Γάζα: Αεροπορική επίθεση στα κεντρικά της UNRWA - Ο πόλεμος θα συνεχιστεί δήλωσε ο Νετανιάχου


Ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στα κεντρικά γραφεία της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στην πόλη της Γάζας είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον οκτώ ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε την κύρια πύλη του συγκροτήματος της UNRWA στη Γάζα στα βόρεια του θύλακα, την ώρα που βρίσκονταν εκεί εκατοντάδες εκτοπισμένοι.

Η επίθεση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στόχευε το τμήμα διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, και σύμφωνα με αναφορές, ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και τέσσερις εθελοντές του οργανισμού.


Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος πέντε ανθρώπων, ενώ βρέθηκαν διαμελισμένα πτώματα, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA. Μεταξύ των τραυματιών είναι παιδιά και γυναίκες, που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αλ-Άχλι.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι ο χώρος, ο οποίος είπε ότι χρησίμευε στο παρελθόν ως αρχηγείο της UNRWA, έχει χρησιμοποιηθεί από τη Χαμάς και τους μαχητές της Ισλαμικής Τζιχάντ. Ισχυρίστηκαν μάλιστα ότι είχαν ληφθεί προληπτικά μέτρα πριν από το χτύπημα για να μειωθεί ο κίνδυνος να πληγούν άμαχοι.

«Σήμερα το πρωί (Κυριακή), μαχητικά αεροσκάφη της IAF κατευθυνόμενα από τις υπηρεσίες πληροφοριών του IDF και του ISA έπληξαν τρομοκρατικές υποδομές στις οποίες δρούσαν τρομοκράτες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

Αυτή ήταν μία από τις πολλές και επαναλαμβανόμενες επιθέσεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων σε υπηρεσίες αρωγής και σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, ακόμη και σε σχολεία και νοσοκομεία, παρά τη διεθνή κατακραυγή και τις εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός και αύξηση της βοήθειας, ώστε να αποτραπούν οι θανατηφόρες συνέπειες του αποκλεισμού τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων στη Γάζα.

Το Σάββατο, σημειώθηκε επίσης επίθεση σε εγκατάσταση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, να ζητά ανεξάρτητη έρευνα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.

Σύμφωνα με την UNRWA, από την έναρξη του πολέμου έχουν αναφερθεί 445 επιθέσεις από τον ισραηλινό στρατό που προκάλεσαν ζημιές σε 188 διαφορετικές εγκαταστάσεις του ΟΗΕ. Τουλάχιστον 500 εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν καταφύγιο στις εγκαταστάσεις, με 1.547 τραυματίες.

«Ο πόλεμος θα συνεχιστεί»

Περισσότεροι από 37.000 Παλαιστίνιοι και περισσότεροι από 1.400 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας και τις Ισραηλινές Άμυνας (IDF), από τις 7 Οκτωβρίου 2023.

Οργή έχει προκαλέσει από χθες βίντεο που κυκλοφόρησε ευρέως στα social media, το οποίο δείχνει τζιπ με έναν άνδρα δεμένο πάνω στο καπό να περνάει μπροστά από δύο ασθενοφόρα. Οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ (IDF) επιβεβαίωσαν σήμερα το περιστατικό, μια ημέρα αφότου συνέβη, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις.

Απόψε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι οι έντονες μάχες κατά της Χαμάς πλησιάζουν στο τέλος τους, αλλά υπογράμμισε πως ο πόλεμος δεν θα τελειώσει μέχρι να χάσει η παλαιστινιακή οργάνωση τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας.

Όταν οι σφοδρές συγκρούσεις στη Γάζα τερματιστούν, δήλωσε ο Νετανιάχου, το Ισραήλ θα μπορέσει να αναπτύξει περισσότερες δυνάμεις στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο, όπου οι συγκρούσεις με την ένοπλη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ έχουν κλιμακωθεί.

«Μετά την ολοκλήρωση της φάσης των έντονων μαχών, θα είμαστε σε θέση να μετακινήσουμε μερικές δυνάμεις προς τον βορρά. Και θα το κάνουμε αυτό, κυρίως για αμυντικούς λόγους. Επιπλέον, για να επαναφέρουμε τους πολίτες μας (που αναγκάστηκαν να φύγουν λόγω των συγκρούσεων) πίσω στα σπίτια τους», ανέφερε ο Νετανιάχου σε συνέντευξη στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 14.

«Αν είναι δυνατό, θα το επιτύχουμε διπλωματικά. Αν όχι, θα το κάνουμε με άλλον τρόπο. Αλλά θα επαναφέρουμε τους πολίτες στα σπίτια τους», τόνισε.

Πολλές ισραηλινές πόλεις κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο έχουν εκκενωθεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Ο Νετανιάχου επανέλαβε επίσης την άρνησή του να δεχτεί την ιδέα ότι η Παλαιστινιακή Αρχή, που εδρεύει στη Δυτική Όχθη, θα μπορούσε να αναλάβει τη διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας αντί της Χαμάς.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη