Αλλαγή Εποχής


Η πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα αποτέλεσε ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Ο Τσίπρας, αναλαμβάνοντας την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και εν συνεχεία την πρωθυπουργία το 2015, υποσχέθηκε να φέρει την ελπίδα και την αλλαγή σε μια χώρα που υπέφερε από τα μνημόνια και την οικονομική κρίση.

Κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του, ο Τσίπρας κατάφερε να κλείσει το τρίτο μνημόνιο, να αναδιαρθρώσει το χρέος και να εξασφαλίσει την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια το 2018. 

Αν και οι πολιτικές λιτότητας συνεχίστηκαν, υπήρξαν και θετικά μέτρα που προσπάθησαν να ελαφρύνουν το βάρος των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, όπως η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και η παροχή κοινωνικού μερίσματος.

Η αναγνώριση της Μακεδονίας με τη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν ένα άλλο σημαντικό γεγονός της πρωθυπουργίας του Τσίπρα, που αν και προκάλεσε αντιδράσεις, θεωρείται από πολλούς ως βήμα προς τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Παρά τις σημαντικές του επιτυχίες, ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατάφερε να διατηρήσει την υποστήριξη του εκλογικού σώματος, με αποτέλεσμα την παραίτησή του μετά από την ήττα του σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις η πρώτη του 2019 και οι άλλες δυο στις διπλές κάλπες το 2023.

Η αποχώρησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε το δρόμο για νέες εξελίξεις και συγκεκριμένα την άνοδο του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κασσελάκης, με τις φρέσκες ιδέες και την επιθυμία του να ανανεώσει το κόμμα, υπόσχεται να φέρει μια πιο σύγχρονη και δυναμική προσέγγιση στα πολιτικά δρώμενα της χώρας καθώς, και να θέσει στο τραπέζι πράγματα και ιδέες που ούτε ο Αλέξης Τσίπρας δεν τόλμησε όπως, ο διαχωρισμός κράτους- εκκλησίας, ο τερματισμός της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, ο περιορισμός των προνομιών των βουλεύτων με κάταργηση της βουλευτικής ασυλίας καθώς, και να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί η δικαστική εξουσία.

Φυσικά είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε πως οι δημοσιογράφοι που κατά τη διάρκεια τόσο της προεδρίας του κ. 
Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και της πρωθυπουργίας του τον πολέμησαν σκληρά, τώρα, μετά την παραίτησή του, δείχνουν να τον θέλουν πίσω δημοσιεύοντας ξανά και ξανά σενάρια επιστημονικής φαντασίας για μια πιθανή επιστροφής του στα πολιτικά δρόμενα. 

Ωστόσο, μια ενδεχόμενη επιστροφή του Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμη και η δημιουργία νέου κόμματος από τον ίδιο θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες για τον ίδιο καθώς, ο ελληνικός λαός, έχοντας ήδη διαμορφώσει τη γνώμη του για τον πρώην πρωθυπουργό, είναι απίθανο να του δώσει μια δεύτερη ευκαιρία.

Ειδικά οι νέες γενιές, οι οποίες μεγάλωσαν μέσα στην οικονομική κρίση και άκουγαν τους γονείς τους να τον επικρίνουν καθημερινά, είναι πιθανό να απορρίψουν την ιδέα μιας επιστροφής του στην πολιτική σκηνή. Το μέλλον ανήκει στη νέα γενιά ηγετών, όπως ο Κασσελάκης, που προσπαθούν να φέρουν πραγματική αλλαγή και να αφήσουν πίσω τις πληγές του παρελθόντος.

Η αλλαγή εποχής είναι αναπόφευκτη και αναγκαία. Είναι ώρα για νέες ιδέες και πρόσωπα να αναλάβουν το τιμόνι και να οδηγήσουν την Ελλάδα προς ένα καλύτερο αύριο.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη