, θα είναι παρών, εφόσον τεθεί θέμα ανάδειξης υποψήφιου πρωθυπουργού από τη βάση.

Βέβαια, όπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπάρχει η αίσθηση ότι το εν λόγω σενάριο αυτήν τη στιγμή φαντάζει αρκετά μακρινό, ειδικά την ώρα που στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι εντελώς ρευστά. Ομως προφανώς και ο Στέφ. Κασσελάκης επιθυμεί να κρατά ανοιχτές όλες τις προοπτικές.

Κατά μέτωπο επίθεση στη ΝΔ

Βεβαίως οι συζητήσεις για το μέλλον του προοδευτικού χώρου είναι ανεξάρτητες από την αντιπολιτευτική δράση του ΣΥΡΙΖΑ. Από την αξιωματική αντιπολίτευση ζητούν επίμονα να συζητηθούν οι προτάσεις νόμου για την οικονομία στη Βουλή παρά την άρνηση του Κωνσταντίνου Τασούλα, πιέζουν το κυβερνών κόμμα να αποκαλύψει επιτέλους πώς πληρώνεται ο Αμερικανός επικοινωνιολόγος Σταν Γκρίνμπεργκ και χαρακτηρίζουν «σκάνδαλο» την τροπολογία της κυβέρνησης για την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς της δίνει ρόλο ασπίδας προστασίας προς τους ελεγχόμενους τραπεζίτες.

Για τη δέσμευση πως θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, από την αξιωματική αντιπολίτευση λένε ότι το 33% αποτελεί τον κατώτατο συντελεστή που προβλέπεται από τον σχετικό ευρωπαϊκό κανονισμό. «Η κυβέρνηση μέχρι πριν από τις ευρωεκλογές δεν είχε αντιληφθεί τα υπερκέρδη, ενώ τώρα είδε το φως το αληθινό» λένε σκωπτικά από την Κουμουνδούρου.

Οσον αφορά τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα ταξί και στον καφέ στο χέρι, αναδεικνύουν το γεγονός ότι πριν από λίγο καιρό οι κυβερνώντες έλεγαν πως η μείωση του ΦΠΑ δεν αποδίδει ως μέτρο, ενώ τώρα κάνουν το αντίθετο…
Τέλος οι απολύσεις

Την εβδομάδα που πέρασε επικράτησε αναταραχή σε εσωκομματικό επίπεδο με αφορμή την παύση της έμμισθης σχέσης του Θανάση Θεοχαρόπουλου με την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος (ήταν επιστημονικός συνεργάτης της Γιώτας Πούλου), όπως και του Γιώργου Τσίπρα.

Και τα δύο στελέχη έκαναν λόγο για εκδικητικές απολύσεις επειδή τάχθηκαν υπέρ της ανασύνθεσης της κεντροαριστεράς, με τον δεύτερο –μάλιστα είχε στηρίξει την υποψηφιότητα Κασσελάκη– να λέει πως «το ήθος του νέου ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί αηδία» και να αμφισβητεί τα λεγόμενα της Κουμουνδούρου ότι πληρωνόταν ως διευθυντής της ΚΟ ενώ έχει αντικατασταθεί από τον Θάνο Μωραΐτη.

Για τον Θαν. Θεοχαρόπουλο τονίζουν πως η απομάκρυνσή του εντάσσεται «στο πλαίσιο της αναδιάταξης των δυνάμεων και της ενίσχυσης του κοινοβουλευτικού έργου».

Σύμφωνα με πληροφορίες –και παρά τις φήμες που διαδίδονται στους ορόφους της Κουμουνδούρου– δεν αναμένονται άλλες αλλαγές τέτοιου είδους.


Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Εικόνα

Τέμπη: Στο Κουλούρι μεταφέρεται κοντέινερ πειστήριο της εμπορικής αμαξοστοιχίας που μέχρι σήμερα βρισκόταν σε οικόπεδο ιδιώτη-«Τα πειστήρια του εγκλήματος βρίσκονται διασκορπισμένα – Μας οφείλετε την αλήθεια» λέει ο Κασσελάκης