Μηχανοδηγοί: Εξώδικα σε Ηellenic Train, ΟΣΕ, ΡΑΣ και υπουργείο Μεταφορών

 


Εικόνες χάους, ανεπάρκειας και ακραίου κινδύνου για εργαζόμενους και επιβάτες περιγράφουν την κατάσταση στον σιδηρόδρομο οι μηχανοδηγοί, που με νέα εξώδικα επιχειρούν να εισακουστούν οι καταγγελίες τους.

Για ακόμα μία φορά και αφού έχει μεσολαβήσει παραπάνω από ένας χρόνος από την τρομερή τραγωδία των Τεμπών η κατάσταση στον σιδηρόδρομο είναι απογοητευτική και οι αρμόδιοι φέρονται να αγνοούν τα «καμπανάκια» της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ).

Έτσι οι μηχανοδηγοί για ακόμα μία φορά στρέφονται κατά της Ηellenic Train, τον ΟΣΕ, την ΡΑΣ και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με εξώδικα.

Στο εξώδικο προς την Ηellenic Train το σωματείο των μηχανοδηγών ζητά βίντεο που η εταιρεία έχει στην κατοχή της ήδη από το 2022, και αποτυπώνει τα προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Σύμφωνα με την ΠΕΠΕ η εταιρεία έχει «βιντεοσκοπημένο υλικό, το οποίο καταγράφηκε μέσα από την καμπίνα μηχανοδήγησης αμαξοστοιχίας που διένυε την διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, το φθινόπωρο του έτους 2022, για λογαριασμό της Hellenic Train με παρόντα στέλεχος της ΗΤ- Μηχανικό που περιέγραφε επακριβώς τα προβλήματα».

«Η καταγραφή αυτή έγινε, προκειμένου να καταδείξει και να υποδείξει η Hellenic Train, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών την τραγική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει το δίκτυο υποδομών και το σιδηροδρομικό δίκτυο εν γένει» αναφέρετε στο εξώδικο μεταξύ άλλων.

Στο δεύτερο εξώδικο, σημειώνονται μία σειρά από σοβαρά προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο και καλεί τους αποδέκτες του εξώδικου (ΟΣΕ,ΡΑΣ,Hellenic Train και υπουργείο Υποδομών) να αποκαταστήσουν τις περιγραφόμενες ελλείψεις και παραλείψεις για τις οποίες «είναι άμεσα υπεύθυνοι. Άλλως επιφυλασσόμεθα για τις ενέργειες και κινητοποιήσεις στις οποίες θα προβούμε, προκειμένου να μην έχουμε εκ νέου απώλειες ανθρώπινων ζωών» τονίζει η ΠΕΠΕ.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ), «παρά το γεγονός ότι έχει περάσει περίπου ενάμιση έτος από το τραγικό και εγκληματικό -όμως προδιαγεγραμμένο- σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και θα περίμενε κανείς να έχουν γίνει οι επιβεβλημένες ενέργειες βελτίωσης του σιδηροδρομικού δικτύου, εντούτοις οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο συνεχίζουμε να βιώνουμε καθημερινά προβλήματα στο δίκτυο, παρά τις όποιες δεσμεύσεις σας για την ασφαλή επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου».
Ακολουθούν τα εξώδικα της ΠΕΠΕ:

«Αξιότιμε κ. Ειδικέ Εφέτη – Ανακριτή Λάρισας, σας ενημερώνουμε ότι υπάρχει καταγεγραμμένο βιντεοσκοπημένο υλικό, το οποίο καταγράφηκε μέσα από την καμπίνα μηχανοδήγησης αμαξοστοιχίας που διένυε την διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, το φθινόπωρο του έτους 2022, για λογαριασμό της Hellenic Train με παρόντα στέλεχος της ΗΤ- Μηχανικό που περιέγραφε επακριβώς τα προβλήματα.

Η καταγραφή αυτή έγινε, προκειμένου να καταδείξει και να υποδείξει η Hellenic Train, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών την τραγική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει το δίκτυο υποδομών και το σιδηροδρομικό δίκτυο εν γένει.

Όπως δυστυχώς διαπιστώθηκε με την προδιαγεγραμμένη επέλευση του τραγικού και εγκληματικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, αγνοήθηκε πλήρως από το τότε Υπουργείο όχι μόνον η καταγραφή των προβλημάτων αυτή, αλλά και οι δικές μας συνεχείς εξώδικες διαμαρτυρίες και εκκλήσεις προς αποκατάσταση τους, προκειμένου να μην θρηνήσουμε απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Αιτηθήκαμε από την Hellenic Train, την συγκεκριμένη καταγραφή, καθώς φυλάσσεται στα αρχεία της, με την υπ’αριθμ. πρωτ. 947 και 09.05.2023 επιστολή μας, η οποία έχει επί λέξει ως κάτωθι:

«Κύριοι, Όπως γνωρίζουμε η εταιρεία είχε πρόσφατα βιντεοσκοπήσει την διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη προκειμένου να παρουσιάσει τα προβλήματα στην σιδηροδρομική υποδομή και την πραγματική εικόνα της στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών. 

Παρακαλούμε όπως μας αποστείλετε το υλικό προκειμένου να αξιοποιηθεί στην συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει την προσεχή Πέμπτη 11 Μαίου το Σωματείο μας, παρουσία του Προεδρείου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σωματείων Μηχανοδηγών (ALE) για να ενημερώσει την κοινή γνώμη για τα προβλήματα του Ελληνικού Σιδηροδρόμου.».

Παρά το απόλυτα νόμιμο και αιτιολογημένο του αιτήματος μας (πόσο μάλλον όταν αυτό αφορά τα πραγματικά αίτια και συνθήκες ενός τραγικού δυστυχήματος που έχασαν τόσο άδικα την ζωή τους 57 συνάνθρωποι μας εκ των οποίων 5 μηχανοδηγοί), η εταιρεία αγνόησε επιδεικτικά το αίτημα μας και δεν μας παρέδωσε ποτέ το υλικό αυτό.

Επειδή ενάμιση έτος μετά το τραγικό δυστύχημα, συνεχίζονται αμείωτα τα προβλήματα και οι ελλείψεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο, καθώς και ο κίνδυνος νέου σιδηροδρομικού δυστυχήματος, παρακαλούμε, όπως ως έχετε την αρμοδιότητα, όπως το ανακτήσετε από την Hellenic Train και το συμπεριλάβετε στην σχετική δικογραφία, προκειμένου να σχηματίσετε ιδία αντίληψη για την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου και για τα αίτια του εγκληματικού δυστυχήματος των Τεμπών.


ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ

όπως ανακτήσετε συγκεκριμένη καταγραφή από την Hellenic Train καθώς φυλάσσεται στα αρχεία της και την συμπεριλάβετε στην σχετική δικογραφία».
Το δεύτερο εξώδικο της ΠΕΠΕ

«Παρά το γεγονός ότι έχει περάσει περίπου ενάμιση έτος από το τραγικό και εγκληματικό -όμως προδιαγεγραμμένο- σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και θα περίμενε κανείς να έχουν γίνει οι επιβεβλημένες ενέργειες βελτίωσης του σιδηροδρομικού δικτύου, εντούτοις οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο συνεχίζουμε να βιώνουμε καθημερινά προβλήματα στο δίκτυο, παρά τις όποιες δεσμεύσεις σας για την ασφαλή επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου.

Η αδιαφορία των αρμοδίων για τις προδιαγραφές ασφαλείας, εγκυμονεί κινδύνους για νέο δυστύχημα. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας προς εσάς για αποκατάσταση των εντεινόμενων προβλημάτων του τροχαίου υλικούαλλά και της σιδηροδρομικής υποδομής, γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες διαφόρων περιστατικών βλαβών, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα τόσο των επιβατών όσο και των συναδέλφων μηχανοδηγών.

1. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024 σημειώθηκε νέα πυρκαγιά στην περιοχή του ΤΧ3, λόγω του ότι πέριξ της σιδηροδρομικής υποδομής, η βλάστηση συνεχίζει να μην περικόπτεται από τους αρμοδίους, γεγονός το οποίο εγκυμονεί κινδύνους για την απώλεια ανθρώπινων ζωών, πόσο μάλλον τους θερινούς μήνες, εν μέσω και καύσωνα, με ιδιαίτερα αυξημένες θερμοκρασίες και ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα που κινείται καθημερινά πλήθος εμπορικών συρμών. Ευτυχώς ΚΑΙ στην συγκεκριμένη πυρκαγιά, παρενέβησαν άμεσα και αποτελεσματικά συνάδελφοι μας μηχανοδηγοί, υπερβάλλοντας εαυτόν προκειμένου αυτή να μην εξαπλωθεί. Ταυτόχρονα η έντονη βλάστηση που επικρατεί πέριξ της γραμμής, καλύπτει τις ενδείξεις σημάτων ή ακόμη χειρότερα κρύβει την θέση αυτών αυξάνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο τραγικού συμβάντος .

Τα ως άνω φυσικά, σας έχουν επισημανθεί πολλάκις αλλά εσείς συνεχίζετε και κωφεύετε άλλως αδιαφορείτε. Μάλιστα στην από 10.5.2023 εξώδικη δήλωση μας, σας είχαμε εκ νέου επισημάνει επακριβώς τα εξής: «Πέραν όλων των άλλων, οι συνάδελφοι μηχανοδηγοί τελούν και χρέη «καθαρισμού» της σιδηροδρομικής γραμμής από δέντρα και κορμούς, για τα οποία η Διοίκηση του ΟΣΕ κωφεύει με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα ακόμη και η ζωή των συναδέλφων αλλά και των επιβατών των συρμών.

Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με κλαδιά και κορμούς δέντρων που εμποδίζουν την ασφαλή μηχανόδηγηση και ανά πάσα στιγμή μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρο δυστύχημα εκ νέου! Ενδεικτικά αναφέρουμε το περιστατικό που σημειώθηκε στις 05.02.2023, λίγες εβδομάδες πριν από το εγκληματικό δυστύχημα στα Τέμπη, στην αμαξοστοιχία 51 μεταξύ Αγίου Στεφάνου και της Δεκελείας, όπως δημοσιεύτηκε και στο άρθρο της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ» με τίτλο «Καμμένος κορμός μπήκε σε εν κινήσει Λευκό Βέλος – Από θαύμα γλύτωσε ο μηχανοδηγός».

2. Επίσης υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τα φωτοσήματα στην περιοχή του ΣΚΑ (διαρκείς ξαφνικές εναλλαγές που αναγκάζουν τους μηχανοδηγούς να ενεργοποιούν την άμεση πέδη προκαλώντας ανησυχία στο επιβατικό κοινό), καθώς και την τηλεδιοίκηση μεταξύ Αθηνών – Θεσσαλονίκης , που βρισκόταν εκτός λειτουργίας μεταξύ του τμήματος Αγ. Στέφανος – Λάρισα- Ευαγγελισμός, πλέον δεν λειτουργεί και στο τμήμα μεταξύ Λεπτοκαρυάς – Λιτοχώρου ενώ σε πλείστες περιπτώσεις μηχανοδηγοί καλούνται να υπερβούν ερυθρά φωτοσήματα με τηλεγραφήματα.

Σας καλούμε με την παρούσα

Όπως άμεσα αποκαταστήσετε τις ως άνω περιγραφόμενες ελλείψεις και παραλείψεις για τις οποίες είστε άμεσα υπεύθυνοι. Άλλως επιφυλασσόμεθα για τις ενέργειες και κινητοποιήσεις στις οποίες θα προβούμε, προκειμένου να μην έχουμε εκ νέου απώλειες ανθρώπινων ζωών», καταλήγει η ΠΕΠΕ.

Στο μεταξύ, εξώδικο της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης (Π.Ε.Π.Ε), κατεθέτει ως Αναφορά στη Βουλή προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα, ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Χάρης Μαμουλάκης.

Σύμφωνα με το εξώδικο της Π.Ε.Π.Ε. το οποίο, εκτός από το αρμόδιο Υπουργείο απευθύνεται και στην Ηellenic Train Α.Ε., τον ΟΣΕ Α.Ε (Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος Α.Ε.) καθώς και την ΡΑΣ (Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων), επισημαίνει ότι δεκαέξι μήνες μετά το δυστύχημα των Τεμπών παραμένουν σοβαρά κενά ασφαλείας και αδράνεια των αρμόδιων φορέων για να δώσουν λύσεις στα προβλήματα.

Ταυτόχρονα σημειώνει ότι δεν έχουν γίνει οι επιβεβλημένες ενέργειες βελτίωσης του σιδηροδρομικού δικτύου και οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο συνεχίζουν να βιώνουν καθημερινά προβλήματα στο δίκτυο, παρά τις όποιες δεσμεύσεις για την ασφαλή επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη