Στέφανος Κασσελάκης: «Θα είμαι παρών σε όλα τα ενδεχόμενα για την κεντροαριστερά»



Ο ελληνικός λαός μου έδωσε την ευκαιρία να είμαι και να είμαστε ο εναλλακτικός πόλος διακυβέρνησης της χώρας, τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Χαρακτήρισε ικανοποιητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «όταν έχεις νέους και λαϊκές συνοικίες συνεχίζεις και χτίζεις». Την ίδια ώρα τόνισε ότι είναι παρακαταθήκη για εμάς ότι ρίξαμε τη ΝΔ στο 28%. «Τους επόμενους μήνες θα φτιάξω μία σκιώδη κυβέρνηση για να ξέρει ο ελληνικός λαός ακριβώς ποιοι θα είναι γύρω μου όταν θα κληθούμε να κυβερνήσουμε» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

«Ο κόσμος θέλει αλήθεια και αυθεντικότητα. Έχει βαρεθεί τις καρέκλες, τις προσωπικές ατζέντες, τον ξύλινο λόγο. Εγώ στέκομαι απέναντι σε ένα σύστημα με ταπεινοφροσύνη. Έτοιμος να βελτιωθώ, να συνεργαστώ και να εμπνεύσω» τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Προφανώς θα θέσω υποψηφιότητα»

Ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε εκ νέου στον οδικό χάρτη που προτείνει για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, με τον ίδιο να καλεί εκ νέου το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να τοποθετηθεί στις φιλολαϊκές προτάσεις νόμου που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ακρίβεια, τη φορολογία και τον ΕΝΦΙΑ.

Ερωτώμενος σχετικά με την πρόταση του Νίκου Παππά για κοινό ψηφοδέλτιο, επισήμανε ότι «αν η κοινωνία θελήσει αυτό να είναι το νέο κυβερνών σχήμα της χώρας μας, προφανώς θα θέσω υποψηφιότητα για να εκλεγώ από την βάση. Πιστεύω στην λαϊκή νομιμοποίηση», απορρίπτοντας τις συνεργασίες κορυφής και ξεκαθαρίζοντας ότι οι οποίες συμφωνίες πρέπει να γίνουν σε προγραμματική βάση.

«Πρέπει να ακολουθήσουμε μια διαδικασία προγραμματικής σύγκλισης» επισήμανε για ενδεχόμενο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ακόμα ότι «πρέπει να συμφωνήσουμε με το ΠΑΣΟΚ στο τι πιστεύουμε». «Η λύση είναι να συνεργαστούμε εκεί που αλλάζουμε τις ζωές των Ελληνίδων και των Ελλήνων» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν δύο πεδία. Το πρώτο είναι το κοινοβουλευτικό και το δεύτερο στην κοινωνία των πολιτών, στα συνδικάτα, τα επιμελητήρια.».

«Eίμαι έτοιμος προγραμματικά να συγκρίνουμε τις θέσεις μας» με τον Νίκο Ανδρουλάκη, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ κατέστησε παράλληλα σαφές ότι εάν δημιουργηθεί νέος φορέας της κεντροαριστεράς τότε ο ίδιος θα είναι υποψήφιος ακόμη και αν θέσει υποψηφιότητα ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Σημαία για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας»

«Ο Αλέξης Τσίπρας είναι σημαία για τον ΣΥΡΙΖΑ» επισήμανε ο Στέφανος Κασσελάκης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ενώ επισήμανε ότι «έχω πει ότι δεν πρόκειται να προδώσω τον κόσμο που με έχει στηρίξει απέναντι σε πάρα πολύ αντίξοες συνθήκες. Αυτός ο κόσμος απαιτεί να συνεχίσω και να έχουμε μία μεγάλη, προοδευτική παράταξη που θα φέρει αξιοκρατία και επιτέλους μια ανάσα στον κόσμο και θα υπηρετήσει τις φιλεργατικές και φιλολαϊκές πολιτικές μας».

«Είμαι με το θύμα, όχι με τον θύτη. Ο κ. Ανδρουλάκης είναι το θύμα εδώ. Ο θύτης είναι το Μαξίμου, ο πρωθυπουργός και ο ανιψιός του» είπε αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών και την κριτική του προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. «Που είναι αυτή η υπόθεση στον Άρειο Πάγο. Μπορούμε να μάθουμε τι γίνεται με αυτή την υπόθεση;» διερωτήθηκε.

«Το 28% δεν έγινε τυχαία»

«Καταφέραμε να περάσουμε μηνύματα απέναντι στην προπαγάνδα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το 28% δεν έγινε τυχαία. Έγινε επειδή περάσαμε μηνύματα» είπε ακόμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για τον ΕΝΦΙΑ καθώς πρέπει να γίνει αναδιανομή πλούτου. Συμφωνεί το ΠΑΣΟΚ ή όχι; Συμφωνεί στην έκτακτη εισφορά στις τράπεζες; Συμφωνεί στο πλαφόν στα κέρδη στην ενέργεια; Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να έχει ένα δυνατό ιστορικό μπράντ αλλά υπάρχει μία σύγχυση για το τι πιστεύει και τι πρεσβεύει όπως έδειξε στο νόμο για την ισότητα στον γάμο. Το ΠΑΣΟΚ είχε περισσότερες διαρροές και από τη ΝΔ. 

Το λέω ξεκάθαρα ότι αν λέμε για την μεγάλη προοδευτική παράταξη, δεν έχω κανένα πρόβλημα, οι άνθρωποι που θα την εκπροσωπήσουν, να είναι άνθρωποι που έχουν υποστηρίξει την ισότητα στον γάμο. Ο κ. Ανδρουλάκης ή όποιος είναι ο νέος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ θα θέσει την ίδια προϋπόθεση; Και τα δύο σενάρια, καταλήγουν σε μια ηγεσία που πρέπει να έχουν λαϊκή νομιμοποίηση. Επίσης η κοινή παράταξη έχει τα ζητήματα του χρέους του ΠΑΣΟΚ» συμπλήρωσε.

«Αν συλλογιστεί κανείς ότι είχαμε όλο το σύστημα -και το ΠΑΣΟΚ εναντίον μας και το μόρφωμα να αντιπολιτεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ (...) Όταν προκαλείς μια διάσπαση χωρίς πολιτικό διακύβευμα και λες ότι οι έδρες ανήκουν στην Αριστερά, αλλά κρατάς το μισθό σου, προφανώς αυτό…» σχολίασε ο Στέφανος Κασσελάκης, προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «η κ. Κωνσταντοπούλου έφυγε για ιδεολογικούς λόγους, ήταν πολύ πιο τίμια αποχώρηση. Από αυτό που έγινε τους τελευταίους μήνες».

Ερωτώμενος για τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, ο οποίος είπε ότι η διακοπή της συνεργασίας οφείλεται στην πρόταση που κατέθεσε ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκαθάρισε ότι «δεν ισχύει κάτι τέτοιο», με τον ίδιο να υπογραμμίζει ότι «περνάμε από μία περίοδο που πρέπει να υπάρχουν προσαρμογές στην κοινοβουλευτική ομάδα και στους επιστημονικούς συμβούλους. 

Δεν σχολιάζω την συγκεκριμένη υπόθεση. Μόνο οι προτάσεις νόμου και η σωστή κοινοβουλευτική λειτουργία θα πείσει τον κόσμο ότι θα είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε τον τόπο. Στους επόμενους μήνες θα φτιάξω μία σκιώδη κυβέρνηση για να ξέρει ο ελληνικός λαός με ποιους θα κυβερνήσω. Γιατί ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη».

Ντροπή η υπόθεση με τον Απόστολο Λύτρα

Για την υπόθεση με τον δικηγόρο Απόστολο Λύτρα και τις εξελίξεις, για το γεγονός ότι δεν προφυλακίστηκε για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του, κάτι που προκάλεσε την παρέμβαση του Αρείου Πάγου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισήμανε ότι «αισθάνομαι ντροπή που αυτό έχει γίνει πλέον κάτι που η κοινωνία μας έχει συνηθίσει, έμφυλη βία, οι γυναικοκτονίες. Είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα».

Την ίδια ώρα χαρακτήρισε «ντροπή», την έκβαση της υπόθεσης, τονίζοντας ότι «δεν δυνατόν να έχουμε διαφορετική απονομή δικαιοσύνης για τους επώνυμους και τους “ανώνυμους”. Χαίρομαι που ο Άρειος Πάγος κινείται και πρέπει σίγουρα οι ποινές να είναι αυστηρότερες».

Ερωτώμενος για το αν πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, απάντησε ότι «προφανώς πρέπει να υπάρχουν αυστηρές ποινές στην έμφυλη βία. Στο ζήτημα των γυναικοκτονιών ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκάθαρη θέση, την οποία δεν ενστερνίζεται η κυβέρνηση. Αλλά πέρα από αυτό στο θέμα της πρόληψης και στο πως οι γυναίκες θα αισθάνονται ασφαλής πλέον στην κοινωνία μας, πρέπει να κάνουμε πολλά πράγματα». «Υπάρχουν οικογένειες αφημένες στη μοίρα τους» επισήμανε.

Ολόκληρη η συνέντευξη: 

Αναλυτικά η συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη

Ν. Χατζηνικολάου: Θα συνομιλήσουμε τώρα, όπως προανήγγειλα, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον Στέφανο Κασσελάκη. Καλώς ορίσατε, Πρόεδρε. Θα ξεκινήσω πριν πάω στα πολιτικά. Θέλω παρακαλώ ένα σχόλιο για το θέμα της ημέρας. Μιλώ γι αυτή την υπόθεση με τον δικηγόρο Λύτρα και τον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του, όπου φαίνεται ότι υπάρχει και μια εντός εισαγωγικών επιπλοκή. Η ηγεσία του Αρείου Πάγου ελέγχει πειθαρχικά ανακριτή και εισαγγελέα για το γεγονός ότι δεν προφυλακίστηκε. Θέλω ένα σύντομο σχόλιο.

Στ. Κασσελάκης: Καταρχάς πραγματικά συμπάσχω με τη γυναίκα και αισθάνομαι ντροπή που αυτό έχει πλέον γίνει κάτι το οποίο το έχει συνηθίσει η κοινωνία μας. Η έμφυλη βία, οι γενοκτονίες δεν είναι κάτι δεδομένο, δεν είναι το ίδιο σε άλλες χώρες. Πρέπει να αντιμετωπιστεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα αυτή η συγκεκριμένη απονομή δικαιοσύνης στην οποία αναφέρεστε -δεν θέλω να σχολιάσω γενικά για τη Δικαιοσύνη-, αλλά στη συγκεκριμένη υπόθεση, κατά την άποψή μου, πρόκειται για άλλη μια υπόθεση που είναι ντροπή αυτή η έκβαση. 

Δεν είναι δυνατόν να έχουμε διαφορετική απονομή δικαιοσύνης για τους επώνυμους και διαφορετική για τους ανώνυμους. Αυτό δεν είναι η ποιότητα της δημοκρατίας που μας αξίζει. Χαίρομαι που ο Άρειος Πάγος κινείται και σίγουρα οι ποινές πρέπει να είναι αυστηρότατες.

Ν. Χατζηνικολάου: Πρέπει λέτε, ίσως, να αλλάξει και το νομοθετικό πλαίσιο, να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση για αυστηρότερες ποινές;

Στ. Κασσελάκης: Προφανώς πρέπει να υπάρχουν αυστηρές ποινές στην έμφυλη βία. Και μην ξεχνάμε ότι στο ζήτημα των γυναικοκτονιών ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκάθαρη θέση, την οποία δεν ενστερνίζεται η κυβέρνηση. Αλλά πέρα από αυτό, πραγματικά στο θέμα της πρόληψης και στο πώς οι γυναίκες θα αισθάνονται ασφαλείς πλέον στην κοινωνία μας, πρέπει να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα. 

Εμείς κάναμε μια εκδήλωση. Μάλλον, η κυρία Μπεκατώρου, η υποψήφια ευρωβουλεύτρια μας, είχε κάνει μια εκδήλωση γι’ αυτό το ζήτημα. Και συνάντησα γυναίκες που είχαν παιδιά που έχουν σκοτωθεί από τους συντρόφους τους, τους συζύγους τους. 

Είναι αφημένες οι οικογένειες στη μοίρα τους αυτή τη στιγμή, κυριολεκτικά. Δηλαδή πρέπει οι ίδιες οι οικογένειες των θυμάτων να πληρώνουν τα παράβολα απέναντι στους θύτες. Συν ότι δεν υπάρχει καμία παροχή από την πολιτεία για ψυχιατρική και ψυχοθεραπευτική υποστήριξη. Έχουμε γίνει μια ανάλγητη κοινωνία. Τα έλεγα αυτό και προεκλογικά για τις πολιτικές ακρίβειας και για τη δημόσια Υγεία που δεν έχουμε και ούτω καθεξής. Πρέπει να έχουμε ενσυναίσθηση αρχίζοντας από τους θεσμούς μας.

Ν. Χατζηνικολάου: Πάμε στην πολιτική επικαιρότητα, η οποία είναι τις τελευταίες μέρες πυκνή, καύσωνας στην Κεντροαριστερά.

Στ. Κασσελάκης: Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Ν. Χατζηνικολάου: Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ξεκινώ με την πρόταση που έκανε σήμερα ένα από τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο τομεάρχης Οικονομικών, ο πρώην υπουργός, ο κ. Νίκος Παππάς. Προτείνει να υπάρξει κοινό ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εθνικές εκλογές, αφού προηγουμένως στηθούν κάλπες για να αποφασίσουν οι πολίτες ποιος θα είναι ο κοινός υποψήφιος πρωθυπουργός, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου. Θέλω να σας ρωτήσω πώς ακούσατε αυτή την πρόταση; Αν είναι εφικτή, αν σας απασχολεί ο εκλογικός νόμος, ο οποίος δεν δίνει το μπόνους σε συνεργασίες κομμάτων, και αν επιμένετε ότι εσείς στην περίπτωση αυτή θα είστε υποψήφιος για τη θέση του επικεφαλής του κοινού υποψηφίου πρωθυπουργού σε ένα τέτοιο σχήμα.

Στ. Κασσελάκης: Λοιπόν, επειδή πάντα απαντώ, νομίζω ξεκάθαρα, και ξαφνιάζεται καμιά φορά ο τηλεθεατής, ο πολίτης που με συναντά, που ακούει «ναι» και «όχι» μονολεκτικά, σας λέω μονολεκτικά ότι εάν η κοινωνία θελήσει αυτό να είναι το νέο κυβερνών σχήμα της χώρας μας, προφανώς θα θέσω υποψηφιότητα για να εκλεγώ από τη βάση, διότι δεν πιστεύω στις συμφωνίες κορυφής. Πιστεύω στη λαϊκή νομιμοποίηση. Εξάλλου, αυτό είναι και το κύριο καύσιμο το οποίο είχα τους τελευταίους μήνες για να αντέξω την εσωκομματική αμφισβήτηση που δέχτηκα: ήταν η νομιμοποίηση από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα λοιπόν...

Ν. Χατζηνικολάου: Κύριε Πρόεδρε, θα είστε υποψήφιος ακόμη και αν είναι υποψήφιος ο πρώην πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας;

Στ. Κασσελάκης: Ναι.

Ν. Χατζηνικολάου: Θα είστε υποψήφιος ακόμη κι αν είναι υποψήφιος...

Στ. Κασσελάκης: Ναι

Ν. Χατζηνικολάου: Το λέτε πολύ αποφασιστικά.

Στ. Κασσελάκης: Κοιτάξτε, αν εστάλη ένα μήνυμα στις ευρωεκλογές -και να κάνω μια παρένθεση- ήταν ευρωεκλογές με τεράστια αποχή, τεράστια. Και κοιτούσα τα ποσοστά...

Ν. Χατζηνικολάου: Αλλά είναι και πιο χαλαρές εκλογές. Είναι εκλογές που συνήθως ευνοούν την ψήφο διαμαρτυρίας και επομένως την αντιπολίτευση. Δεν κάνατε ένα σκορ δυνατό. Κάνατε περίπου ένα 15%, 14,8%, τρεις μονάδες κάτω από το ποσοστό για το οποίο παραιτήθηκε ο Τσίπρας.

Στ. Κασσελάκης: Λοιπόν, πρώτα απ’ όλα το ποσοστό το οποίο πήρε το κόμμα πέρυσι, εάν αθροίσει κανείς τη διάσπαση, είναι πάνω κάτω το ίδιο. Άρα το γεγονός ότι αυτή τη φορά εμείς θέσαμε την ατζέντα -και στην ακρίβεια και στη φορολογία και με την ευρωδιακήρυξή μας- και καταφέραμε να ρίξουμε το 41 στο 28 -και αυτό είναι μια παρακαταθήκη. Δεν είναι όλα σε ένα κενό αέρος. Υπάρχει ένα πλαίσιο. Εμείς λοιπόν κρατηθήκαμε πάνω κάτω στα ίδια συνολικά, ως ο ιστορικός χώρος του ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι σε μια Νέα Δημοκρατία που κατέρρευσε μέσα σε μια Ευρώπη που έχει ραγδαία άνοδο της ακροδεξιάς. Και μέσα στην Ελλάδα έχουμε τεράστια αποχή. Αυτή τη στιγμή επικεντρώνομαι στο να χτίσουμε συμμαχίες...

Ν. Χατζηνικολάου: Είναι επιτυχία το αποτέλεσμα αυτό; Θέλω να πω, δεν πρέπει και ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του -και το λέω γιατί βλέπω τι γίνεται στο ΠΑΣΟΚ: το ΠΑΣΟΚ, ενώ έχει και μια μικρή ποσοστιαία αύξηση κοντά στη μονάδα, παρ’ όλα αυτά βλέπετε ότι εκεί έχει τεθεί θέμα ηγεσίας, έχει δηλώσεις αμφισβήτησης του αρχηγού...

Στ. Κασσελάκης: Θα σας πω πώς εκλαμβάνω το όλο αποτέλεσμα...

Ν. Χατζηνικολάου: Εσείς γιατί αντιμετωπίζετε ως επιτυχία ένα αποτέλεσμα που αντικειμενικά δεν είναι καλό, είναι πολύ μέτριο.

Στ. Κασσελάκης: Είναι ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, πρώτον. Δεύτερον, εάν συλλογιστεί κανείς ότι είχαμε όλο το σύστημα -και το ΠΑΣΟΚ εναντίον μας και το κόμμα, το μόρφωμα τέλος πάντων, το οποίο διασπάστηκε, να αντιπολιτεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ...


Ν. Χατζηνικολάου: Γιατί το λέτε «μόρφωμα»;

Στ. Κασσελάκης: Γιατί δεν είναι κόμμα.

Ν. Χατζηνικολάου: Λέτε «μόρφωμα» τη Νέα Αριστερά; Αυτός είναι ένας όρος που έχουμε συνηθίσει να τον χρησιμοποιούμε για ακραίες, ακροδεξιές...

Στ. Κασσελάκης: Όταν προκαλείς μια διάσπαση χωρίς ιδεολογικό διακύβευμα και λες ότι οι έδρες ανήκουν στην Αριστερά αλλά κρατάς τον μισθό σου, προφανώς αυτό...

Ν. Χατζηνικολάου: Τον Αλέξη Χαρίτση εγώ τον είδα σήμερα στην εκδήλωση του Αλέξη Τσίπρα στο ινστιτούτο. Και μου κάνει εντύπωση ότι εσείς, από την άλλη πλευρά, στο σχέδιο που εμφανίζετε για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, εξαιρείτε την Νέα Αριστερά, την αφήνετε απέξω, ενώ δέχεστε ακόμη και την Πλεύση Ελευθερίας. Και λέω ακόμη και την Πλεύση Ελευθερίας, γιατί η Πλεύση Ελευθερίας πολιτεύτηκε με πολύ υψηλούς τόνους την κυβέρνηση Τσίπρα.

Στ. Κασσελάκης: Όντως, αλλά η κ. Κωνσταντοπούλου έφυγε για ιδεολογικούς λόγους. Άρα λοιπόν ήταν μια πολύ πιο τίμια αποχώρηση απ’ ό,τι αυτό το οποίο έγινε τους περασμένους μήνες, πρώτον. Και δεύτερον, να θυμίσω ότι η κ. Κωνσταντοπούλου έχει εργαστεί αρκετά σκληρά και για το θέμα των Τεμπών, όπου έχει παράσχει πολύ δυνατή εκπροσώπηση και κοινοβουλευτικά και στην κυρία Καρυστιανού. Και δεύτερον έχει εργαστεί επίσης με πολύ μεγάλη προσήλωση στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, το οποίο είναι σημαντικό για μένα και για οικογενειακούς λόγους, πέρα από τους ηθικούς λόγους, γιατί σε όλη τη χώρα έχουμε μνημεία για τα αντίποινα των Γερμανών.

Ν. Χατζηνικολάου: Λέτε επομένως ότι σας είναι πιο εύκολο πολιτικά να συνεργαστείτε με την κ. Κωνσταντοπούλου, παρά με τους πρώην συντρόφους σας, που ήταν το μισό Υπουργικό Συμβούλιο του Αλέξη Τσίπρα, στη Νέα Αριστερά.

Στ. Κασσελάκης: Κι όπως είδατε, δεν έχει απήχηση στην κοινωνία, ενώ συγχρόνως η κ. Κωνσταντοπούλου κατάφερε να εκλέξει και βουλευτές και μία ευρωβουλεύτρια. Άρα το ζήτημα του τι χρειάζεται η κοινωνία -αυτό έχει σχέση και με το ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κλπ.- και στον κόσμο που απείχε. Πρέπει η κοινωνία να μας δείξει τον δρόμο. Είναι ξεκάθαρο ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ευθύνη...

Ν. Χατζηνικολάου: Να την τελειώσετε, αλλά μετά θέλω να μου πείτε πώς θα συνεργαστείτε με τον Ανδρουλάκη μετά από όσα έχετε πει ο ένας για τον άλλον σε αυτή την προεκλογική περίοδο. Μέχρι και εκβιαζόμενο τον είπατε. Πώς θα συνεργαστείτε μαζί του; Και δεν μιλώ μέχρι να ολοκληρώσετε την απάντηση.

Στ. Κασσελάκης: Πρώτα απ’ όλα, όσον αφορά στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, προφανώς υπάρχει μια ιστορία εκεί πέρα που αρχίζει με το πρώτο μνημόνιο και δεν μπορεί μια τέτοια συναίρεση ή ένα τέτοιο σχήμα συνδυασμού να προκύψει χωρίς να αναλογιστεί κανείς τα βαριά λόγια που ειπώθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ για το ΠΑΣΟΚ και αντιστρόφως. Και συγχρόνως από τον κομματικό εταίρο που είχε, τον κυβερνητικό εταίρο που είχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος και εκείνος είχε εκφραστεί με σκληρά λόγια για το ΠΑΣΟΚ. Άρα λοιπόν, πριν πάμε -αυτό που λέμε για το κάρο και το άλογο, μη βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Όντως πρέπει να ακολουθήσουμε μια διαδικασία προγραμματικής σύγκλισης. Ο κ. Ανδρουλάκης, στον οποίο αναφερθήκατε, παρακολούθησα την συνέντευξη καθώς ερχόμουν εδώ στο στούντιο...

Ν. Χατζηνικολάου: Έχω σημειώσει εδώ, είπε, όταν ρωτήθηκε για την πρότασή σας για κοινοβουλευτική συμπόρευση σε κάποια σχέδια νόμου, είπε: «Θέλουμε λογικές, προοδευτικές κινήσεις που θα επισημαίνουν τα ελλείμματα της κυβέρνησης». Το άφησε ανοιχτό.

Στ. Κασσελάκης: Ωραία. Άρα λοιπόν, γιατί δεν μας λέει αν συμφωνεί με την έκτακτη εισφορά...

Ν. Χατζηνικολάου: Έπαψε να είναι εκβιαζόμενος;

Στ. Κασσελάκης: Κοιτάξτε, αυτό το οποίο είχα πει τότε αναφερόταν στην άνευρη, κατά τη γνώμη μου, αντίδρασή του όσον αφορά στον πρωθυπουργό, που ήταν πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ. Θα σας πω και με μια διάθεση αυτοκριτικής ότι δεν ξέρω ψυχολογικά κάποιος πώς είναι όταν ξέρει ότι ένα σύστημα τον παρακολουθεί. Και στο τέλος της ημέρας κι εγώ έχω αναδείξει το θέμα...

Ν. Χατζηνικολάου: Λέτε ότι μπορεί να ήταν μια φραστική υπερβολή...

Στ. Κασσελάκης: Ίσως να ήταν, αλλά εγώ έχω υπάρξει ξεκάθαρος: στη θέση του θα ήμουνα πολύ πιο επιθετικός νομικά ενάντια στον κ. Μητσοτάκη. Αλλά πέρα από αυτό, να είμαι ξεκάθαρος και πάλι: είμαι με το θύμα, όχι με τον θύτη. Ο κ. Ανδρουλάκης είναι το θύμα. Ο θύτης είναι το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός και ανιψιός του, οι οποίοι οργάνωσαν -ή τουλάχιστον δεν ξέρουμε... Αυτή η υπόθεση πού είναι στον Άρειο Πάγο; Μπορούμε να μάθουμε τι γίνεται με αυτή η υπόθεση; 93 στόχοι ήταν που δόθηκαν από την αρμόδια αρχή στη Δικαιοσύνη. Τι γίνεται; Τόσο καιρό χρειαζόμαστε για να δούμε αν 93 στόχοι του Predator συμπίπτουν με την ΕΥΠ;

Ν. Χατζηνικολάου: Κύριε Πρόεδρε, η λύση είναι αυτό που προτείνει ο Νίκος Παππάς; Δηλαδή διατηρούν την αυτοτέλειά τους τα δύο κόμματα και φτιάχνουν από κοινού ένα ψηφοδέλτιο με έναν υποψήφιο πρωθυπουργό που θα τον έχει ψηφίσει η βάση και των δύο κομμάτων και προχωρούν στις εκλογές. Ή η λύση είναι να ανοίξει ο διάλογος για να υπάρξει μια μεγάλη ευρεία δημοκρατική παράταξη, όπως ήταν κάποτε το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ‘80 και του ‘90;

Στ. Κασσελάκης: Η λύση πρώτα από όλα είναι να συνεργαστούμε εκεί που αλλάζουμε τις ζωές των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Υπάρχουν δύο πεδία, το κοινοβουλευτικό…

Ν. Χατζηνικολάου: Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης;

Στ. Κασσελάκης: Ακριβώς όπως το είχα πει στην ομιλία μου στη Βουλή. Το δεύτερο κομμάτι είναι στην κοινωνία των πολιτών, στα συνδικάτα, στα επιμελητήρια, όπου έχουμε εκλογές...

Ν. Χατζηνικολάου: Να ξεκινήσει από κάτω, λέτε, η συνεργασία...

Στ. Κασσελάκης: Εάν δεν μπορούμε να συνεργαστούμε σε απλές προτάσεις νόμου: εμείς έχουμε καταθέσει μια πρόταση για την αναδιανομή μέσα στον ΕΝΦΙΑ, που είναι πολύ προοδευτική. Σας το λέω ξεκάθαρα ότι σε μία χώρα στην οποία υπάρχει συγκεντρωτικός καπιταλισμός, ο οποίος δεν διαχέει την οικονομική δραστηριότητα όπως πρέπει και δεν υπάρχουν ρυθμισμένες ανοικτές αγορές, χρειάζεται αναδιανομή πλούτου. Άρα λοιπόν στον ΕΝΦΙΑ χρειάζεται αναδιανομή πλούτου. Συμφωνεί το ΠΑΣΟΚ με αυτό; Ναι ή όχι; Έχουμε καταθέσει μια πρόταση. Ας έρθει να συζητήσουμε.

Αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε για την έκτακτη εισφορά στις τράπεζες που προτείνουμε, για να υπάρξει μια ανάσα από την ακρίβεια, για το πλαφόν στο κέρδος ηλεκτρικού ρεύματος, για την αναδιανομή μέσα στον ΕΝΦΙΑ, τότε πώς θα προχωρήσουμε; Εγώ είμαι ανοιχτός σε αυτές τις συνεργασίες, αλλά για να έχει αυθεντικότητα, πρέπει να συμφωνήσουμε στο τι πιστεύουμε. Και νομίζω ένα από τα ζητήματα του ΠΑΣΟΚ είναι ότι μπορεί μεν να έχει ένα πολύ ιστορικό brand και πολύ γερό brand και πολύ δυνατές τοπικές οργανώσεις, το βλέπετε στην αυτοδιοίκηση εκεί το ΠΑΣΟΚ πάει πάρα πολύ καλά, συγχρόνως όμως υπάρχει μία σύγχυση όσον αφορά στο τι πιστεύει και τι πρεσβεύει. Το είδατε στην ισότητα στον γάμο. Το ΠΑΣΟΚ είχε πιο πολλούς βουλευτές που απείχαν από ότι η Νέα Δημοκρατία.

Εγώ σας το λέω ξεκάθαρα ότι εάν λέμε για τη μεγάλη προοδευτική παράταξη, οι άνθρωποι που θα την εκπροσωπήσουν να είναι άνθρωποι που έχουν υποστηρίξει την ισότητα στον γάμο. Ξεκάθαρα. Ο κ. Ανδρουλάκης ή ο οποίος είναι ο νέος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, θα θέσει την ίδια την ίδια προϋπόθεση; Θα πει στο ένα τρίτο του κόμματος του ότι δεν θα κατέβει;

Ν. Χατζηνικολάου: Δεν μου δώσατε όμως μια καθαρή απάντηση σαν τις προηγούμενες στο αν πάμε με αυτοτέλεια των δύο κομμάτων ή πάμε να φτιάξουμε ένα κοινό κόμμα; Μία ευρεία παράταξη;

Στ. Κασσελάκης: Και τα δύο σενάρια καταλήγουν σε μία ηγεσία που πρέπει να έχει λαϊκή νομιμοποίηση. Επίσης, η κοινή παράταξη έχει τα ζητήματα του χρέους του ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι ένα άλλο θέμα το οποίο πρέπει να διευθετηθεί και σέβομαι αυτό είπε ο κ. Ανδρουλάκης στην συνέντευξή του πριν φτάσω εδώ, ότι όντως είχε ελάχιστους πόρους για να κάνει την καμπάνια του. Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε τους νέους 17 – 35, αναποφάσιστους, άνεργους συμπολίτες μας και πολύ ισχυρά ποσοστά, πάρα πολύ κοντά στην Δημοκρατία, στο Λεκανοπέδιο και στις λαϊκές συνοικίες. Άρα λοιπόν, όταν έχεις νέους και λαϊκές συνοικίες, συνεχίζεις και χτίζεις. Εάν το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Ανδρουλάκης θέλουν να συμπλεύσουν με την υποδομή που έχουν σε όλη την Περιφέρεια, που όπως είπα φαίνεται στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τότε μπορούν αλλά πρέπει να αρχίσουν με ειλικρίνεια προγραμματικά. Με είπε επίσης lifestyle και tiktoker ή κάπως έτσι το υπονοούσε;

Ν. Χατζηνικολάου: Ναι είπε σήμερα, τώρα, στη συνέντευξη στον Γιώργο Κουβαρά στην ΕΡΤ, είπε ότι εγώ κάνω προγραμματική αντιπολίτευση, δεν είμαι tiktoker.

Στ. Κασσελάκης: Πάμε λοιπόν να σχολιάσουμε και αυτό. Το lifestyle κομμάτι, το οποίο συνειδητοποιώ ότι έχει απωθήσει πάρα πολύ κόσμο...

Ν. Χατζηνικολάου: Τώρα Πρόεδρε να είμαστε δίκαιοι στο κομμάτι αυτό κάνατε υπερβολές. Τι εννοώ υπερβολές, για να είμαι σαφής; Ήσασταν μέρα παρά μέρα, σας έβλεπα, σε κάποια πρωινή ή μεσημεριανή εκπομπή να απαντάτε σε ερωτήσεις για την προσωπική ζωή ή για την περιουσία ή για την επίπλωση του καινούργιου σπιτιού. Έβλεπα μάλιστα σε ορισμένες εκπομπές συναδέλφους με τα γραφικά να κάνουν και βόλτες στο νέο σπίτι. Όλα αυτά ωφέλησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις εκλογές;

Στ. Κασσελάκης: Νομίζω ότι γενικά δεν τον ωφέλησαν, αλλά καταφέραμε να περάσουμε μηνύματα απέναντι στην προπαγάνδα του Κυριάκου Μητσοτάκη και γι αυτό είμαι υπερήφανος. Το 28% δεν έγινε τυχαία. Έγινε επειδή περάσαμε μηνύματα.

Ν. Χατζηνικολάου: Πάντως το 28% είναι πάνω από την πρόσθεση, το άθροισμα των ποσοστών ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Θέλω να πω, καταλαβαίνω αυτό που λέτε, ότι δηλαδή είχε απώλειες δυνάμεων η Νέα Δημοκρατία, από την άλλη μεριά όμως δεν εισπράξατε ούτε εσείς ούτε το ΠΑΣΟΚ από αυτές τις απώλειες. Αντίθετα είχατε και εσείς απώλειες.

Στ. Κασσελάκης: Θα απαντήσουμε σε ένα ένα: Το μήνυμα των εκλογών, το οποίο παίρνω εγώ, είναι ότι ο ελληνικός λαός μου δίνει την ευκαιρία να είμαι και να είμαστε ο εναλλακτικός πόλος διακυβέρνησης για τη χώρα.

Ν. Χατζηνικολάου: Με το μισό ποσοστό από το χειρότερο που έχει πετύχει η Νέα Δημοκρατία;

Στ. Κασσελάκης: κ. Χατζηνικολάου, για να μπορώ να εξηγήσω τις σκέψεις μου, χρειάζομαι λίγο χρόνο να απαντάω τις ερωτήσεις. Άρα λοιπόν, πέρα από τις συγκλίσεις που πρέπει να γίνουν, πέρα ότι πρέπει να κερδίσουμε κόσμο από την αποχή και το κέντρο, το οποίο έχασε Νέα Δημοκρατία σε αυτές τις εκλογές όπως φαίνεται αυτή τη στιγμή, το προοδευτικό κέντρο γιατί βλέπει κι εκείνο ότι αυτή η σύμπλευση με την ακροδεξιά που έχει μέσα του ο κ. Μητσοτάκης δεν κολλάει, πέρα από αυτό μας λέει ο κόσμος: «παιδιά σοβαρευτείτε, μην κοροϊδευόμαστε. Φτιάξτε κάτι σωστό, φρέσκο, αξιοκρατικό, έτοιμο να κυβερνήσει τη χώρα». Εγώ αυτό εκλαμβάνω. Άρα λοιπόν, από αυτή την άποψη, εάν είναι να βοηθήσει το να μην απαντάω σε εκπομπές διαφορετικών ωρών στην τηλεόραση, θα το κάνω. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό. Να είμαι δίκαιος όμως ότι όλα αυτά τα οποία έχουν παρουσιάσει τόσους μήνες δεν τα προκάλεσα εγώ. Πρώτα εκείνοι όπως λέτε για τα έπιπλα κλπ άρχισαν, αλλά αυτό δεν λύνει το πρόβλημα του ελληνικού λαού. Είναι βαρετό για τον ελληνικό λαό και απωθητικό. Άρα εγώ δεσμεύομαι ότι προγραμματικά, που είναι αυτό που θέλει ο κ. Ανδρουλάκης προγραμματικό λόγο, είμαι έτοιμος προγραμματικά να συγκρίνουμε τις στάσεις μας, τις θέσεις μας και όσον αφορά για το tiktoker, όταν λύσουμε τα θέματα της στέγης για τη νεολαία, αν δεν θέλει το ΠΑΣΟΚ να τα επικοινωνήσει στη νεολαία, θα τα επικοινωνήσω εγώ μέσω tiktok στη νεολαία και θα ξέρουν ακριβώς πώς να αξιοποιήσουν τις προτάσεις μας.

Ν. Χατζηνικολάου: Τον Θεοχαρόπουλο τον διώξατε από την ομάδα που έχετε στη Βουλή επειδή πρότεινε δημοψήφισμα; Γιατί αυτό είπε ο απεσταλμένος μας.

Στ. Κασσελάκης: Δεν ισχύει καθόλου αυτό. Περνάμε από μία περίοδο που πρέπει να υπάρχουν προσαρμογές γενικά στο κόμμα μας και στην κοινοβουλευτική ομάδα και στους επιστημονικούς συμβούλους που έχει για να μπορέσει να παράγει έργο κοινοβουλευτικό. Δεν σχολιάζω για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Αυτό το οποίο πραγματικά πιστεύω είναι ότι μόνο οι προτάσεις νόμου και η σωστή κοινοβουλευτική λειτουργία μέσα στην οποία θα υπάρχει διαφάνεια, προσφορά και αξιοκρατία, θα μπορέσει να πείσει τον λαό ότι θα είμαστε έτοιμοι για να κυβερνήσουμε τον τόπο και σε αυτή τη διαδικασία αυτό που έχω ήδη πει είναι ότι στους επόμενους μήνες θα φτιάξω μια σκιώδη κυβέρνηση για να ξέρει ο ελληνικός λαός ακριβώς ποιοι θα είναι γύρω από τον εαυτό μου όταν θα κληθούμε να κυβερνήσουμε, διότι ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη.

Ν. Χατζηνικολάου: Τον Αλέξη Τσίπρα τον φοβούνται κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ; Τον φοβάστε; Φοβάστε το ενδεχόμενο της πολιτικής του επιστροφής; Σας ρωτώ γιατί καταλαβαίνω ότι έχετε και μια στενοχώρια που κάλεσε τον Αλέξη Χαρίτση σήμερα.

Στ. Κασσελάκης: Ποιος το λέει αυτό;

Ν. Χατζηνικολάου: Έτσι νιώθω. Όχι;

Στ. Κασσελάκης: Λάθος νιώθετε

Ν. Χατζηνικολάου: Δεν μπορεί να είστε χαρούμενος γι αυτό.

Στ. Κασσελάκης: Μου είναι τελείως αδιάφορο το γεγονός ότι ο κ. Χαρίτσης πήγε εκεί. Το εάν ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να προσκαλέσει το πρώην υπουργικό του συμβούλιο, τότε βεβαίως έχει δικαίωμα στην εκδήλωση την οποία κάνει να το προσκαλέσει. Εκείνος διαχειρίζεται το όνομά του και για μένα είναι απολύτως σεβαστό. Και εγώ θέλω να τιμήσω τα πολλά θετικά που έχει αφήσει στη χώρα. Αλλά όσον αφορά στον κύριο Χαρίτση και στους άλλους…

Ν. Χατζηνικολάου: Αλλά είπατε ότι αν δοκιμάσει να επιστρέψει, εσείς θα είστε υποψήφιος απέναντι.

Στ. Κασσελάκης: Είμαι ξεκάθαρος Έχω πει ότι δεν πρόκειται ποτέ να προδώσω τον κόσμο που με έχει υποστηρίξει, απέναντι σε πάρα πολύ αντίξοες συνθήκες. Αυτός ο κόσμος απαιτεί να συνεχίσω και να έχουμε μια μεγάλη προοδευτική παράταξη, η οποία θα φέρει αξιοκρατία και επιτέλους μια ανάσα στον κόσμο και θα υπηρετήσει τις φιλεργατικές και φιλολαϊκές πολιτικές μας και θα έχει ξεκάθαρη στάση στην Παλαιστίνη, όπου θα αναλάβω και ανθρωπιστική πρωτοβουλία στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ν. Χατζηνικολάου: Και με αυτό να κλείσουμε.

Στ. Κασσελάκης: Τώρα, όσον αφορά στους επισκέπτες της εκδήλωσης κοιτάξτε, δεν είμαι εναντίον κανενός γενικά, αλλά υπάρχει και ένα κομμάτι της ευθιξίας το οποίο κάποιος πρέπει να το αναγνωρίσει. Δεν είναι δυνατόν να είσαι υπουργός που εφαρμόζει στην ουσία μνημονιακές απαιτήσεις και να φεύγεις από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά από μια απολύτως νομιμοποιημένη δημοκρατική εκλογή για να παριστάνεις ότι είσαι πιο αληθινός, πιο αυθεντικός αριστερός από τον εκλεγμένο πρόεδρο. Για μένα ειλικρινά, ο κόσμος, για να κλείσω με αυτό, θέλει αλήθεια και αυθεντικότητα. Έχει βαρεθεί τον ξύλινο λόγο, έχει βαρεθεί τις καρέκλες, τις προσωπικές ατζέντες. Εγώ στέκομαι απέναντι σε ένα σύστημα, με ταπεινοφροσύνη, έτοιμος να βελτιωθώ, να συνεργαστώ και να εμπνεύσω.

Ν. Χατζηνικολάου: Ευχαριστώ πολύ, κ. Πρόεδρε.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη